| STÍNADLA |
Bohousek Zde
Rubriky
Nejčtenější články vydané v posledních 30 dnech
Prahou Jaroslava Foglara

Bydliště
Pracoviště
Klubovny
Tábořiště
Místa inspirace

Foglarovský svět
Tipy a vzpomínky pište na info@bohousek.cz, předmět: Prahou Jaroslava Foglara
Foglarovky
Bohoušek doporučuje

Jaro s těšítky 2014

[ Autor: Bohoušek | zařazeno: 20. 3. 2014 | přečteno 4444 ]

Vítání jara bylo v dřívější době u mnoha evropských národů jedním z nejposvátnějších aktů. Končila vláda zimy, nastávala jarní rovnodennost a slunce probouzelo poslední spáče do nového období. I dnes však lze příchod jara oslavit nevšední a svéráznou akcí, jakou je například "Jaro s těšítky".
Sdružení přátel Jaroslava Foglara vyhlašuje v období 21. - 28. března 2014 již tradiční akci Jaro s těšítky.

Chcete neobvykle oslavit příchod slunečních dnů?
Sdružení přátel Jaroslava Foglara vyhlašuje akci s dlouholetou tradicí Jaro s těšítky 2014. Až do 28. března si budou sluníčkáři vyměňovat těšítka a také je dávat ostatním.

Co jsou sluníčka a těšítka?
Těšítko (od slova těšit se, potěšit) je buď malá kartička s citátem či kresbou, nebo i malá fotografie, pohled, ale také třeba jen hezký kamínek či jiná milá drobnost. Takové těšítko si sluníčkáři, kteří se potkají, navzájem vyměňují a nemusí se při tom ani znát. A jak že se ti sluníčkáři navzájem poznají? Jednoduše - nosí totiž celý týden (někteří i po celý rok) čistě žluté kolečko (placku). Tedy "sluníčko" připíchnuté na kabátu, svetru, klopě saka či halenky, košili ... - podle toho, co mají zrovna na sobě, aby jejich sluníčko ostatní viděli.

Hrej s námi
Stačí, když si zhotovíš žluté "sluníčko" z papírového kolečka, připneš si ho a vyrobíš pro ostatní těšítka. Buď všechna stejná, nebo každé jiné. Když pak potkáš jiného sluníčkáře, tak si navzájem těšítka vyměníte a můžete prohodit i pár slov, ale to už záleží na vás. Celý týden, nebo po dobu, kdy "sluníčko" nosíš, by s tebou měla jít pohoda a klid s radostí.

Těšítko můžeš samozřejmě dávat i zamračencům, nešťastníkům a bručounům, tedy těm, kteří nehrají, proto, abys je potěšil či utěšil. Těšítko se tak může stát vyjádřením tvého názoru - kouskem tebe, který dáváš dalšímu, a přitom vůbec nezáleží, zda je to kamarád, spolužák, maminka či tatínek, nebo někdo úplně neznámý.

Takže pozor - 21. března 2014 vznikne opět spolek sluníčkářů, v němž nezáleží na věku, ale na radosti a umění rozdávat dobrou náladu. Ti, kteří se naší hry zúčastní, budou tak mít nejen možnost založit nebo rozšířit svou sbírku těšítek od druhých, ale také třeba poznat další - nové kamarády.

Informace pro vedoucí, učitele, rodiče:
S čím tedy přijdete k dětem? Navrhnete jim, aby si vyrobily žluté "sluníčko" - stačí i papírové kolečko, které si v době prvního jarního týdne připíchnou na oblek. To je první krok. Tím druhým bude výroba "těšítek". Buď budou všechna stejná, nebo naopak každé jiné. Tvořivosti a fantazii se meze nekladou.

A pak už děti s těšítky vyrazí třeba jen do školních tříd a chodeb nebo i do ulic.

Individuálně vyrobené těšítko se tak může stát vyjádřením názorů chlapců a děvčat, žáků, k obdarovanému. A vůbec přitom nezáleží, zda je to kamarád, spolužák, učitel, vedoucí, maminka či tatínek nebo i někdo úplně neznámý. Děti jsou dost často nadšenými sběrateli, hra jim dá možnost založit si nebo dokonce už i rozšířit svou sbírku těšítek získaných od druhých.

Těšítka







Foglarovské výroky
"Rozsviťte si čaj!" - spiritista pan Pilgram mladému J. Foglarovi.
Vyhledávání
 
KNIHA NÁVŠTĚV
Bohouškovy trvalky
Výročí roku 2024
13 otázek - kvízy
Nejkomentovanější
Vyšlo od roku 2018...
19. 03. 2024
Počet komentářů: 24

Ocenění a vyznamenání pro Jaroslava Foglara
16. 04. 2024
Počet komentářů: 9

Jan Trojan - Roy: "Foglarovo dítě"
19. 03. 2024
Počet komentářů: 5

Saturnin a Stínadla - aneb Setkání Lídy Baarové a Adiny Mandlové v Havlově vaně
04. 04. 2024
Počet komentářů: 1

Foglarovskou ročenku 2023 bude distribuovat skautská nadace
16. 04. 2024
Počet komentářů: 1

reklama

* Bohouška připravuje redakce ve složení: Milan Lebeda - Alpín (vedoucí), Petr Molka - Best (webmaster), Tomáš Hromádka - Krizmen (redaktor). Bohoušek je připravován ve spolupráci s Pražskou pobočkou SPJF.
* Články vyjadřují názory autorů a jsou majetkem redakce a vlastníků autorských práv. Bez souhlasu redakce nesmí být žádná část Bohouška publikována a to jak v tištěné, tak elektronické podobě.
* Tento web site byl vytvořen prostřednictvím phpRS - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.
* Na této stránce použité názvy programových produktů, firem apod. mohou být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.
* Zprávy, příspěvky a žádosti můžete poslat na .