| STÍNADLA |
Bohousek Zde
Rubriky
Nejčtenější články vydané v posledních 30 dnech
Prahou Jaroslava Foglara

Bydliště
Pracoviště
Klubovny
Tábořiště
Místa inspirace

Foglarovský svět
Tipy a vzpomínky pište na info@bohousek.cz, předmět: Prahou Jaroslava Foglara
Foglarovky
Bohoušek doporučuje

Co přinese zítřejší nedělní České Slovo z 4. března 1934?

[ Autor: Milan Lebeda - Alpín | zařazeno: 3. 3. 2004 | přečteno 6107 ]

Ani nevíme, zda nám to řekli páni redaktoři v Melantrichu či někdo z tiskárny, ale deník České Slovo v neděli 4. března 1934 přinese v článku „T. G. Masaryk: Demokracie musí rány vracet. Rozhovor o Hitlerovi a hitlerismu – Demokracie neznamená, že hrubcům je dovoleno vše“ na titulní straně vyjádření presidenta T. G. Masaryka z rozhovoru „o některých otázkách současné Evropy“ poskytnutého americkému novináři. „‘Pokusili se o to a prohráli‘, 84letý president Československé republiky Tomáš Garrigue Masaryk doprovodil tato slova potlačovaným sardonickým úsměvem, když mluvil o vyhlídkách na to, že by Němci vedli opět válku…“ … „Nevěřím, že válka se blíží – řekl president zvolna, přemýšlivě.“ …
Nedělní dětská příloha Českého Slova – Slovíčko – na titulní stránce popřeje panu presidentovi k nadcházejícím 84. narozeninám a téměř sedmadvacetiletému Jaroslavu Foglarovi, tomu skautovi a úředníkovi z papírenské firmy Oskar Stein, začne na pokračování otiskovat jakýsi nový románek pro chlapce s názvem Hoši od Bobří řeky.

Po čtyřech letech od rozhovoru pana prezidenta Masaryka bylo jasné, že jeho závěrečné „A naše přesvědčení zní: Mír!“ se nenaplní.
O svém omylu se, naštěstí, již nemohl, na rozdíl od milionů dalších lidí, přesvědčit.

To mladému Jaroslavu Foglarovi se jeho několik let pilovaná představa opravdového dobrodružného příběhu pro chlapce a i víra v následovníky Hochů od Bobří řeky postupně bohatě naplňovala, vždyť který obdobný román vyšel dobrovolně ve více než 15 vydáních v celkovém nákladu více než půl milionu výtisků a v několika cizích jazycích?
A který obdobný příběh oslovil několik generací kluků ale i holek tak silně?!

O tom, zda a jak se lišil tento příběh - přesně 70 let starý - od dalších vydání, si povíme, pro radost foglarovských badatelů, příště.

Foto: Petr Molka





Foglarovské výroky
"Rozsviťte si čaj!" - spiritista pan Pilgram mladému J. Foglarovi.
Vyhledávání
 
KNIHA NÁVŠTĚV
Bohouškovy trvalky
Výročí roku 2024
13 otázek - kvízy
Nejkomentovanější
Vyšlo od roku 2018...
19. 03. 2024
Počet komentářů: 24

Ocenění a vyznamenání pro Jaroslava Foglara
16. 04. 2024
Počet komentářů: 9

Jan Trojan - Roy: "Foglarovo dítě"
19. 03. 2024
Počet komentářů: 5

Saturnin a Stínadla - aneb Setkání Lídy Baarové a Adiny Mandlové v Havlově vaně
04. 04. 2024
Počet komentářů: 1

Foglarovskou ročenku 2023 bude distribuovat skautská nadace
16. 04. 2024
Počet komentářů: 1

reklama

* Bohouška připravuje redakce ve složení: Milan Lebeda - Alpín (vedoucí), Petr Molka - Best (webmaster), Tomáš Hromádka - Krizmen (redaktor). Bohoušek je připravován ve spolupráci s Pražskou pobočkou SPJF.
* Články vyjadřují názory autorů a jsou majetkem redakce a vlastníků autorských práv. Bez souhlasu redakce nesmí být žádná část Bohouška publikována a to jak v tištěné, tak elektronické podobě.
* Tento web site byl vytvořen prostřednictvím phpRS - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.
* Na této stránce použité názvy programových produktů, firem apod. mohou být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.
* Zprávy, příspěvky a žádosti můžete poslat na .