Z prosincového Kolegia Akademie Jaroslava Foglara 14. 12. 2017

| Autor: Martin Rosol | Rubrika: Akce | Vydáno dne: 18. 12. 2017 |

Stejně jako loni, tak i letos v prosinci skončili akademici spolu se členy 48. Klubu OS Jestřábi v Šatlavě! Ne - nelekejte se milí čtenáři, žádného zločinu jsme se nedopustili, Šatlava (psáno s velkým Š) je totiž příjemný klub v Saské uličce nedaleko Karlova mostu.
Na úvod Kolegia jsme se zasmáli při prohlížení fotografií ze srpnového (jak ten čas letí) Rokosova memoriálu.
Slávek Janov přinesl informaci, že Žižkovský betlém se rozrostl o dvě nové foglarovské postavičky: Jana Tleskače vznášejícího se nad betlémem na létacím kole a Širokka! Mohli jsme si prohlédnout a někteří i zakoupit publikaci Martina Hošny a Richarda Peška Postavy Žižkovského betléma, která jednotlivé figurky podrobně popisuje. Zájemci si Žižkovský betlém mohou prohlédnout v infocentru Prahy 3 a zmiňovanou knížku si za 200KČ zakoupit tamtéž.
Velice příznivé reference máme na představení divadla Minor Záhada hlavolamu. Přestože je hra určena především dětským divákům, rozhodli jsme se představení v dohledné době hromadně navštívit. Sběratele jistě potěší informace, že k uvedené hře divadlo vydalo odznak - minorskou placku obdélníkového tvaru s kresbou Širokka s ježkem v kleci. Odznak je možno zakoupit v prodejně suvenýrů divadla Minor ve Vodičkově ul. č. 6 Praha 1 ve dvojím provedení - na připínací špendlík, nebo jako magnetku.

Potom nadešel slavnostní okamžik: Petru Hejmovi z Jestřábů bylo uděleno skautské vyznamenání - bronzová medaile Syrinx za zásluhy o rozvoj oldskautského hnutí. Při té příležitosti jsme rozsvícením svíčky a minutou ticha uctili památku člena 48. Klubu OS Jestřábi Jana Hejmy staršího, který v minulých dnech odešel do skautského nebe...
Poprvé jsme měli možnost shlédnout dokončené obrazy Karla Zemana a Jirky Filípka, které oba umělci rozpracovali na listopadovém večeru Let Jestřába. Obě díla bude možno získat v dražbě a výnos bude použit jako příspěvek na výcvik asistenčních psů. S podrobnostmi aukce a se samotnými obrazy se budou moci čtenáři Bohouška seznámit v nejbližší době.
S velice zajímavým příspěvkem přišel Ondřej Přerovský - Lazebník, když nás seznámil s osobností skautského hrdiny války Antonína Mádla, který byl ředitelem tiskárny Melantrich právě v době, když zde vycházel Mladý hlasatel. Antonín Mádl byl náčelníkem Čsl. obce junáků volnosti - ČOJV a významně se zapojil do protifašistického odboje nejen jako člen Obrany národa ale i jako vedoucí skupiny V boj!, kde se podílel na vydávání stejnojmenného ilegálního časopisu. Za svoji činnost byl A. Mádl německými okupanty uvězněn a 25. března 1944 ve věznici Mírov zahynul. Zejména nás zaujaly motáky, které Antonín Mádl psal z vězení na Pankráci ve formě komiksu na kapesníky vlastní krví!
Celý program našeho setkání v Šatlavě virtuosně doprovodil na housle teprve jedenáctiletý Matěj Přerovský - Bofin. Krásně nám zahrál několik vánočních koled, hymnu organizace ISGF, a nakonec takzvaně z listu i foglarovskou My pluli dál a dál.
K dobré náladě přispělo i promítnutí kníratých portrétů účastníků Movemberu s Rychlými šípy a se skautskými osobnostmi.
A když se v Šatlavě pomalu začali scházet muzikanti z Kampy, dospěl program Kolegia k závěru, a my jsme si slíbili pokračovat v akademické práci i v novém roce 2018.
Muzikanti pak začali válet řadu pěkných trampských písniček, kterými by jistě potěšili i samotného Jestřába.
Někteří z nás se ještě vydali do malostranských uliček pátrat v nazelenalém svitu plynových lamp po Rychlých šípech, další pak setrvali v družné zábavě až do pozdních nočních hodin.
Milí čtenáři Bohouška, přejeme Vám radostné prožití Vánoc - svátků dobrot, vánoček, cukroví, hrozinek a dobrých činů, a vše dobré v novém roce 2018!
Vaše Akademie Jaroslava Foglara.

BOHOUSEK.CZ (www.bohousek.cz.cz) - zpravodajský a informační servis - Foglar a Rychlé šípy
Adresa článku: http://www.bohousek.cz/clanek-2017120009-z-prosincoveho-kolegia-akademie-jaroslava-foglara-14-12-2017.html