Z říjnového Kolegia Akademie Jaroslava Foglara 11. 10. 2017

| Autor: Martin Rosol, Slavomil Janov | Rubrika: Zpravodaj | Vydáno dne: 31. 10. 2017 |

89. Kolegium Akademie Jaroslava Foglara jsme začali krátkou vycházkou do zahrady Ztracenka a k Bastionu na albertovských svazích v Praze 2. Znovu jsme se zde mohli přesvědčit, že neuvěřitelně romantická zákoutí, kterým jsme dali pracovní název Mikrostínadla, se neskrývají pouze v uličkách Starého Města, ale dají se najít i na mnohdy zcela nečekaných místech. A na jednom z nich, při typicky foglarovsky barevném západu slunce nad mořem pražských ulic a střech převzal nejmladší účastník Kolegia Ignác Koutecký slíbenou odměnu za svoji všímavost: Odznak Žlutého kvítku s připomenutím dodržování jeho zásad a knížku Lovci z Ohňové hory od Svatopluka Hrnčíře s věnováním od AJF a 48. Klubu OS Jestřábi. Za pěknou procházku děkujeme našemu průvodci Michalu Václovi.

Nosnou částí programu prvního podzimního kolegia v jubilejním desátém akademickém roce však byla prezentace projektu nových pokračování kresleného seriálu Rychlé šípy. Z iniciativy velkého foglarovského nadšence Jiřího D. se začíná rodit nová série příběhů legendárního chlapeckého klubu.
V současnosti je napsáno už několik desítek scénářů – všechny z pera Jiřího D. Předlohy výtvarně postupně zpracovává ostřílený komiksový kreslíř a ilustrátor Karel Z. Výsledkem jejich tvůrčí spolupráce jsou zatím tři kompletně vytvořené komiksové strany, další jsou už naskicované.

Celý projekt tvorby dalších dobrodružství Rychlých šípů je dlouhodobý. Proslýchá se ale, že v příštím roce, kdy Rychlé šípy budou slavit 80 let, by mohl vyjít první souborný sešit nových příběhů.

Ohlas účastníků říjnového K-AJF na dosud neznámé příběhy RŠ byl velice pozitivní. Nadšení z brilantní práce obou tvůrců, kteří důsledně kráčejí v Jestřábových šlépějích i fischerovském stylu kresby, neskrýval například Josef Bláha – Řešetlák. Někdejší Foglarův blízký spolupracovník ve vedení oddílu Hochů od Bobří řeky a nadšený bibliofil po celou prezentaci uznale pokyvoval hlavou a v diskusi nešetřil superlativy na adresu práce autorského tandemu „Píše D. – Kreslí Z“.

Další příznivci Foglarova díla se budou moci seznámit s fragmenty připravovaného komiksu v rámci komponovaného večera Let Jestřába, který se uskuteční 15. listopadu v Informačním centru v Praze 3. Jako „lehký předkrm“ čtenářům Bohouška předkládají oba autoři a Akademie Jaroslava Foglara ukázky pěti okének z již nakreslených celostránkových příběhů…

"Nový" příběh Rychlých šípů - "Rychlé šípy na Brdech" objevil také náš člen Vláďa Dvořák - Viking na oznamovateli T.C. Westend v Hatích. Zde se však jedná pouze o přetextovaný příběh sestavený z obrázků ze dvou již známých příběhů Rychlých šípů: RŠ na svatodušní výpravě a RŠ podivná návštěva ze tmy, který tak slouží osadníkům jenom jako pozvánka na trampskou výpravu.

Hlavním programem příštího - listopadového Kolegia AJF bude 15. 11. již zmiňovaný komponovaný večer věnovaný Jaroslavu Foglarovi.

Na shledanou na Vinohradech!












BOHOUSEK.CZ (www.bohousek.cz.cz) - zpravodajský a informační servis - Foglar a Rychlé šípy
Adresa článku: http://www.bohousek.cz/clanek-2017100021-z-rijnoveho-kolegia-akademie-jaroslava-foglara-11-10-2017.html