Z červnového Kolegia Akademie Jaroslava Foglara 13. 6. 2018

| Autor: Martin Rosol | Rubrika: Akce | Vydáno dne: 24. 6. 2018 |

Hned v úvodu 97. kolegia Akademie Jaroslava Foglara (AJF) jsme si mohli prolistovat a následně i zakoupit dvě již dříve avízované novinky z nakladatelství Zdeňka Bauera – až překvapivě obsažně foglarologicky zpracovanou studii o Jestřábově literární, novinářské i skautské činnosti za protektorátu – Klub zvídavých dětí, a třetí, podstatně rozšířené vydání knihy Mýtus zvaný Stínadla.
Poté jsme měli příležitost se exkluzivně seznámit se dvěma novými příběhy Rychlých šípů autorské dvojice Dubský – Zeman. Jak informoval Slávek Janov, který je manažerem tohoto edičního projektu, práce na nových příbězích RŠ stále pokračují, ve snaze vydat je ještě v tomto roce.
Naproti tomu výroční turistická známka vydaná Akademií Jaroslava Foglara k 80. výročí RŠ je už hotova a je k mání na akcích AJF za 35 Kč.
Akademička Olga Bezděková v souvislosti s článkem Jiřího Stegbauera Pravda nejen o StB a Foglarovi uveřejněném v 7. Sborníku nezávislých foglarovců pohovořila o svých zkušenostech s komunistickou StB a v tzv. kauze Jura – Jáček, vyvolané výše zmíněným článkem, se plně postavila na stranu Jaroslava Čvančary.

Michal Václ přinesl publikaci Devadesátileté ohlédnutí, která vyšla v roce 2014 k 90. výročí vzniku Domova pro seniory Elišky Purkyňové a v níž si povšiml celostránkové portrétní fotografie 98. leté manželky Jana Fischera, paní Věry Fischerové.
V sobotu 30. 6. si nenechme ujít pořad Z metropole v České televizi! Bude obsahovat reportáž o stromech Gingo v souvislosti se Stínadly a Jaroslavem Foglarem.
Ondřej Přerovský – Lazebník představil kolekci čtyř svých fotografií starého Ginga v jednotlivých ročních obdobích, se kterou zvítězil ve fotografické soutěži 5. Národního oldskautského jamboree v Miletíně. Strom roste ve veřejnosti běžně nepřístupné klášterní zahradě v Doksanech nad Ohří.
Navíc nám Lazebník přehrál písničku Rychlé šípy od skupiny brněnské nové vlny konce 80. let Ještě jsme se nedohodli.
Vláďa Dvořák – Wiking upozornil na 6. číslo časopisu Na cestu, kde je na několika stránkách a barevných fotografiích představeno Muzeum Jaroslava Foglara budované Milanem Teslevičem na hradě v Ledči nad Sázavou.
„Stínadelští! Nemůžete sehnat pravý, nefalšovaný žlutý špendlík se skleněnou hlavičkou? Obraťte se na sklářský ateliér Kamily Parsi Žďárské. Její firma Parsi-glass (www.parsi-glass.cz) nabízí skleněné špendlíky s hlavičkami o průměru 10,8 nebo 6 mm“, sdělil Martin Rosol.
Ve stádiu plánování a úvah jsou tyto dvě happeningové akce:
Umístění pamětní tabulky Vojtěcha Vonta v ulici Na Ostrůvku (možná 6. 7. po skončení vzpomínky na J. Foglara u jeho rodného domu) a takzvaná Bandaskiáda – vodní zápolení vsedě na velkých plastových nádobách na balenou vodu koncem prázdnin, podobně jako loňský Rokosův memoriál.
Milí čtenáři Bohouška, přestože červnové kolegium AJF bylo v akademickém ročníku 2017–2018 poslední, ještě se s Vámi neloučíme: Stále Vám dlužíme zprávu z březnového kolegia, které se cele věnovalo letos zesnulému Evženu Zámečníkovi. Zajímavé informace a odkazy na jeho osobu a tvorbu přineseme během letních měsíců.
Krásné léto přeje Akademie Jaroslava Foglara!


BOHOUSEK.CZ (www.bohousek.cz.cz) - zpravodajský a informační servis - Foglar a Rychlé šípy
Adresa článku: http://www.bohousek.cz/clanek-2018060023-z-cervnoveho-kolegia-akademie-jaroslava-foglara-13-6-2018.html