TV: Dětské, dobrodružné, western... filmy, dokumenty, debaty (15. - 21. 10. 2001)

| Autor: Petr Molka | Rubrika: Zpravodaj | Vydáno dne: 10. 10. 2001 |

Nova 16.10.2001 úterý 22:40 - Mladé pušky
Western USA (1988). Hrají: E. Estevez, K. Sutherland, L. D. Phillips... Režie Ch. Cain

ČT1 17.10.2001 středa 20:45 a 19.10.2001 pátek 00:40 -Přředčasná úmrtí
Poslední kovboj Osudy zpěváka Michala Tučného se vzpomínkami manželky, Petra Novotného, Miroslava Černého, Tomáše Linky, Zdeňka Rytíře a dalších. Kamera M. Černý. Režie D. Urban

ČT2 18.10.2001 čtvrtek 21:30 a 19.10.2001 pátek 12:45 - Československý filmový týdeník (334/2379)
jak byl promítán v kinech právě před padesáti lety. Mimo jine uvidíte Pionýry na návštěvě u tankové jednotky.

TV3 20.10.2001 sobota 12:30 a 21.10.2001 neděle 15:15 - Hannie Caulder
Americký western (1971). Hrají: R. Welchová, R. Culp, E. Borgnin, S. Martin, J. Elam, Ch. Lee, D. Dorsová, S. Boyd... Režie: B. Kennedy

TV3 20.10.2001 sobota 15:15 a 21.10.2001 neděle 12:30 - Tas!
Americký western (1984). Hrají: K. Douglas, J. Coburn, A. Bastedová, G. Jarvise... Režie: S. H. Stern

TV3 20.10.2001 sobota 20:00 - Texas, Addio
Drsní pistolníci a dlouhá cesta za odplatou v klasickém italsko-španělském spaghetti westernu. Hrají: F. Nero, J. Suárez, H. Blanco, A. Dell’Acqua, L. Pistilli, E. Montésová... Režie: F. Baldi

Nova 21.10.2001 neděle 15:45 - Vinnetou a míšenka Apanači
Dobrodružný film N/Jug. (1966). Apanači dostane k narozeninám dárek - zlatý důl. Na něj má ale zálusk banda Kudrnáče Billa. Tomu musí Vinnetou a Old Shatterhand zabránit. Hrají: P. Brice, L. Barker, U. Glasová... Režie H. Philipp

TV3 21.10.2001 neděle 20:00 - Hraběnka a lišák z Dirtwateru
Americká westernová komedie (1976). Hrají: G. Segal, G. Hawnová, C. Janis, T. David, R. Jenson, S. Gould... Režie: M. Frank
Mladé pušky
Originální název: Young Guns.
Jeho hrdiny je šestice mladých zlodějů a psanců, kteří najdou útočiště na farmě Johna Tunstalla. Pracují jako kovbojové, učí se psát, číst i střílet. Poté, co je farmář zavražděn Murphyho obchodní mafií, žádají mladíci potrestání viníků. Soudce se však Murphyho bojí a tak se mládenci rozhodnou Tunstallovu smrt pomstít sami. Když se pokusí doručit první z řady zatykačů, vyhrotí se situace nečekaným směrem a v následné přestřelce mladíci zabijí devět mužů. Tak začíná krvavá cesta na níž se pomsta pomalu mění ve zločin, jehož obětí se stávají i nevinní lidé. Když se mladíci dostanou do pasti v domě svého přítele, právníka Alexe, zdá se, že jejich osud je zpečetěn.
Rok výroby: 1988.
Délka (min): 102.
Země: USA.
Režie: Christopher Cain.
Scenář: John Fusco.
Hrají: Emilio Estevez (William H. Bonney), Kiefer Sutherland (Josiah Gordon Scurlock), Lou Diamond Phillips (Jose Chavez y Chavez), Charlie Sheen (Richard Brewer), Dermot Mulroney (Stephens), Casey Siemaszko (Charley Bowdre), Terence Stamp (John Tunstall).

