Z listopadového kolegia Akademie Jaroslava Foglara 11. 11. 2020

| Autor: Martin Rosol | Rubrika: Zpravodaj | Vydáno dne: 13. 12. 2020 |

120. kolegium AJF se – jak bylo již dříve avizováno – uskutečnilo poprvé v historii Akademie Jaroslava Foglara formou videokonference, ke které se podařilo připojit 15 diskutujícím.

Stěžejním tématem kolegia se staly dodnes přetrvávající rozpory o přesné lokalizaci Opičích stromů – jednoho z dávných legendárních tábořišť Foglarovy Dvojky v Prokopském údolí. Problém přesného určení místa Opičích stromů spočívá v nedostatku kvalitních fotografií ve dvojkařských kronikách a jiných dostupných pramenech, zároveň v zásadních rozporech v tvrzení pamětníků – dvojkařů, a konečně nesouhlasí ani porovnání současných fotografií žádné z uvažovaných lokalit s fotografiemi historickými. V tomto ohledu byla zvažována i možnost, že některé kronikové fotografie mohou být zrcadlově převráceny, což bylo podrobným zkoumáním zpochybněno. Během videokonference se podařilo v plodné diskuzi potvrdit či vyvrátit řadu indicií, které by k přesné lokalizaci Opičích stromů mohly vést. K definitivnímu rozluštění tohoto problému bude ovšem nevyhnutelně nutná další průzkumná výprava přímo na zvažovaná místa a to v době, kdy jsou ještě stromy bez listí, tedy nejlépe v počátečních měsících příštího roku.


Aleš Deutsch připomenul, že v tomto měsíci uplynulo 11 let od zasazení Stromu Jaroslava Foglara na pražském Žižkově a vyzývá všechny foglarovce, aby svou vděčnost spisovateli vyjádřili připevněním stužky nejlépe žluté barvy k informační tabulce u samotného ginga – Stromu J. F., který najdou v parku v Seifertově ulici poblíž tramvajové zastávky Husinecká.

Další zpráva od Aleše se týkala fotografické soutěže na téma „vyfoť podzim za svými okny“. Soutěž potrvá do 17. prosince a o jejích podrobnostech a pravidlech jste se dozvěděli na Bohouškovi v samostatném článku.

Slávek Janov jako zajímavost přečetl stanovisko vedení ústřední rady Pionýrské organizace ČSM k tvorbě Jaroslava Foglara z roku (pravděpodobně) 1965, viz. příloha. (Omluvte prosíme horší kvalitu přílohy).







V závěrečném „Pele–Mele“ sdělil Martin Rosol zprávu z nakladatelství Albatros: 10. 12. 2020 vyjde kniha Josefa Červinky Poselství ze Stínadel. Cena bude 239 Kč a knihu lze objednat na stránkách nakladatelství www.albatrosmedia.cz.

120. kolegium AJF se i díky vydatné technické podpoře Petra Valacha – Hvězdáře nakonec vydařilo, takže všichni zúčastnění vydrželi až do pozdních večerních, či spíše nočních hodin, kdy jsme se půl hodiny před půlnocí s pozdravem AHOJ! Rozloučili.

V tu chvíli jsme ovšem netušili, že 120. Kolegium AJF se protáhne až do čtvrtka 12. listopadu! Stalo se nečekané: Jsa popletena v kalendáři, připojila se (pochopitelně marně) k videokonferenci i naše milá nejmenovaná kolegyně akademička A. E.! Její příspěvek ovšem zdaleka převážil její omyl v datu, neboť nám poslala několik zcela nových prozaických příběhů Rychlých šípů, které kdysi sama sepsala jako slohové a pravopisné cvičení ze třetí třídy ZŠ! S laskavým svolením autorky - Anežky Emmerlingové, tehdy Menčíkové, Vám tak, milí čtenáři, rádi představujeme pro pobavení a poučení jeden z příběhů Rychlých šípů jejího dětství. A pak, že Foglar není pro holky!

Kliknutím na obrázky se zvětší jejich náhled.

BOHOUSEK.CZ (www.bohousek.cz.cz) - zpravodajský a informační servis - Foglar a Rychlé šípy
Adresa článku: http://www.bohousek.cz/clanek-2020120009-z-listopadoveho-kolegia-akademie-jaroslava-foglara-11-11-2020.html