Z březnového Kolegia Akademie Jaroslava Foglara 13. 3. 2019

| Autor: Martin Rosol | Rubrika: Zpravodaj | Vydáno dne: 21. 3. 2019 |

104. Kolegium Akademie Jaroslava Foglara nemohlo začít jinak, než malou hudební vzpomínkou na Mirka Hoffmanna (+12. 3. 2019). Poslechli jsme si jeho písničku Žlutý lebky. Proč právě tuhle? Pokud si ji také pozorně vyslechnete, jistě se dovtípíte.


Pozornosti AJF nemohla uniknouti výstava Františka Doktora - Kima Za Foglarem a skauty do Kadaně, jejíž vernisáže se delegace akademiků z Prahy zúčastnila a konstatuje, že František Doktor odvedl se svými spolupracovníky vynikající práci! Františku, všechna čest, výstavu rozhodně všem doporučujeme! (Kromě foglarovské výstavy stojí za návštěvu i samotná vzorně opravená a upravená Kadaň s řadou historických památek a třeba i s impozantní sochou Maxipsa Fíka!)
Potom už se ujal slova hlavní host Kolegia AJF Doc. Ing. Miloš Titz, CSc., vysokoškolský učitel a politik, který poutavě pohovořil o svém vztahu k foglarovkám a zejména o své profesní spolupráci s Ing. Jindřichem Hojerem, CSc.
Ivan Vápenka - Iva přinesl zprávu o události ze sklonku minulého roku, která by neměla zůstat bez povšimnutí: Karel Engel - herec a kaskadér, zápasník ve volném stylu, olympionik, sedminásobný mistr Československa v polotěžké váze, představitel zámečnického mistra Mažňáka - Ema ve filmu Záhada hlavolamu zemřel 30. 12. 2018 ve věku 78. let.
Seznámili jsme se se dvěma diplomovými pracemi s foglarovskou tématikou: S magisterskou diplomovou prací Bc. Michala Peroutky Veřejné obrazy Jaroslava Foglara a jeho díla (Filozofická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci, Katedra žurnalistiky, 2015) a s diplomovou prací Josefa Nožičky Nedáme se! Působení Mladého hlasatele v letech 1937 - 1938 a jeho role při obraně republiky. (Univerzita Karlova, Filozofická fakulta, Ústav českých dějin, 2013). Obě práce podrobně prostudujeme.
Velice nás zaujala kresba ze Skicáře Václava Teichmanna v MF Dnes z 22. ledna tohoto roku. Vskutku neotřelé karikaturní ztvárnění Jestřábova portrétu bezpochyby stojí za pozornost.
Martin Rosol informoval o dalším sběratelském artiklu z produkce Skautské nadace Jaroslava Foglara: Nadace nechává pro zájemce zhotovit na objednávku vlajku Rychlých šípů. Vlajku v ceně 3300 Kč je nutno objednat na stránkách SNJF nejpozději do 31. 3. 2019.
Martin Rosol rovněž sděluje, že mu letos vyklíčilo nebývalé množství (přibližně 130 kusů)semenáčků Ginga! Zájemci o ně si je již nyní mohou zamluvit na adrese: rosolmartin@seznam.cz

Příští Kolegium Akademie Jaroslava Foglara se koná 10. 4. 2019 od 18. hod. opět v klubovně v Bělehradské ul. č. 51.

BOHOUSEK.CZ (www.bohousek.cz.cz) - zpravodajský a informační servis - Foglar a Rychlé šípy
Adresa článku: http://www.bohousek.cz/clanek-2019030003-z-breznoveho-kolegia-akademie-jaroslava-foglara-13-3-2019.html