Předčasná úmrtí
Když do Čech zavítá Američan, je překvapen vřelostí Čechů k trempinku a tradicím Divokého západu. Nikdo dnes už pořádně neví, kde se tato touha objevila zrovna v srdcích středoevropanů. Jedno je však jisté: romantika v kulisách Divokého západu není dnes v Čechách nic neobvyklého. Každý z nás se setkal alespoň jednou ve svém životě s trempskou písní. Tato country scéna postupem času u nás zdomácněla a nakonec i výrazně ovlivnila populární hudbu. Vzpomeňme jen, kolik populárních českých zpěváků začínalo s country písněmi. Většina jich však později přešla k středněproudým písničkám. Jen několik málo jich však zůstalo věrných vodám country.
Nejvýznamnějším z nich byl bezesporu Michal Tučný. Hlavní zásluhu na tom, že country melodie můžete slyšet dnes skoro kdekoliv, má právě on. Tučný se v country našel. Nespokojil se však pouze s melancholickými popěvky od táborových ohňů sázavských osad, ale posunul country k divočejšímu, „elektroničtějšímu“ pojetí. To byla do té doby v Čechách věc nevídaná. Rázem se setřela nálepka „čundráctví“ a lidé dodnes milují písně svého asi jediného, ale hlavně Posledního kovboje.
Michal se stal v Čechách legendou již během svého života. Nebyla to však cesta jednoduchá. Jeho úspěch byl způsoben nejen jeho podáním písní o country, ale i jeho vzhledem. Pro své příznivce byl hrdinou všedních dnů. Lidé mu věřili to, o čem zpívá. A to se v české country music povedlo snad jen jemu. Určitý podíl na tom měla i jeho první velká životní láska Eva Olmerová. Ta s Michalem několik měsíců žila a měla na něj velký vliv. Naučila ho nejen vyslovovat, ale i vcítit se do povahy písně. A protože Michal byl maximalista, šel do všeho s plným nasazením. Evino zasvěcení však mělo i stinné stránky. Michal se naučil odbourávat své zábrany alkoholem. Tato vášeň ho pak provázela celý jeho život…
Osudy zpěváka Michala Tučného se vzpomínkami manželky, Petra Novotného, Miroslava Černého, Tomáše Linky, Zdeňka Rytíře a dalších zpracovali do dokumentu z cyklu portrétů osobností českého veřejného a kulturního života kameraman Michal Černý a režisér David Urban.

Československý filmový týdeník (334/2379)
Aktuální záznamy událostí pro Československý filmový týdeník před padesáti lety jsou dnes již historickým dokumentem:
DEN ČESKOSLOVENSKÉ ARMÁDY 1951: V předvečer letošního Dne čs. armády přicházeli vojáci z patronátních útvarů do továren a na vesnice, aby si pobesedovali s pracujícími. Besedy ukázaly, že naše armáda se stala skutečným miláčkem svého lidu, z něhož vyšla a jehož mírové budování ostražitě střeží.
Pionýři na návštěvě u tankové jednotky.
Přehlídka na oslavě v Českých Budějovicích, v kraji Jana Žižky.
Na Dukle, kde před sedmi lety bylo přátelství a bojové souručenství česko-slovensko-sovětské zpečetěno krví, byla vyznamenána řada příslušníků naší armády odznakem vzorného vojáka. Odtud také odnesli naši vojáci pro své jednotky urny s prstí dukelského bojiště.
Předseda Národního shromáždění dr. O. John a ministr národní obrany armádní generál dr. A. Čepička položili v Den čs. armády věnec prezidenta republiky k památníku hrdinných sovětských bojovníků v Praze na Olšanech.
Na tělovýchovných dopoledních v mnoha městech naší republiky provedli naši vojáci ukázky svého výcviku, tělesné zdatnosti a odvahy.
Sportovní odpoledne na pražském Stadionu čs. armády se zúčastnily sportovní delegace spojeneckých armád lidové Číny, Polska, Bulharska a Maďarska. Cvičení s puškou. Štafeta na třikrát 1 kilometr s lehkým kulometem.
Závěr Bulharské taneční suity z vystoupení Uměleckého souboru bulharské lidové armády v pražském Průmyslovém paláci.
Letošní Den čs. armády ukázal naši věrnost heslu: SE SOVĚTSKOU ARMÁDOU NA STRÁŽI MÍRU!

Hannie Caulder
Do poklidného života Hannie Caulderové tragicky zasáhne trojice bratrů Clemensových, kteří brutálně vyvraždí její rodinu a ji samotnou znásilní. Pokořenou Hannie drží od této chvíle při životě jen myšlenka na pomstu. Seznámí se s úspěšným lovcem zločinců, jenž přes počáteční neochotu nakonec souhlasí s tím, že ji naučí vše, co ve střeleckém umění sám ta mistrně ovládá. Po čase se mladá vdova vydává po stopách vrahů. Je připravena tasit kolty rychleji než oni, a tak se zdá, že osud Emmetta, Rufuse a Franka Clemensových je zpečetěn…
Rok výroby: 1971.
Délka (min): 85.
Země: Francie, Španělsko, Velká Británie.
Režie: Burt Kennedy.
Scenář: David Haft, Burt Kennedy.
Hrají: Raquel Welchová (Hannie Caulderová), Robert Culp (Thomas Luther Price), Ernest Borgnine (Emmett Clemens), Christopher Lee (Bailey), Jack Elam (Frank Clemens), Strother Martin (Rufus Clemens), Diana Dorsová (Madam).

