Bobří stopa 4-5/2013

| Autor: Tomáš Hromádka - Krizmen | Rubrika: Zpravodaj | Vydáno dne: 3. 1. 2014 |

Bobří stopa 4-5/2013 Na konci loňského roku vyšlo dvojčíslo zpravodaje SPJF - Bobří stopa č. 4-5/2013. Ilustrace na obálce upoutává na povídání o malíři Jaroslavu Vraštilovi (1922 - 1979), který sice neilustroval Foglarovky, ale patřil k výrazným kreslířům dobrodružné četby. Profilová výstava jeho obrazů se konala v říjnu loňského roku v Plzni.
Oproti předchozím číslům aktuální zpravodaj míří svým obsahem zejména ke členům foglarovské komunity, což je dobře, protože co by to bylo za zpravodaj sdružení, kdyby o činnosti ve svém sdružení neinformoval. Tak se můžeme dočíst o tom, jak v knihovně v Lomnici nad Popelkou hledají Ježka v kleci, jak členové SPJF hledají bájná trampská tábořiště Marko Čermáka, jaké byly stínadelské hry v Kolíně a Olomouci, v Klubovním hlasateli vedle dvou hlášení klubů najde mladší generace tipy na hry. Na dalších čtyřech stránkách jsou pak otištěny dvě zajímavé soutěže - pro fanoušky železniční dopravy Železnodráha úžasná a druhý díl čtenářské soutěže.
K humanitárnímu odkazu výročí Rychlých šípů se hlásí článek Slavomila Janova, o novinkách na knižním trhu referují texty Miloše Vraspíra. Marek Skýpala popisuje historii dvou pradávných klubů Mladého hlasatele a Vpředu. O legendárním prvním klubu Bobří stopy brněnských Dvou divoších (nesl označení 10. KBS) se můžeme dozvědět na dalších dvou stranách. Robert Žďárský se věnuje (poněkud subjektivně) vzniku publikace Život v poklusu. O vápencovém lomu Vitošov nedaleko Zábřehu na Moravě se zmiňuje Jiří Dubský. Číslo uzavírá výňatek z knihy Otec kulak, syn zelený baron týkající se Jaroslava Foglara od Pavla Koláře a kreslený seriál Zlato Apačů.

BOHOUSEK.CZ (www.bohousek.cz.cz) - zpravodajský a informační servis - Foglar a Rychlé šípy
Adresa článku: http://www.bohousek.cz/clanek-2014010002-bobri-stopa-452013.html