Kolegium Akademie Jaroslava Foglara 14. 10. 2015

| Autor: Martin Rosol | Rubrika: Zpravodaj | Vydáno dne: 16. 10. 2015 |

Prolog k dalšímu z pravidelných setkání Akademie Jaroslava Foglara obstarala autogramiáda Milana Tesleviče a "křest" nového vydání knihy "Rychlé šípy ve Stínadlech" v knihkupectví Academia.
Překvapením se stala knižní novinka o díle J. Foglara od literárního historika Tomáše Vučky "Cesta za modrým světlem", kterou si většina přítomných akademiků ihned zakoupila. Její hodnocení bude námětem příštího Kolegia AJF.
Bohatý program se pak rozvinul v již tradičním místě setkávání Kolegia AJF v klubovně na Bělehradské ul.
Nejprve se přítomní krátce dotkli vývoje v kauze emailové adresy AJF. Odstoupením R. Petra - Menharta z předsednictví RK SPJF sice došlo v této věci k jistému posunu, záležitost tím však zdaleka vyřešena není.
Poté ak. Janov informoval o prodloužení obou pátracích her Po stopách Bratrstva Kočičí pracky až do 15. listopadu 2015.
V souvislosti s BKP se akademici zabývali názorem bývalého člena Hochů od Bobří řeky, Dvojkaře Michala Beránka, který tvrdí, že J. Foglar čerpal inspiraci k vlajkovému signálnímu zařízení BKP z knihy Arkadije Gajdara - Timur a jeho parta, či snad dokonce toto od Gajdara přímo okopíroval. S tímto názorem akademici zásadně nesouhlasí, neboť v případě Timura a jeho party jde o konstrukčně i funkčně zcela odlišné provedení a navíc - k tomuto se J. Foglar inspirovat vůbec nikde nemusel, protože signální zařízení nejrůznějších typů prostě používají dá se říci - všichni kluci.
Dále Slávek Janov představil kolekci fotografií stínadelských zákoutí ze slovenské Bánské Štiavnice, kde dokonce nalezl poněkud záhadnou uliční smaltovanou ceduli s nápisem VE STÍNADLECH STARÉ MĚSTO, a z rakouského městečka Weidhofen.
S nadšením bylo shlédnuto skvělé video ke hře Stínadla - Dvůr Králové nad Labem.
Dále bylo citováno několik "zázračných" receptů z knihy "Ginkgo jako lék" a upozorněno na fakt, že léčivé účinky stromu Ginkgo biloba jsou zcela zanedbatelné.
Z podnětu M. Rosola se AJF začala zabývat výskytem reálných míst, osob a událostí v kresleném seriálu "Rychlé šípy". Na poprvé se to týkalo Rychlonožkou zmiňovaných obcí Nasavrky a Ouholičky. Jméno obce Nasavrky se navíc přítomní dověděli z tajenky v doplňovačce, která zároveň prověřila jejich znalosti tohoto seriálu. Úlohy se nejrychleji zhostil akademik Václ, a jako odměnu získal poštovní nálepku A-post NASAVRKY okres Chrudim. Bylo zjištěno, že obec Nasavrky se v ČR vyskytuje celkem pětkrát. Naopak Ouholičky sice neexistují ale na Praze - západ jsou Úholičky, které leží na dohled od některých bývalých dvojkařských jednodenních tábořišť...
Studiem reálných míst, osob či událostí v Rychlých šípech se bude Akademie zabývat i nadále.
Závěrem byl představen zbrusu nový obraz od Marka Čermáka na téma "zimní setkání Divočáků s Rychlými šípy na Týřově", jehož kopii si všichni mohli odnést domů.
Akademickým úkolem pro všechny bude do příště zjistit, ve kterém díle J. Foglara, v jaké souvislosti a zda vůbec se vyskytuje "Matlašova ulice".
Příští Kolegium AJF se koná 11. listopadu, všichni jsou zváni!

BOHOUSEK.CZ (www.bohousek.cz.cz) - zpravodajský a informační servis - Foglar a Rychlé šípy
Adresa článku: http://www.bohousek.cz/clanek-2015100005-kolegium-akademie-jaroslava-foglara-14-10-2015.html