Z memoriálu Jana Tleskače 2006

| Autor: Slavomil Janov - Nashville | Rubrika: Memoriál J. Tleskače | Vydáno dne: 4. 1. 2007 |

MJT 2006 - barva AKTUALIZOVÁNO 10. 1. 2007: Doplněno video 3 min.
Neutuchající zájem následovníků zámečnického učně Jana Tleskače, tragické literární postavy z románu Jaroslava Foglara Záhada hlavolamu, i opětovně špičkové výkony nejlepších soutěžících. Tak lze charakterizovat 6. mistrovství světa ve vyjímání ježka z klece – Memoriál Jana Tleskače 2006. Soutěž se uskutečnila 25. listopadu ve společenském sále Benediktinského opatství – klášteře Emauzy v Praze.
Na tradičním kolbišti akce, prakticky „co by kamenem dohodil“ od rodného domu Jaroslava Foglara v Benátské ulici v Podskalí, se sešly na dvě stovky obdivovatelů zmíněného legendárního hlavolamu a milovníků spisovatelova díla vůbec. Většina z těch, kteří v poslední listopadovou sobotu do Emauz zamířili – celkem 106 odvážlivců – vkročilo také na soutěžní arény. V ní se již pošesté pokusili sobě i soupeřům dokázat, že při vyjímání ježka z klece mají stejně šikovné a hbité ruce jako samotný vynálezce létacího bicyklu. Nejmladšímu startujícímu byli tři roky, nejstarší měl v rodném listě vepsáno datum 1943.


Jak probíhalo samotné zápolení? Hned od začátku soutěže se ukázalo, že výkony nejlepších borců jsou stále vyrovnanější. Limit tří minut byl sice nad síly 31 aktérů, ovšem jejich nezdar zcela zastínily výkony zbývajících úspěšných soutěžících. Markantně se to projevilo už v eliminační části soutěže. Zejména ve dvou nejobsazenějších věkových kategoriích do 15 let a nad 15 let se před branami finále vytvořila pořádná tlačenice. Kdo si chtěl zajistit účast mezi osmičlennou elitou, musel si s rozlousknutím soutěžního oříšku opravdu pospíšit. Činil se ovšem i potěr v kategorii nejmladších účastníků: z jedenácti startujících v základním kole vyjmuli ježka z klece čtyři benjamínci. Pozdější vítěz, šestiletý Martin Nebor, se v eliminaci dokonce dostal pod půlminutovou hranici.

V „béčku“ se po šestiletém úsilí dočkala stupňů vítězů jedenáctiletá Aneta Kletečková (vnučka známého foglarologa a skautského historika a sběratele Václava Noska): pravidelná účastnice všech předchozích ročníků nenašla letos mezi svými vrstevníky přemožitele. Navíc finálovým výkonem tři sekundy vyrovnala světový rekord Jana Trojana z roku 2004. V Anetině závěsu skončil reprezentant Bosny a Hercegoviny Dragiša Pelemiš, který tak navázal na úspěch své mladší sestry Ikonije, dvojnásobné šampiónky nejmladší kategorie z let 2004 a 2005.

Nadmíru dramatické finále přinesla soutěž v kategorii nad 15 let. O všech třech medailistech se rozhodlo v průběhu sedmi sekund po startovním výstřelu: Po roční pauze usedl na trůn světového šampióna opět středočeský „profík“ Jan Trojan z Mělníka, který z něj sesadil brněnského špílmachra Jana Machálka. Ani mezi seniory ovšem nevyšly naprázdno zástupkyně „něžného pohlaví“: o jejich místo na výsluní se postarala bronzová medailistka Jana Černíková.

Také letos uvítali organizátoři mistrovství světa mezinárodní konkurenci: Kromě nejpočetnějšího startovního pole borců z České republiky se soutěže zúčastnili také reprezentanti Slovenska, Bosny a Hercegoviny a premiérově také další zástupce Balkánu – soutěžící z Makedonie. V průběhu šesti ročníků Memoriálu Jana Tleskače tak počet zúčastněných zemí dosáhl rovné desítky: Česko, Slovensko, Ukrajina, Nizozemsko, Mongolsko, Maďarsko, Rusko, Bosna a Hercegovina, Austrálie a Makedonie.
Tradičními organizátory soutěže byly Pražská pobočka Sdružení přátel Jaroslava Foglara, Junák – svaz skautů a skautek ČR, Pražský kraj A. B. Svojsíka, a produkční agentura Slavomil Janov – Western Man.

Za zmínku stojí jistě i pohled do zákulisí memoriálu. Letos totiž byla ve velínu soutěže poprvé nasazena a využita moderní technika: tradiční stopky nahradila elektronická časomíra a výsledky byly operativně a průběžně zpracovávány v počítačovém centru šampionátu. Díky této skutečnosti se je možné s podrobnými výsledky, přehlednými tabulkami o startovním poli i fotogalerií seznámit na internetové adrese http://fatima.dzavy.net/jezek/.


Příští, v pořadí již sedmý ročník Memoriálu Jana Tleskače ve vyjímání ježka z klece se uskuteční opět v tradičním podzimním termínu i na osvědčeném kolbišti posledních čtyř let v pražských Emauzích – v sobotu 24. listopadu 2007 od 10 hodin.



Z LISTINY VÍTĚZŮ
Kategorie B - benjamin (do 6 let): 1. Michal Nebor 0:43 min., 2. Martin Konvičný 0:48, 3. Sandra Mrázová (všichni ČR) 2:53.
Celkem 11 startujících.

Kategorie J - junior (7 – 15 let): 1. Aneta Kletečková (ČR) 0:03, 2. Dragiša Pelemiš (Bosna a Hercegovina) 0:10, 3. Michael Mráz (ČR) 0:11.
Celkem 57 startujících.

Kategorie S - senior (nad 15 let): 1. Jan Trojan 0:04, 2. Jan Machálek 0:06, 3. Jana Černíková (všichni ČR) 0:07.
Celkem 38 startujících.




Návštěvníci memoriálu mohli využít i nabídku doprovodných akcí, jejichž přehled je uveden ZDE. Kromě ohlášených hostů se krátce dopoledne někteří účastníci mohli setkat s výtvarníkem Vladimírem Pecharem – Plutem (kromě jiného autorem památníku dvojkařských táborů ve Sluneční zátoce a autorem znaku SPJF) a grafikem Oldřichem Pošmurným (ten mimo jiné na memoriálu předvedl své dva propracované kovové ježky v kleci).


Krátké video z memoriálu (WMV)
Připravujeme doplnění o fotogalerii!

BOHOUSEK.CZ (www.bohousek.cz.cz) - zpravodajský a informační servis - Foglar a Rychlé šípy
Adresa článku: http://www.bohousek.cz/clanek-2007010402-z-memorialu-jana-tleskace-2006.html