Z květnového Kolegia Akademie Jaroslava Foglara 10. 5. 2017

| Autor: Martin Rosol | Rubrika: Zpravodaj | Vydáno dne: 20. 5. 2017 |

Ani na 85. (86.) Kolegiu Akademie Jaroslava Foglara konaném 10. května 2017 nechyběl zajímavý host: Miloš Horák - Liška přivedl svého skautského kamaráda z Jednadvacítky Josefa Trmala - Logana, reprezentanta ve sportovní gymnastice z Olympijských her v Římě v roce 1960. Naše družstvo tam tehdy skončilo na čtvrtém místě a nebýt bodových srážek za Loganovy doskoky, mohlo si dokonce odvézt i bronz.
Zejména zásluhou těchto dvou Jednadvacítkářů pak bylo celé Kolegium proloženo řadou pěkných písniček jako např. Džungle ztichla, Poštorenská kapela, nebo Od Kriváně hučí říčka. K té poslední napsal slova sám Jaroslav Foglar (zpívá se na hudbu jako píseň Niagara), ve Dvojce se však nikdy příliš neujala.
Prohlédnout jsme si mohli několik zdařilých fotografií Sluneční zátoky v jarním hávu, které tam pořídil při nedávném setkání exilových skautů - Exiloree Slávek Janov. Na protějším břehu Sluneční zátoky se, jak bylo patrno z fotografií, hodně kácelo, a tak se bohužel ještě více odkryl pohled na tamější nepříliš vzhledná stavení. 17. června uvidíme.
Poté jsme shlédli část 15. dílu Magazínu záhad (cyklus, kterým provází spisovatel a záhadolog Otomar Dvořák, běží na TV Kino svět) věnovanou jednomu z historických domů v pražské staroměstské Liliové ulici, jehož majitel Jaroslav Koluch poutavě vyprávěl o své známosti s Jaroslavem Foglarem, který zde při hře Vyzvědači měl svůj hlavní stan.
Slávek informoval o třech připravovaných akcích ke 110. výročí narození J. Foglara: První je poznávací hra v pražských ulicích Let Jestřába, druhou pak komentované vycházky foglarovskými místy v Prokopském údolí, a třetí podzimní setkání v infocentru Prahy 3, kde bude opět k vidění výstava Spojeni Foglarem. Pro nejvěrnější a nejúspěšnější účastníky těchto tří akcí bude připravena odměna - prohlídka pražských kolektorů. (Kolektory Praha a. s. jsou hlavním partnerem těchto akcí).
V oblíbené části Kolegia PELE - MELE nejprve Tomáš Vučka navrhl možnost průzkumné výpravy pro omezený počet účastníků a s průvodcem do podzemních štol lomu Amerika.
Martin Rosol pak upozornil na skutečnost, že ve vzorníku psaní poštovních adres na stránkách České pošty je uvedena mimo jiné i ulice Plantážníků a Věnceslava Metelky.
A nakonec to nejlepší: Dostala se k nám badatelská stať pana Jaroslava Richtermoce a kol. - Záhada hlavolamu konečně objasněna!, která od základů otřese celým foglarovským světem. Práce byla akademiky podrobena vědecké analýze a vše v ní uvedené shledáno pravdivým. Chce se jen dodat slovy Emila Hačiříka: "Je to všechno pravda tak, jak jsem to napsal, a na tu pravdu chci i umřít". Celou práci přinášíme čtenářům Bohouška s laskavým svolením vedoucího projektu níže.
Pokud nedojde v důsledku níže uvedené práce do té doby k rozpuštění veškerých foglarovských organizací, příští Kolegium AJF se sejde 14. června, tedy v předpředpředvečer setkání ve Sluneční zátoce.

Stať Záhada hlavolamu konečně objasněna v souboru PDF ke stažení ZDE








BOHOUSEK.CZ (www.bohousek.cz.cz) - zpravodajský a informační servis - Foglar a Rychlé šípy
Adresa článku: http://www.bohousek.cz/clanek-2017050008-z-kvetnoveho-kolegia-akademie-jaroslava-foglara-10-5-2017.html