ŽALUDOVÝ DORT aneb Nultý roèník soutìže
| Autor: Tomáš Hromádka - Krizmen |
Rubrika: Trubka |
Vydáno dne: 19. 9. 2002 |

Vždycky mì fascinovaly Jestøábovy nápady, zkušenosti a praktické záležitosti, o kterých Jaroslav foglar jako dlouholetý skautský vedoucí se zmiòoval ve svých èláncích ale i knížkách. Jeho zálesácký dort - i další laskominy - to mì vždy pøitahovalo a chtìl jsem vždy ty recepty a nápady využít v praxi. Nedávno na setkání vedení pražské poboèky Sdružení pøátel Jaroslava Foglara se ukázalo, že zdaleka nejsem jediný. Vášnivá diskuse se rozproudila zejména kolem zálesáckého žaludového dortu. Recept na tuto pochutinu se poprvé
objevil v díle Jaroslava Foglara pravdìpodobnì v prvním vydání Kroniky Ztracené stopy v 60. letech. Od té doby se mnozí pokoušeli onen dort udìlat. Zajímalo by mì (i nás všechny v poboèce), jaké kdo má s tímto, ale i s jinými foglarovskými recepty, zkušenosti. (pozn. mì se zálesácký dort nepodaøilo udìlat a doma mì s tím receptem v mých dvanácti letech vyhodili, jenom jsem zaneøádil kuchyò a nic z toho nebylo...) Proto vyhlašujeme NULTÝ ROÈNÍK SOUTÌŽE - HRY "Vaøíme s Jaroslavem Foglarem." Uvítáme fotografie, upravené recepty, popis pøípravy a zažitky z vaøení rùzných jídel pøipravených na základì foglarovek. Všechny smysluplné pøíspìvky - vèetnì fotografií - zveøejníme na Bohouškovi a odmìníme drobným dárkem. Nultý roèník Hry - soutìže probíhá prùbìžnì. Druhý roèník bychom rádi uspoøádali v budoucnosti jako setkání všech foglarovských kucharù, kuchtíkù a kuchtièek, které by bylo spojeno i s ochutnávkou.
Tìšíme se na Vaše dopisy, materiály a uvítáme i další námìty pro vylepšení soutìže. Kontaktní adresa: Pražská poboèka SPJF, Milan Lebeda, Pøed Cibulkami 8, 150 00 Praha 5, e-mail: spjf.praha@seznam.cz
A vzhledem k tomu, že sezóna žaludového dortu je tady, uvádíme zkrácený recept z Kroniky Ztracené stopy (doporuèujeme ovšem proèíst originální text):
Žaludy jsme odnesli domù, rozlouskali je a vyndali z nich jádra. Ta jsme oèistili od tenkých slupek, rozøezali je na ètvrtiny a vložili do velkého hrnku s vodou.
Dva dny jsme je takhle máèeli a pøitom vodu tøikrát dennì vymìòovali... Po dvoudenním máèení jsme na žaludy nalili další vodu, ale teï už pøesnì odmìøenou: na 1 díl žaludù 2 díly vody. Hrnec s žaludy jsme postavili na rozpálená kamna. Nechali jsme je tam tak dlouho, až se voda zaèala vaøit. Pak jsme vodu scedili a žaludy rozemleli na masovém mlýnku. Mokré a rozemleté jsme je pak tence rozestøeli na válu a dali je sušit k oknu, kam svítilo sluníèko. Pak jsme je dosoušeli u kamen... až zaèaly køupat jako pražené mandle.
Køupavou hmotu jsme pak umleli v kávovém mlýnku na jemnou mouèku... Z té jsme pekli placièky na malých pánvích. Samozøejmì, že jsme mouèku zadìlali mlékem, aby bylo pìkné tìsto. Placky byly velmi køehké a lámaly se, když jsme je chtìli obracet na druhou stranu...
Nìkolik upeèených placek jsme pomazali malinovou zavaøeninou, položili je na sebe - a dort byl hotov... Tomek nám prozradil, že návod na dort našel ve Verilinovì knížce "Ve stopách Robinsonových".
BOHOUSEK.CZ (www.bohousek.cz.cz) - zpravodajský a informaèní servis - Foglar a Rychlé šípy
Adresa èlánku: http://www.bohousek.cz/clanek-2002090016-zaludovy-dort-aneb-nulty-rocnik-souteze.html