Zahájili jsme akademický rok 2016/2017

| Autor: Martin Rosol | Rubrika: Zpravodaj | Vydáno dne: 25. 10. 2016 |

Prvním poprázdninovým setkáním Kolegia Akademie Jaroslava Foglara započal 12. října jejím členům a příznivcům další akademický rok. Počet účastníků 12 + jedna (krysa Eulálie z umělé hmoty).


Úvodním tématem byla ukázka kresleného absolventského snímku režiséra Marka Bergera Pérák - stín nad Prahou, který mnohými indiciemi odkazuje na Foglarovy Rychlé šípy. V kulisách pražských Stínadel se zde objevuje ježek v kleci, létací kola a v jedné z postav se dokonce zrcadlí podoba samotného Maxmiliána Drápa. Po filmu Matěje Pichlera Rychlé šípy (čas od času uvádí TV Regina) jde o další důkaz toho, jak fenomén Foglar oslovuje i dnešní mladé tvůrce. Film před nedávnem uvedla ČT 2 a pokud se i vám naskytne příležitost k jeho shlédnutí, nenechte si ujít.
Poté známý výrobce ježků v kleci akademik Jan Trojan - Roy z Vehlovic představil svůj nejnovější kousek - ježka vyrobeného ze dřeva stromu gingo. Roy nám ukázal i kus dosud neopracovaného materiálu a byli jsme překvapeni tím, že jde o dřevo neobyčejně lehké a snadno opracovatelné. Dosud byli vyrobeni tři ježci - jak Roy říká "Gingáči" - a vzhledem k vzácnosti materiálu půjde podle jeho slov pouze o omezenou sérii několika číslovaných a autorsky podepsaných kusů.
Dále jsme si přečetli článek od pana učitele ze Zruče nad Sázavou Vladimíra Radila "Jestřáb kontra matička", který vyšel ve Zručských novinách č. 7-8. Článek se týká zejména, jak samotný název napovídá, nejen Jestřábova vztahu k mamince, ale také k jeho ledečskému příbuzenstvu. I přes několik drobných faktografických chybiček je dobře, že se o Jaroslavu Foglarovi píše i v regionálním tisku. Za to patří panu učiteli Radilovi poděkování. Článek si můžete vyhledat na: mesto - zruc.cz/zrucske - noviny/.
Potom jsme si prohlédli několik archů s listy ginga ze sbírky nadšeného foglarovce Jiřího Dubského - Široka z Olomouce. Jiří Dubský svojí sbírkou dokumentuje nevyčerpatelnou tvarovou rozmanitost listů ginga a všímá si zejména různých tvarových anomálií. Pro jejich archivaci používá metodu, kdy barevně kopíruje přímo samotné listy. Výsledek vypadá velmi hezky.
Poté bylo představeno několik sběratelských objevů. Byly to butony čili tzv. placky s motivem bobříka odvahy, dobrých činů a mlčenlivosti nabízené internetovým obchůdkem Jani shop. Na plackách je roztomilá kresba bobříka výtvarnice Jany Novákové z Borové - Luštěnic. S úsměvem jsme konstatovali, že obrázek spíše než bobra připomíná sůvu. Prohlédnout, případně objednat si můžete u Jani shop na stránkách Fler. Další foglarovskou placku, tentokrát bez obrázku, ale jen s nápisem "bobřík odvahy" nabízí firma Darecky24.
Pro odlehčení pak Martin Rosol coby recitátor za doprovodu nenaladitelné kytary Slávka Janova přednesli báseň neznámého umělce, který si říká Misantrop "Moje krysa Eulálie". Uměleckou úrovní by tato dvojice nepochybně zastínila i Štěpána Raka s Alfrédem Strejčkem :-)
Závěrem byly navrženy některé akce pro příští rok, kdy oslavíme 110. jubileum JF.
Na úplný konec všem udělal radost Libor Čermák, když nás obdaroval vlastnoručně vyrobenou vystřihovánkou Rychlých šípů a Bratrstva Kočičí pracky na výpravě.
Další setkání AJF je plánováno na 9. listopad, kdy už mnozí páni akademikové budou moci pořádně zapráskat svými kníry ať už jako členové týmu Movember s Rychlými šípy či Movember se skautskými osobnostmi, nebo obou dohromady.

BOHOUSEK.CZ (www.bohousek.cz.cz) - zpravodajský a informační servis - Foglar a Rychlé šípy
Adresa článku: http://www.bohousek.cz/clanek-2016100018-zahajili-jsme-akademicky-rok-20162017.html