Název: Texas, Addio
Originální název: Texas, addio.
Pistolník Burt Sullivan je už několik let váženým šerifem v jednom malém texaském městečku. Jednoho dne však šerifskou hvězdu předá svému zástupci a sám se vydá spolu s mladším bratrem Jimem do Mexika. Zde chtějí nalézt Cisca, muže, který před mnoha lety zabil jejich otce. Nyní oba bratři cítí, že je načase, aby se zabijákem vyrovnali staré účty a pomstili otcovu smrt. Po dlouhém putování konečně dorazí do městečka, v němž by měl Cisco údajně žít. A jak se záhy ukáže, Burtovy informace byly přesné. Stačí jen vyslovit Ciscovo jméno a každý se začne třást strachy. Z bývalého zabijáka se stal jeden z největších vlastníků půdy a díky tomu i faktický vládce městečka. Jeho obyvatele ovládá pomocí strachu, jenž jim nahání svou malou armádou hrdlořezů, která pro něj dělá tu nejšpinavější práci. Burt s Jimem by rádi dostali tyranského vraha před soud v Texasu a zastavili řádění Ciscovy bandy, avšak celou situaci zkomplikuje jedno tajemství, jež nyní vyjde najevo. Jim totiž zjistí, že jeho skutečným otcem je Cisco…
Rok výroby: 1966.
Délka (min): 90.
Země: Itálie, Španělsko.
Režie: Ferdinando Baldi.
Scenář: Ferdinando Baldi, Franco Rossetti.
Hrají: Franco Nero (Burt Sullivan), José Suárez (Delgado), Hugo Blanco (Pedro), Alberto DellAcqua (Jim Sullivan), Livio Lorenzon (Alcalde Miguel), Luigi Pistilli, Antonella Murgiaová.

Vinnetou a míšenka Apanači
Originální název: Winnetou und das Halbblut Apanatschi.
Půvabná míšenka Apanači, dcera moudrého bílého osadníka Maca Hallera a jeho indiánské ženy Mine-Yoty, dostává od otce k jedenadvacátým narozeninám zcela výjimečný dar - zlatý důl. Je to však zároveň dárek velmi nebezpečný. Vždyť právě kvůli němu byl Haller zavražděn. A také Apanači a její se bratr se ocitají v ohrožení života. Objeví se totiž banda bezcitných hrdlořezů vedená obávaným Curly Billem (Kudrnáčem Billem) odhodlaná získat zlatou žílu za každou cenu. Unesou Apanači a jejího malého bratra, aby se tak dostali k tajemství polohy bohaté žíly. Pomoci jim může jen její snoubenec, lovec kožešin Jeff Brown, ale ani on by nic nezmohl nebýt Vinnetoua a Old Shaterhanda.
Rok výroby: 1966.
Délka (min): 90.
Země: Německo, Itálie, Jugoslávie.
Režie: Harald Philipp.
Scenář: Karl May, Fred Denger.
Hrají: Lex Barker (Old Shatterhand), Pierre Brice (Winnetou), Götz George (Jeff Brown), Uschi Glasová (Apanatschi), Ralf Wolter (Sam Hawkens), Walter Barnes (Mac Haller), Ilija Dzuvalekovski (Curly-Bill).

Indián
Originální název: Grey Owl.
Ve 30. letech našeho století byl mladý Indián jménem Archie Sivá sova lovcem. Po setkání s krásnou Indiánkou zjistil, že bezohlední bílí lovci kožešin se svými moderními zbraněmi ničí jeho domov a rozhodl se je zastavit. Ze Sivé sovy se stal nejslavnější Indián své doby, bojovník za záchranu přírody před civilizací, kterého jeho cesta nakonec zavedla až před anglického krále do Buckinghamského paláce.
Rok výroby: 1999.
Délka (min): 118.
Země: Kanada, Velká Británie.
Režie: Richard Attenborough.
Scenář: William Nicholson.
Hrají: Pierce Brosnan (Archie Sivá sova), Annie Galipeau (Anahareo/Pony), Renée Asherson (Carrie Belaney), Stephanie Coleová (Ada Belaneyová), Nathaniel Arcand (Ned Bílý medvěd), Stewart Bick (Cyrus Finney), Chip Chuipka.

Hraběnka a lišák z Dirtwateru
Originální název: Duchess and the Dirtwater Fox, The.
Chudá tanečnice a zpěvačka chce za každou cenu dosáhnout úspěchu a bohatství. Nezvolí si však tu nejjednodušší cestu – pomoc totiž očekává od největšího smolaře na Divokém západě…
Rok výroby: 1976.
Délka (min): 103.
Země: USA.
Režie: Melvin Frank.
Scenář: Melvin Frank, Jack Rose, Barry Sandler.
Hrají: George Segal (Charlie Dirtwater Fox Malloy), Goldie Hawnová (Amanda Quaidová), Conrad Janis (Gladstone, Widdicomberův asistent), Thayer David (Josiah Widdicombe, Mormon), Jennifer Lee (Trollop), Sid Gould (Rabbi), Pat Ast (Zpěvák).
Falešný hráč Charlie Malloy, kterému nikdo neřekne jinak než Dirtwater Fox, není zdaleka tak mazaný, jak by se podle přezdívky či „povolání“ mohlo zdát. Spíš naopak. Lidé, s nimiž se setkal, se nejednou pozastavili nad tím, jak při své povaze dokázal tak dlouho přežít na Divokém západě.

BOHOUSEK.CZ (www.bohousek.cz.cz) - zpravodajský a informační servis - Foglar a Rychlé šípy
Adresa článku: http://www.bohousek.cz/clanek-2001101001-tv-detske-dobrodruzne-western-filmy-dokumenty-debaty-15-21-10-2001.html