Z lednového kolegia Akademie Jaroslava Foglara 15. 1. 2020

| Autor: Akademie Jaroslava Foglara | Rubrika: Zpravodaj | Vydáno dne: 27. 1. 2020 |

112. kolegium AJF jsme nemohli začít ničím jiným, nežli vzpomínkou na Vladimíra Pechara – Pluta, znamenitého výtvarníka, muzikanta a foglarovce. Jeho památku jsme uctili minutou ticha…
Miloš Zapletal – Zet oslavil devadesátiny! Toto jeho významné životní jubileum samozřejmě neuniklo pozornosti AJF. Gratulujeme!
Jak informoval Slávek Janov, odhalení třetí z laviček Jaroslava Foglara se z organizačních důvodů odkládá na pozdější termín.
Velice příznivé zprávy přinesl Josef Bláha – Řešetlák, který se 13. ledna zúčastnil tradičního každoročního setkání bývalých i současných členů Dvojky: Setkání mělo pěkný program a kromě současné Dvojky se zde prezentovalo také sdružení Hochů od Bobří řeky pod vedením Milana Žaloudka. Vše probíhalo v přátelském duchu a ani spor ohledně názvu oddílů již dále neeskaluje, což je potěšitelné.

Tečka za tzv. „klimatickou kauzou“: Účastníci prosincového kolegia AJF z 11. 12. 2019 se důrazně ohrazují proti tvrzení Petra Valacha – Hvězdáře o zmanipulovaném průběhu debaty na toto téma, viz. Komentáře PetraV k článku Z prosincového kolegia Akademie Jaroslava Foglara 11. 12. 2019 a naopak shrnutí uvedené v tomto článku považují za zcela objektivní a konečné.
Chystá se nový pamětní odznak pro hodovníky z Tříkrálové cukrárny! Získají jej zdarma ti, kteří se zúčastnili všech dosavadních pěti ročníků, stejně tak ti, kdož se zúčastnili Cukrárny alespoň jednou a zodpoví správně otázku, zda-li je, či není možno ve foglarovské literatuře ztotožnit postavu vypečeného cukráře! Sběratelé pak budou moci místo za snědené cukroví utratit 65 korun právě za tento odznak. Výtěžek bude věnován na výcvik asistenčního psa. Podoba odznaku bude prezentována na některém z příštích kolegií AJF.
AJF 1/2020A ještě jednou foglarovský odznak: Skauti S.S.V. vydali výroční odznak ke 30. letům vydávání oddílového zpravodaje Maják Vpřed! Zájemci o odznak v ceně 80 Kč se kontakt pro jeho získání dozví na stránkách www.skaut-ssv.cz.
Pro pobavení na závěr přednesl Martin Rosol úvahu na téma Rychlé šípy a pivo, jako reakci na komentář Petra Kouby ke článku Tříkrálová cukrárna 2020:
AJF 1/2020„Vážené kolegyně a kolegové akademici, milí přátelé! Předesílám, že to, co vám teď hodlám sdělit, bude řečeno s notnou mírou humoru a nadsázky, i když?… Pojďme se nyní společně blíže věnovat příběhu Rychlé šípy hledají Tondu Pírka. Rychlé šípy v něm během své dvoudenní zimní výpravy hodlají navštívit Tondu Pírka ve vápenici, kde Tonda přebývá. Vápenici však nacházejí opuštěnou a Jindra Hojer za ní objevuje pouze Tondovy stopy, které ale, jak říká Jindra – vypadají už dost staré. (Toto zjištění bude důležité pro další vývoj mé úvahy). Na 10. obrázku příběhu stopy přivádějí Rychlé šípy až ke dveřím osamělého zájezdního hostince. A nyní se pojďme na 10. obrázek blíže zaměřit: Nezdá se vám na něm něco divného? Ano. Stopy! Stopy Tondovy jsou totiž širokko daleko stopami jedinými! Z toho lze usuzovat, že do hostince už delší dobu nikdo, kromě Tondy Pírka nevkročil, ani z něho nevyšel. AJF 1/2020Toto tvrzení podporuje i fakt, že okna hostince jsou potemnělá! Pravda, venku je sice ještě světlo, ale v hospodách se během provozu, zvláště pak v zimních měsících a nadto ještě v podvečer zpravidla přece svítí! Přejděme nyní k následujícímu obrázku: Opět na něm můžeme z černého pozadí rozpoznat, že v místnosti je tma. Proč by se v sále také mělo svítit, když zde - jak jsme z předchozích indicií logicky vyvodili - nejsou žádní hosté že? A nyní si dámy a pánové položme zcela zásadní otázku: Komupak jsou určena ona dvě piva, která můžeme spatřit na výčepním pultu? Že by si pan hostinský sám sobě čepoval naráz dvě piva je nepravděpodobné. Že by jedno chtěl zanést kdesi uvnitř hostince ukrytému a úpícímu Tondovi Pírků je ještě méně pravděpodobnější. Ať chceme, nebo nechceme, logickou úvahou docházíme k šokujícímu závěru: Piva si nemohl poručit nikdo jiný, než Rychlé šípy!!! Přinejmenším tedy dva z nich! U pultu vidíme stát Mirka Dušína a Rychlonožku. Podle výrazu obličeje Rychlonožkova pak lze dokonce usuzovat, že tento již zlatavého moku okusil, čemuž by odpovídala i už poněkud pokleslá pěnová pivní čepice na půllitru blíže k Rychlonožkovi stojícím. Rychlonožkův škleb pak svědčí o tom, že pivo je nevalné kvality, čímž se opět vracíme ke skutečnosti prázdného hostince: Hostinský je od pohledu nerudný chlap, čepuje mizerné pivo a proto mu tam nechodějí lidi. Dámy a pánové, to je vše! Vaše názory prosím!“ končí svoji úvahu Martin.
A Vaše názory čekáme i od Vás milí čtenáři! Ano, ano, přátelé foglarovci, pojďme s novým rokem 2020 zapomenout na nejrůznější spory a nesváry a pojďme se i takto bavit Rychlými šípy a vším tím krásným, co nám Jaroslav Foglar zanechal. K tomu Vás vybízí a hodně sil přeje Akademie Jaroslava Foglara!

BOHOUSEK.CZ (www.bohousek.cz.cz) - zpravodajský a informační servis - Foglar a Rychlé šípy
Adresa článku: http://www.bohousek.cz/clanek-2020010018-z-lednoveho-kolegia-akademie-jaroslava-foglara-15-1-2020.html