Čekání na „desítku“ aneb Jaký byl Memoriál Jana Tleskače 2009

| Autor: Slavomil Janov - Nashville | Rubrika: Memoriál J. Tleskače | Vydáno dne: 19. 1. 2010 |

Aktualizace 18. 5. 2010: Doplněny fotografie.
Jak ten čas letí! Jakoby to bylo včera a ne v říjnu 2001, kdy se v pražském Karlínském spektru sešli účastníci premiérové soutěže ve vyjímání hlavolamu ježek v kleci.
Poslední listopadová sobota roku 2009 se tak stala dnem, kdy se o vavříny Memoriálu Jana Tleskače bojovalo už po deváté.
Od úvodního ročníku se soutěže zúčastňují nejen borci z České republiky, ale i zahraniční konkurence. Také proto je Memoriál Jana Tleskače (MJT) jistě plným právem soutěží s visačkou mistrovství světa. Za osm let do bojů zasáhlo více než tisíc startujících ze 13 zemí. Kromě Evropy byly již na kolbišti zastoupeny i Asie a Austrálie.

Úsilí organizátorů zajistit také účast zástupců zbývajících dvou kontinentů, se tentokrát naplnilo alespoň tím, když se na startovní listinu poprvé zapsala obyvatelka západní polokoule – seniorská reprezentantka USA Vera Langer-Sciple.
Celkově se do tří věkových kategorií soutěže, která už po sedmé proběhla ve společenském sále Benediktinského opatství – kláštera Emauzy v Praze, přihlásilo 87 závodníků. Ohlédněme se tedy za jednotlivými soutěžemi, jak se vyvíjely i jak nakonec dopadly.
Napínavé souboje přinesla už úvodní klání nejmladších účastníků soutěže – benjamínků do 6 let. Přestože tato věková kategorie bývá přirozeně obsazena nejkomorněji, je vždy úchvatné sledovat, jak se malí caparti dokáží vnořit do zápolení s rébusem hlavolamu, byť – zejména u současného soutěžního modelu Philos – bývá vyřešení nad síly většiny. V listopadu se z pěti startujících v eliminaci podařilo ježka vyjmout z klece v prodlouženém časovém limitu (5 minut) jediné účastnici této skupiny – Elišce Kotaskové. Stalo se tak až v opravném pokusu – baráži, ale pokud by šestiletá závodnice ve finále svůj výkon zopakovala, stala by se mistryní světa. To se však nestalo. Soutěž benjamínků byla proto hodnocena jen jako rámcové klání bez udílení medailí. Možná o to víc chutnaly všem zúčastněným tradiční sladké odměny – dorty ve tvaru ježka v kleci.
Tradičně nejpočetnější obsazenou soutěží MJT je kategorie juniorů. Startovní listina věkové skupiny 7 – 15 let, do níž by v době nástupu do učení k zámečnickému mistrovi Mažňákovi patřil – podle románového příběhu Jaroslava Foglara Záhada hlavolamu – i samotný čtrnáctiletý Jan Tleskač, obsahovala 42 jmen. A jejich nositelé svedli mezi sebou ve tříminutovém limitu opravdu lítou řež! V eliminaci se téměř nástupem každé party měnilo pořadí nejlepších borců. Do soutěže skvěle vykročil obhájce titulu Jan Fiala, který jako jediný pokořil půlminutovou hranici (19,71 vteřiny). V baráži se však blýskl reprezentant Itálie Michal Buccarello (6,31!), takže finále bylo zcela otevřenou záležitostí. V něm nakonec 11letý Matěj Svoboda z Prahy předstihl časem 33,3 vteřiny úřadujícího šampióna i ostatní soupeře a vyšvihl se na nejvyšší příčku! Na třetí stupínek se nenápadně posunula loňská vicemistryně Eliška Oravcová, která se i letos do finále dostala až z opravné soutěže.
Kategorie seniorů měla od začátku do konce jediného suveréna – 54letého Lubomíra Melichaříka z Hrachovce u Valašského Meziříčí. Do soutěže vstupoval jako úřadující mistr světa, v eliminaci zvládl zápas ježka s klecí za 22,67 vteřiny a ve finále dosáhl podobně skvělého výkonu (25,24). Po Janu Trojanovi a Janu Machálkovi získal jako třetí šampión v této kategorii vítězný „double“ a má dobře nakročeno k případnému mistrovskému hattricku. Překvapením bylo druhé místo skautské vůdkyně Drahomíry Paulusové z Kostelce nad Orlicí, které na MJT startovala poprvé. Univerzální symbiózu znalostí o životě a díle Jaroslava Foglara a brilantního tleskačovského umění prokázal celkově třetí Martin Rosol z Prahy. Bronzovou medailí přidá jistě do vitríny svých trofejí na čestné místo hned vedle diplomu za druhé místo v premiérovém vědomostním Memoriálu Zdeňka Pírka ve foglarologii (2003).

K ohlédnutí za IX. mistrovstvím světa ve vyjímání ježka z klece jen dodejme, že na své si přišli nejen soutěžící.
Další zhruba stovku zájemců o akci přilákal do sálu Emauz například křest dvou knižních novinek – životopisného románu Jestřábův let brněnského autora Lubomíra Kubíka a memoárů novináře Karla Bureše V týmu s Foglarem. Další „položky“ rámcového programu si lze prohlédnout ve fotogalerii akce.
Závěrem už jen dodejme to podstatné pro jubilejní 10. ročník Memoriálu Jana Tleskače: uskuteční se v sobotu 27. listopadu 2010 a kolbištěm akce bude opět sál v Emauzích.

VÝSLEDKY Memoriálu Jana Tleskače 2009
Junioři: 1. Matěj Svoboda, finálový čas 33,3 vteřin, 2. Jan Fiala 58,02, 3. Eliška Oravcová 67,0.
Senioři: 1. Lubomír Melichařík 25,24, 2. Drahomíra Paulusová 46,05, 3. Martin Rosol (všichni ČR) 54,3.

Kompletní výsledkové listiny jsou uvedeny zde:
http://fatima.dzavy.net/jezek/2009/
































Foto: Robert Žďárský (1-12), Milan Lebeda (13)
Kliknutím na fotografie se jejich náhled zvětší.



BOHOUSEK.CZ (www.bohousek.cz.cz) - zpravodajský a informační servis - Foglar a Rychlé šípy
Adresa článku: http://www.bohousek.cz/clanek-2010010020-cekani-na-desitku-aneb-jaky-byl-memorial-jana-tleskace-2009.html