Z říjnového Kolegia Akademie Jaroslava Foglara 10. 10. 2018

| Autor: Martin Rosol | Rubrika: Zpravodaj | Vydáno dne: 16. 10. 2018 |

Rychlé šípy od Jaroslava Velinského (Aktualizace 17. 10. 2018 - přidány další fotografie!) Úvodem 99. Kolegia AJF se Slavomil Janov krátce vrátil k tématu minulého - 98. KAJF - Jestřáb v osidlech StB, na kterém Jaroslav Čvančara sdělil svoje stanovisko k článku Jiřího Stegbauera Pravda nejen o StB a Foglarovi v 7. Sborníku nezávislých foglarovců. (Podrobný zápis z tohoto 98. Kolegia AJF připravujeme.)
Dále Slávek informoval o akci, která se pod hlavičkou AJF uskuteční ve středu 12. 12. 2018 v Infocentru Prahy 3. Půjde o komponované pásmo k 80. výročí Rychlých šípů Jaroslava Foglara. Čas a program bude upřesněn.

Poté se už ujal slova hlavní host 99. Kolegia, známý olomoucký foglarovec Martin Izera, který měl přichystáno hned několik zajímavých témat:

Ohnivé šípyOhnivé šípyPrvním z nich byla historie obou variant (FČK a RŠ) nášivek vpředovského klubu s číslem 2093. Martin Izera si totiž povšiml, že ve všech dostupných foglarovských publikacích od různých autorů se vyskytuje fotografie nášivek vpředovských klubů výhradně s tímto číslem 2093. Martin tedy rozhodil své špiónské sítě a výsledek se dostavil: Klub č. 2093 se jmenoval Ohnivé šípy, byl z Třebařova a jeho nejznámějším členem byl Zdeněk Pírek, spoluzakladatel KPJF, autor knihy Čtenářské kluby Jaroslava Foglara a v neposlední řadě i od roku 1965 Foglarův pokračovatel ve vedení 11. Turistické stovky klubů ABC. V současné době je doložena existence tří dvojic odznaků s číslem 2093: Jednu kdysi získal sběratel Ivan Vápenka, který ji později přenechal Josefu Skorkovskému, z jehož pozůstalosti ji převzal právě Martin Izera. Druhou měl Jiří Stegbauer, který se se Zdeňkem Pírkem coby spoluzakladatel KPJF velmi dobře znal, a navíc byl členem elitního klubu 11. stovky č. 1101 Modré šípy. Právě tyto odznaky byly použity na nálepku zobrazenou ve 2. Sborníku nezávislých foglarovců. Třetí dvojici odznaků si Zdeněk Pírek nalepil do druhého dílu originálu své knihy o Foglarových čtenářských klubech, kterou si sám pro sebe udělal a později v roce 1990 byla přepracována do známé brožury Čtenářské kluby Jaroslava Foglara. Také originál tohoto druhého dílu, který je v současné době ve vlastnictví foglarovského sběratele Petra Vochozky jsme si měli díky Martinu Izerovi možnost podrobně prolistovat.

BustaBusta RychlonožkyA právě z dílny Petra Vochozky pocházely další foglarovské předměty, které Martin Izera představil: Byly to hlavičky Mirka Dušína a Rychlonožky zhotovené na 3D tiskárně podle originálů od Jana Fischera a busta J. Foglara, jejíž zmenšenou variantu mohli získat od Petra Vochozky jako dárek účastníci setkání foglarovců ve Sluneční zátoce v roce 2016.

Kartičky ABCDále Martin Izera přivezl komplet nálepek ve všech barevných variantách, které vycházely v časopisu ABC, podobně jako kdysi ve foglarovském Vpředu. Nejzajímavější pro nás byla nálepka č. 9 - Kulišáci.

První vydání - Poslední tajemství Jana T.Martin přinesl ukázat také úplně první vydání knihy Jaroslava Velinského Poslední tajemství Jana T. Úsměvné na něm bylo mimo jiné to, že ačkoli autor Jaroslav Velinský vždy trval na uvádění svého jména s krátkým "i", na obálce svého vlastního prvního vydání Posledního tajemství Jana t. čteme jméno autora s dlouhým í - Velínský.
Rychlé šípy od Jaroslava VelinskéhoJaroslav Velinský - Kapitán Kid se též nabízel Jaroslavu Foglarovi jako kreslíř Rychlých šípů. Zda je dobře či špatně, že si jej Jaroslav Foglar coby nástupce Jana Fischera nevybral, posuďte podle ukázky, kterou Martin Izera přinesl, sami...

Zcela jinou úroveň ovšem měla přibližně dvacítka originálů kreseb Petra Modlitby, které doprovodí první knižní vydání knížky J. Červinky Poselství ze Stínadel. (Vyjde v dubnu příštího roku v nakladatelství Albatros). I tyto parádní obrázky jsme si díky Martinovi měli možnost prohlédnout a některé ve formě pohlednic i zakoupit. (Vydáno bylo 100 desetikusových sérií těchto ilustrací).

Vlaječka RŠRovněž z pozůstalosti Josefa Skorkovského pochází raritní vlaječka Rychlých šípů z Pulsu Ostrava v bílém provedení rubové strany. Obecně jsou známy tyto vlaječky jen v barvě žluté.

RacekZávěrem svojí prezentace se Martin Izera na nás, a tímto i na Vás, čtenáře Bohouška obrátil s prosbou o pomoc s identifikací nášivky s kresbou racka viz. obr. příloha. Pokud tedy někdo víte, kam tento odznak zařadit, ozvěte se Martinovi Izerovi na jeho mail: izera@seznam.cz.

Martine, za vše co jsi nám na 99. Kolegiu AJF představil, 13 x děkujeme!

Závěrečné PELE - MELE:
Teslevičovy butony, vzor 2018Neúnavný budovatel stálé expozice J. Foglara v ledečském hradu Milan Teslevič nechal zhotovit kolekci 20. druhů pestrobarevných placek - butonů se svými foglarovskými náměty. Každý z dvaceti butonů byl vydán v počtu 100 kusů a všechny budou na hradě v Ledči v prodeji. A na úplný závěr malá perlička: Víte, kdo bude ilustrátorem nejnovějšího vydání Babičky Boženy Němcové? Kreslíř Rychlých šípů Marko Čermák!
Příští jubilejní 100!!! Kolegium Akademie Jaroslava Foglara se koná ve středu 14. 11. 2018 opět od 18. hod. v klubovně v Bělehradské ul. č. 51 a hlavním tématem bude tentokrát prezentace a degustace všech oficiálních akademických nápojů - Rozsvíceného čaje, Zelené příšery, Žlutého květu, Červené krysy, Modrého života, Ukrajinského kvasu Izáka Kahana, Černé vody, Malého foglarovského piva atd.

BOHOUSEK.CZ (www.bohousek.cz.cz) - zpravodajský a informační servis - Foglar a Rychlé šípy
Adresa článku: http://www.bohousek.cz/clanek-2018100013-z-rijnoveho-kolegia-akademie-jaroslava-foglara-10-10-2018.html