Setkání ve Sluneční zátoce 2009

| Autor: Slavomil Janov - Nashville | Rubrika: Akce | Vydáno dne: 19. 6. 2009 |

Tradiční červnové setkání příznivců literárního díla a odkazu Jaroslava Foglara, které se od roku 2002 koná pravidelně na prahu léta v legendární Sluneční zátoce u Ledče nad Sázavou, se letos uskuteční v sobotu 20. června.
Mottem mítinku se stane významné výročí Foglarovy tvorby – 75 let od prvního uveřejnění románu Hoši od Bobří řeky ve Slovíčku, dětské novinové příloze Českého slova, v roce 1934.
Na účastníky čeká pestrý program.

Akce bude oficiálně zahájena v 10 hodin u žulového památníku Jaroslava Foglara – Jestřába na louce, kde se od sklonku 20. let minulého století, po téměř půl druhého desetiletí, konaly letní tábory 2. pražského skautského oddílu – Jestřábovy Dvojky.
Tuto významnou kapitolu historie českého skautingu i tábornictví obecně připomene nejen samotný foglarovský happening ve Sluneční zátoce, ale i exkurze na další místa táboření Dvojky v této lokalitě – v Zátoce neznáma a v někdejších sokolských „domečcích“.
Průběžně se na louce u památníku uskuteční v průběhu dopoledne další zajímavé aktivity.
Prvky recese se projeví bezesporu v soutěži v přetahování lanem mezi dnešními příznivci klubové činnosti a foglarovskými badateli a sběrateli. Zejména pro mladší účastníky bude připravena možnost lovu bobříků síly, míření a květin. Mistři uzlování se zase mohou zapojit do soutěže ve vázání dračí smyčky.
Organizátoři akce očekávají ve Sluneční zátoce i známé kreslíře a ilustrátory Foglarova díla Milana Tesleviče a Jiřího Filípka.
Za přítomnosti obou autorů tak bude v rámci setkání probíhat i dražba jejich velkoplošných kreseb s výjevy ze života Rychlých šípů. Výtěžek aukce poputuje na charitu pro malé pacienty z oddělení dětské onkologie a hematologie v nemocnici v Praze-Motole.
Filantropický charakter bude mít rovněž vyhlášení akce podporující dobrovolné dárcovství krve – lov granátového Bobříka kapky života.
Mezi významnými hosty bude kromě vzpomínaných umělců a řady bývalých odchovanců Jestřábova oddílu (Miloš Kredba – Mílek, Jiří Vodenka – Jíra, Vladimír Janík – Dan, Jan Klepáč…) i novinář, spisovatel a dlouholetý šéfredaktor časopisu ABC mladých techniků a přírodovědců Vlastislav Toman – Hadži, na něhož už nyní čeká dlouhý zástup gratulantů k jeho červencovým 80. narozeninám.
Sportovně-vzpomínkový charakter bude mít další soutěž – Tapinův šíp ve střelbě z luku do výšky. I v tomto případě jde o retrospektivní aktivitu, připomínající nejen epizodu z Foglarových románů Pod junáckou vlajkou a Devadesátka pokračuje, ale i obdobnou skutečnou a významnou událost z historie Dvojky.
V neposlední řadě si ve Sluneční zátoce přijdou na své i sběratelé nejrůznějších foglarovských tiskovin, suvenýrů a podobně.
Právě zde budou představeny i některé ediční novinky – foglarovská společenská stolní hra Cesta do Sluneční zátoky (vydává Orin ve spolupráci s Pražskou pobočkou Sdružení přátel Jaroslava Foglara), další z řady sborníků o Foglarově životě a díle i nové vydání Zápisníků 13 bobříků z produkce nakladatelství Ostrov.
Vyvrcholením dopolední části programu bude připojení podpisů účastníků setkání k textu Rikitanova proroctví z románu Strach nad Bobří řekou a tradiční společné fotografování o Foglarova památníku.
Odpoledne se uskuteční ještě druhá část výpravy Po stopách Hochů od Bobří řeky – tentokrát ke stavení v obci Veliká a na samotu Kocanda, kde Dvojka provizorně tábořila v době nacistické okupace Československa počátkem 40. let.

Holá, holá, Sluneční zátoka opět volá!



BOHOUSEK.CZ (www.bohousek.cz.cz) - zpravodajský a informační servis - Foglar a Rychlé šípy
Adresa článku: http://www.bohousek.cz/clanek-2009060012-setkani-ve-slunecni-zatoce-2009.html