Tábory ve Sluneční zátoce - další nový svazek edice Sebrané spisy Jaroslava Foglara v roce 2007

| Autor: Václav Nosek - Windy | Rubrika: Kniha | Vydáno dne: 20. 11. 2006 |

Blíží se 100. výročí narození spisovatele pro mládež Jaroslava Foglara. Připravuje se velká výstava v Muzeu hlavního města Prahy, další v Brně a také vydání poštovní známky s Rychlými šípy. A bude toho více - také několik knih. Nakladatelství Ostrov chystá knihu Jiřího Zachariáše Stoletý hoch od Bobří řeky a Olympia plánuje vydání dvou knih. Jednu připravuje Miloš Zapletal a druhou Václav Nosek-Windy. Obě by měly být pokračováním edice Sebrané spisy Jaroslava Foglara (svazky 25 a 26). Jde o texty, které napsal Jaroslav Foglar sám, jsou jen sestaveny a doplněny komentáři a dalšími poznámkami.

Kniha s názvem Tábory ve Sluneční zátoce bude mít tři části:

1. Divadelní hra Tábor ve Sluneční zátoce - V Sebraných spisech stále chybí libreto této hry „Tábor ve Sluneční zátoce“. Hra vyšla samostatně již 3x a lze k ní připojit dosti bohatý doprovodný materiál (nákresy scén jednotlivých jednání, notové záznamy písní, fotografie z premiéry, divadelní plakáty, přehled repríz a další zajímavosti). Hra se může v moderní úpravě hrát i dnes. Tato část bude tvořit cca 40% knihy.

2. Hra samotná není rozsáhlá pro celou knihu a je třeba knihu doplnit dalšími materiály. Zde se hodí výčet všech táborů, kterých se Jestřáb účastnil – bylo jich 60! Neúplný seznam se objevil ve II. dílu Kroniky Hochů od Bobří řeky, ale bez znaků a jen do roku 1971, Jestřáb však tábory vedl, nebo se podílel na jejich vedení až do roku 1985. Každému táboru bude věnována jedna stránka na které bude: rok, název, znak, jedna fotografie a odstavec se stručným popisem. Tato část bude tvořit cca 35% knihy.


3. Třetí a poslední část bude obsahovat text oddílové příručky, která nikdy nevyšla tiskem, ale byla jako samizdat rozmnožena pro členy oddílu v roce 1953. Nazývá se „Tábornická moudrost, aneb Tábor - podnik pro celé muže“. Nebude „modernizována“ a čtenářům ukáže, jak se tábořilo před padesáti léty. Tato část tvoří cca 15% knihy.

Hotová kniha bude mít cca 170 stran vč. fotografií, reprodukcí plakátů, programů, kreseb, atd. Obálku a několik dalších ilustrací pravděpodobně nakreslí Jiří Petráček, který již pro Sebrané spisy nakreslil obálky Kroniky ztracené stopy, Života v poklusu, a také Jestřábích perutí.


BOHOUSEK.CZ (www.bohousek.cz.cz) - zpravodajský a informační servis - Foglar a Rychlé šípy
Adresa článku: http://www.bohousek.cz/clanek-2006112001-tabory-ve-slunecni-zatoce-dalsi-novy-svazek-edice-sebrane-spisy-jaroslava-foglara-v-roce-2007.html