Oficiální vyjádření Vedení Sdružení přátel Jaroslava Foglara ke státnímu vyznamenání za zásluhy pro Jaroslava Foglara udělené 28. října 2017

| Autor: Sdružení přátel Jaroslava Foglara | Rubrika: Zpravodaj | Vydáno dne: 3. 11. 2017 |

SPJF si velmi váží toho, že Jaroslavu Foglarovi bylo uděleno státní vyznamenání za zásluhy I. stupně in memoriam. Znamená to obrovské uznání spisovatele a skautského činovníka Jaroslava Foglara, který prostřednictvím svých knih a činností pozitivně ovlivnil mnohé generace dětí.

Státní vyznamenání převzal z rukou prezidenta republiky předseda SPJF Vojtěch Hanuš na pozvání hradní kanceláře. SPJF vzniklo se souhlasem Jaroslava Foglara již v roce 1990 a dodnes se prostřednictvím své činnosti snaží rozvíjet odkaz Jaroslava Foglara, připomínat jeho dílo i osobnost. V tomto kontextu přijal předseda SPJF nabídku k převzetí státního ocenění, SPJF si však nedělá nárok na jeho držbu či správu. V nejbližších dnech bude jednat SPJF o předání tohoto vyznamenání subjektu, který by měl na vyznamenání právní nárok, prokáže-li se takový. Zároveň by SPJF bylo rádo za co největší zpřístupnění vyznamenání veřejnosti.

SPJF není spojeno s úspěšným podáním žádosti o udělení státního vyznamenání, přesto velmi upřímně děkuje všem, kteří se v průběhu let snažili o to, aby byl Jaroslav Foglar tímto způsobem oceněn, a to jak členům předchozích Vedení SPJF, tak i jednotlivcům z řad sympatizantů spisovatele. Jmenovitě pak děkuje Jiřímu Stegbauerovi, který celou věc dovedl do zdárného konce.


Sepsáno v Brně dne 2. listopadu 2017.

Za Vedení SPJF
Vojtěch Hanuš, předseda

BOHOUSEK.CZ (www.bohousek.cz.cz) - zpravodajský a informační servis - Foglar a Rychlé šípy
Adresa článku: http://www.bohousek.cz/clanek-2017110002-oficialni-vyjadreni-vedeni-sdruzeni-pratel-jaroslava-foglara-ke-statnimu-vyznamenani-za-zasluhy-pro-jaroslava-foglara-udelene-28-rijna-2017.html