Výstava končí 2. ledna 2014!

| Autor: Tomáš Hromádka - Krizmen | Rubrika: Zpravodaj | Vydáno dne: 27. 12. 2013 |

Čtenářům Bohouška připomínáme, že už jenom necelý týden mají možnost shlédnout výstavu k 75. narozeninám Rychlých šípů, která se koná v Kafkově domě nedaleko Staroměstského náměstí. Jako malou ochutnávku nabízíme několik zajímavostí z expozice.

Výstava "RŠ 75" Výstava "RŠ 75" Výstava "RŠ 75" Výstava "RŠ 75"






Výstava "RŠ 75" Výstava "RŠ 75" Výstava "RŠ 75" Výstava "RŠ 75"






Výstava "RŠ 75" Výstava "RŠ 75" Výstava "RŠ 75" - Bratrstvo kočičí pracky (Milan T






Cílem výstavy je připomenutí tří čtvrtě století kresleného seriálu Rychlé šípy, ale obecněji i celého fenoménu, který se z tohoto komiksového díla rozvinul. Rychlé šípy jsou proto prezentovány nejen ve standardní literárně-výtvarné podobě, ale v širokém spektru dalších exponátů – ilustracemi, kresbami a obrazy různých autorů počínaje přes vzácná původní či zahraniční vydání románů Záhada hlavolamu až po plakáty, či početnou kolekci 75 hlavolamů ježek v kleci. Interiér půdní galerii dotvářejí velkoplošné kulisy Stínadel včetně vizuálně-světelné projekce ve stylu „street-art“. Šíři výstavy dokreslují ještě například panely s tematickou filatelií, kolekce nejrůznějších sběratelských suvenýrů, fotoreportáže z mistrovství světa ve vyjímání ježka z klece, ukázky studentských prací na téma Foglarovy románové trilogie o Rychlých šípech a v neposlední řadě i zákoutí s nešťastným filatelistou Maxmiliánem Drápem….

Samostatnou část výstavy tvoří kolekce obrazů mladých nevidomých (!) výtvarníků, vytvořených speciální technikou protlačování barvy z podložky na plátno. Tyto originální obrazy jsou prodejné a výtěžek z jejich prodeje bude věnován Nadaci Artevide, která se právě práci s nevidomou mládeží věnuje.

Charitativní zaměření výstavy podtrhuje i skutečnost, že 13 procent z výtěžku vstupného bude věnováno vybranému ústavu zdravotně handikepované mládeže.

Chcete-li si připomenout odkaz Rychlých šípů, v Kafkově domě v Praze tak můžete učinit denně od 10 do 18 hodin (na Silvestra do 15 hodin) až do 2. ledna.

BOHOUSEK.CZ (www.bohousek.cz.cz) - zpravodajský a informační servis - Foglar a Rychlé šípy
Adresa článku: http://www.bohousek.cz/clanek-2013120033-vystava-konci-2-ledna-2014.html