Piznm se, e jsem ml nkolik dtskch foglarovskch sn. Mimo jin najt Jeskyni trilobit, najt afrnovou louku, prolzat Opi stromy, objevit Stnadla a v neposledn ad upct aludov dort.
Knihu Kronika Ztracen stopy jsem objevil v mstn knihovn hned po Sametov revoluci, kdy se vydn z roku 1970 vrtilo z uzamench sejf Mstsk knihovny. Uvnit jsem nael mnoho inspirace nejen pro klubovn a oddlov ivot ale i pro svj voln as, a tak proto se pbhy Ztracen stopy staly pro m na vce ne dva roky oblbenou etbou. Jedno se mi ale nikdy nepodailo realizovat zlesck dort ze alud. V klubu a pozdji i ve skautskm oddle k tomu nebyly vytvoeny podmnky a doma jsem na aludy zapomnl, nebo mi rodie peliv nasbran aludy vdycky vyhodili, s tm, abych s takovm nesmyslem dom nechodil.
Dovdli jsme se z jeho knihy, e aludy maj velkou vivnost, protoe v sob obsahuj 57% krobu, 10% cukru, 7% blkovin a 5% tuku. Vyzval ns pak, abychom sbrali zral aludy, vypadl ji ze svch ek. Pitom si liboval, jak je dobe, e u bylo nkolik rannch mrazk. aludy pr budou mnohem lep, ne kdyby mrazkem neproly.

Phodn situace nastala a po mnoha letech na podzim loskho roku, kdy jsem si pi prochzce v lesch kolem Orlick pehrady vzpomnl na svj dtsk sen a na kamarda Slvka, kter ped asem pi jedn pleitosti vyprvl o tom, jak se svm synem se nespn pokoueli aludov dort upct. Urodilo se zde toti nesmrn mnostv obrovskch alud, a tak jsem se dal do sbrn, do kterho jsem zapojil svoji manelku a na jej dotrn otzky, pro aludy vlastn sbrme a zda pjdeme nkam za zvtky, jsem odpovdl:
Bude koukat, upeu aludov dort podle Jaroslava Foglara. Myslela si, e jsem se zblznil a kdy se pozdji setkala s moj matkou, tak si spolu vznamn ukali na elo.

J jsem zatm zaal postupn okupovat kuchyni. Prci jsem si rozdlil asi na 3 tdny. Pesn podle Jestbova nvodu jsem rozlouskal asi 1,5 kila alud a vyndal z nich jdra. To byla pitom asi nejhor prce, protoe slupky alud jsou opravdu pevn a k jejich rozlousknut je poteba trochu fortelu a pelivosti. Pitom je teba dvat pozor na ervav aludy. Ideln jsou aludy, kter maj ist hnd zabarven, maj pevnou a neporuenou slupku. Pak bylo nutn odstranit z kadho jdra tenkou hndou slupku. Zde se osvdila metoda, kter se pouv pi loupn mandl ponoit jdra do tepl vody. Nicmn obma innostmi jsem strvil dohromady jedno nedln odpoledne a veer istho asu. Ml jsem sto chut nkolikrt svj pokus ukonit, ale vdy m dl thla vle dlo dokonit ke zdrnmu konci a splnit si svj dvn sen. Kdyby byl bobk trplivosti, pak by toti jeho kolem byla vroba aludovho dortu. Jist se nedivte, e jsem doma po tu dobu svm zpalem pro vc patil za velkho podivna.

Oitn jdra jsem rozezal na tvrtiny vloil do velkho hrnce s vodou. Za hodinu se voda zakalila, a tak jsem ji pro jistotu hned vymnil, a pak jsem zakalenou a na chu hokou vodu tikrt denn vymoval. Tslovin bylo v aludech opravdu hodn, a tak kdy se voda i po dvou dnech zakalovala, rozhodl jsem se, e je budu met pro jistotu o trochu dle. tvrt den se u voda nezakalovala, a tak jsem do velkho hrnce namchal pesn na jeden dl alud dva dly vody. Hrnec jsem postavil na plotnu a nechal zvolna ohvat. aludy ve vod se zaaly vait asi po 20 minutch. Ji byly pkn tepl, oht a trochu zmkl. Odstavil jsem hrnec z kamen, vodu zcedil a aludy pak rozemlel na strojku na maso. Vzniklou lutou hmotu jsem rozprostel na plech a nechal suit, co trvalo nkolik dn. aludov polotovar jsem potom dosuoval na plotn. Hmota ztvrdla, zhndla a skuten chutnala jako praen mandle. Chutnala i manelce. :-)

Pila nedle a nastal as pro dal fzi ppravy mlet mouky a samotn peen dortu. Jak pe Jestb, ideln je mlnek na kvu, dobe ovem posta i mlnek na strouhanku i oky. Jeho pouitm vznikne hnd aludov mouka.
Z t jsme pekli placiky na malch pnvch. Samozejm, e jsme mouku zadlali mlkem, aby bylo pkn tsto. Placky byly velmi kehk a lmaly se, kdy jsme je chtli obracet na druhou stranu.

Piznvm, e zde nastalo nejvt skal celho receptu, protoe aludov mouka prost s mlkem na pnvi s olejem nedrela, a jsem zkouel pouvat dle Kroniky Ztracen stopy dv pnviky sebelpe. Pipadal jsem si skoro jako novek Bubek v Jikov vidn, kdy pila moje druh polovika do kuchyn, beze slova vzala kouc pnev se splenou moukou-tstem a odela na zahradu. T den dopoledne jsme toti provdli pedvnon klid domu, vude dopoledne vonly Vnoce a odpoledne? Bda povdat.

Mouky mi vak zbylo jet na dal pokusy. Vzal jsem si proto jinou (a lep pnev) a do aludov mouky jsem pidal nkolik lic polohrub mouky. A bylo vyhrno! Po zadln bylo mon vytvoit pesn podle zadn mal placiky, kter potom lo bez problm na pnvi opct po obou stranch.
Nkolik upeench placek jsme pomazali malinovou zavaeninou, poloili je na sebe a dort byl hotov.
Doma jsem nael zbytky malinov, rybzov i jahodov zavaeniny, dv placky jsem zavaeninou spojil a ochutnal. Nechutnal patn, a tak jsem se rozhodl, e druh den pinesu ukzat svj splnn foglarovsk sen na prask Veer svtel ke svatmu Hatalu. Pes noc jsem uloil dorty v uzaven krabice do ledniky. Druh den v rmci pprav Veera svtel mohli ochutnat dort nejprve lenov redakce Bohouka. Ukzalo se, e uloen do ledniky byla osudov vc, protoe upeen peivo se uleelo a chutnalo vborn. To pak prokzaly i mlsn jazky pi samotnm Veeru svtel, jejich majitel projevili o ochutnvku zjem. Po dortu se jenom zaprilo.
Vichni jsme byli hrdi na svj zlescko-cukrsk vrobek. Tomek nm prozradil, e nvod na dort nael ve Verzilinov knce Ve stopch Robinsonovch.
Ukzky (kurzvou) z knihy Jaroslava Foglara: Kronika Ztracen stopy, II. vydn, Nae vojsko, nakladatelstv a distribuce knih, n.p., Praha 1970, s. 42 43.
BOHOUSEK.CZ (www.bohousek.cz.cz) - zpravodajsk a informan servis - Foglar a Rychl py
Adresa lnku: http://www.bohousek.cz/clanek-2007011401-zalesacky-dort-ze-zaludu-jedno-velke-dobrodruzstvi.html