Z říjnového kolegia Akademie Jaroslava Foglara 16. 10. 2019

| Autor: Martin Rosol | Rubrika: Akce | Vydáno dne: 28. 10. 2019 |

Na 109. kolegiu Akademie Jaroslava Foglara jsme přivítali vzácného hosta - Rostislava Walicu, předního znalce života a díla malíře Zdeňka Buriana. Rostislav Walica během dvouhodinové přednášky strhujícím způsobem zmapoval spolupráci Jaroslava Foglara s tímto velkým mistrem dobrodružné ilustrace. Svoje vyprávění doprovodil promítáním množství Burianových obrazů a ilustrací, a předložil i nezvratný důkaz čtenáři foglarovek dávno tušené skutečnosti, že postava mistra Floriana z románu Když Duben přichází patří opravdu Zdeňkovi Burianovi, kterému Jaroslav Foglar tímto způsobem projevil svoji poctu. Seznámil nás také s málo známou skutečností, že neexistuje jediný důkaz o osobním setkání spisovatele Foglara s ilustrátorem jeho knih Burianem. Závěrem si Rostislav Walica našel čas i na zodpovězení řady našich dotazů a připomínek.

Poznámka: Pro svoji mimořádně vysokou úroveň by takováto přednáška zcela jistě oslovila mnohem širší publikum - podobně jako např. před časem přednáška Jana Pohunka - Přebrala o pražském podzemí ve zcela zaplněném Skautském institutu. Nechtěla by se třeba Pražská pobočka SPJF ujmout organizace?

Tipovací soutěž vypsaná na minulém Kolegiu AJF zůstala bez vítěze: Žádný ze čtyř tipujících se ani zdaleka nepřiblížil stanovené toleranci počtu malých magnetek, které by zaplnily plochu velkého fotoplátna s Burianovou ilustrací k Hochům od Bobří řeky.

A ještě jednou o tandemu Foglar - Burian: Třetí pražská městská část vydala výpravnou monografii bratrů Jaroslava a Miroslava Čvančarových Městská část Praha 3 v proměnách času, ve které nechybí mimo jiné také odkazy na Zdeňka Buriana a Jaroslava Foglara, kteří na Žižkově strávili podstatnou část svých životů. Knihu lze v běžné distribuční síti zakoupit za 700 Kč, ovšem za zvýhodněnou cenu 500 Kč ji zájemci mohou získat přímo v Informačním centru Prahy 3, Milešovská ul. č. 1.

Byla zahájena přípravná jednání a práce na výstavě k 80. narozeninám Marko Čermáka, a již nyní můžeme sdělit, že výstava se uskuteční v průběhu března příštího roku v Galerii 1 na rohu ulic Štěpánské a V Jámě v Praze 1.

Pro sběratele: Známý producent foglarovských odznaků a jiných foglarovských předmětů Eduard Pazourek - Zlaťák nabízí ve svém E-shopu placku (buton) 13 bobříků Jaroslava Foglara. Tuto velmi hezkou placku lze objednat v ceně 25 korun na adrese www.razítka.eu v rubrice "pro foglarovce".





Magazín Venkov a styl č. 7/2019 přináší několik stránek o skautingu a také článek Po stopách Jestřábových o Jaroslavu Foglarovi, který doprovází ilustrace Jiřího Gruse z posledního vydání Záhady hlavolamu.

Akademik Libor Čermák - vedoucí uhříněveského Turistického oddílu Šelmy obnovil vydávání oddílového časopisu Šelmík, kde se velice výrazně věnuje foglarovské tematice. První dvě čísla Šelmíka Vám, milí čtenáři Bohouška, s laskavým souhlasem šéfredaktora Libora nyní rádi nabízíme!

Šelmík září 2019 ke stažení v PDF zde.

Šelmík říjen 2019 ke stažení v PDF zde.


Příští kolegium AJF se koná 13. listopadu 2019. Zveme!



BOHOUSEK.CZ (www.bohousek.cz.cz) - zpravodajský a informační servis - Foglar a Rychlé šípy
Adresa článku: http://www.bohousek.cz/clanek-2019100012-z-rijnoveho-kolegia-akademie-jaroslava-foglara-16-10-2019.html