Rychlé šípy 1938 - 2021

| Autor: Petr Molka | Rubrika: Večer světel | Vydáno dne: 17. 12. 2021 |

Každá doba má hrdiny, vzory pro mladé. Mohou to být zpěváci, herci, sportovci, youtubeři… V České republice a na Slovensku najdeme jeden fenomén. Je jím spolek pěti chlapců. Klub nazvaný Rychlé šípy. Jsou kreslení a z pohledu délky lidského života se jedná o starce.
Poprvé se nám někteří z nich ukázali 17. 12. 1938, tedy v den, kdy vyšel na stránkách prvorepublikového dětského časopisu Mladý hlasatel první kreslený příběh od spisovatele Jaroslava Foglara a kreslíře Jana Fischera. Představují se nám první kreslení chlapci budoucí členové klukovského klubu Rychlé šípy. Tento komiksový příběh se jmenoval Černí jezdci řádí.

Rychlé šípy -  hrnečky (2021)


Jaroslav Foglar (6. července 1907 Praha – 23. ledna 1999 Praha) spisovatel, skaut, redaktor několika časopisů a zážitkový vychovatel vytvořil sérii mnoha příběhů, kde najdeme tuto pětici hochů. Pro několik generací se stali kladným vzorem, hrdiny neváhající pomoci druhým.
Sedmnáctý prosincový den si i v dnešní době připomínáme jako den vzniku fenoménu, kultovního seriálu Rychlých šípů jako svátek – Večer světel. Večer světel je totiž událost z knižní stínadelské trilogie Jaroslava Foglara.
Klub pětice chlapců oslovuje i dnešní generaci. Stále vycházejí knihy s jejich kreslenými příběhy, připravují se pokračování od jiných autorů, pořádají se akce i výstavy. To, zda budou Rychlé šípy hrdiny, vzorem pro mladé z dnešní generace, musí však rozhodnou oni sami.

Foglarovský (ne)Večer světel 2021

Více než 25 obdivovatelů díla Jaroslava Foglara se sešlo neorganizovaně v den narozenin Rychlých šípů v Praze, v tradiční čas na tradičním místě, kde se pravidelně koná Večer světel. Někteří účastníci zapálili svíčku, jiní vzpomínali, mnozí kamarádi se sešli po roce a přítomní členové redakce Bohouška rozdávali odznáčky. Foto: Petr Molka, popisek fotografie: Krizmen

BOHOUSEK.CZ (www.bohousek.cz.cz) - zpravodajský a informační servis - Foglar a Rychlé šípy
Adresa článku: http://www.bohousek.cz/clanek-2021120008-rychle-sipy-1938-2021.html