Ze 132. kolegia Akademie Jaroslava Foglara 12. 1. 2022

| Autor: Martin Rosol | Rubrika: Zpravodaj | Vydáno dne: 19. 1. 2022 |

132. AJF

132. kolegium Akademie Jaroslava Foglara, první v novém roce 2022, bylo zahájeno slavnostním přípitkem trnkovým nápojem domácí výroby Aleny Pauknerové – Ginkgo. Zároveň byl tento likér začleněn do rodiny oficiálních nápojů AJF pod názvem „Prokopák“, neboť peckovice k jeho výrobě pocházely z keřů hojně rostoucích ve stráních Prokopského údolí.

Následovala krátká vzpomínka na steelkytaristu zlaté éry skupiny Greenhorns Josefa Dobeše. Josef Dobeš rozšířil řady nebeské country kapely 19. prosince loňského roku. Více o něm si můžete přečíst v samostatném článku Vzpomínka na Josefa Dobeše, autora instrumentálek alba Píseň úplňku.
Z podnětu Aleše Deutsche se rozvinula diskuze o vhodnosti, či nevhodnosti umístění zařízení zvaného poeziomat na Vinohradském hřbitově, potažmo na hřbitově vůbec. Poeziomat na Vinohradském hřbitově nabízí mimo jiné také záznam hlasu Jaroslava Foglara, konkrétně jeho vyprávění Dobrodružství na rybníku (viz CD Jestřáb vypravuje). Přítomní nepovažují v žádném případě tento způsob připomínky významných osobností za nevhodný, ba naopak.
Slavomil Janov informoval, že projekt Rychlé šípy 33 (nové příběhy RŠ autorské dvojice Dubský – Zeman + něco navíc) se blíží k úspěšnému závěru a předpokládaný termín vydání je únor 2022.
Oficiálně byla představena Minigalerie Rychlých šípů Jirky Filípka. Jde o pestrobarevnou kolekci třinácti magnetek s kresbami Jiřího Filípka – Jeepa s tematikou Rychlých šípů. Dvanáct magnetek bude možno zakoupit samostatně po 40. korunách, třináctou – prémiovou se Širokkem ovšem obdrží zdarma pouze ti, kteří si zakoupí celou sérii za cenu 500 Kč.
132. AJF Mimo tuto minigalerii vycházejí i další dvě magnetky s ryze foglarovským námětem, tentokrát v černobílém provedení. Autorem kreseb je opět Jirka Filípek.
132. AJFA ještě jednou Jirka Filípek: pro ty, kteří by chtěli podpořit Pomocné tlapky a přispět na výcvik asistenčních psů, je tu další magnetka, na které spěchají Pomocným tlapkám přispět samy Rychlé šípy. Tuto magnetku je možno získat za příspěvek 33 korun a vyšší. Všechny výše uvedené magnetky pocházejí z produkce Slávka Janova a můžete si je u něho zamluvit buďto e-mailem slavomil.janov@email.cz, nebo telefonicky: 602686725. K dispozici budou samozřejmě také na nejrůznějších foglarovských akcích.
Kladně jsme zhodnotili dvě nové publikace z nabídky Skautské nadace Jaroslava Foglara – souborné vydání Vánočních sešitů Jaroslava Foglara a zejména pak velice zábavnou knížečku rozhlasových scénářů Jaroslava Foglara 15 besídek Klubu zvídavých dětí. Doporučujeme! (Více na stránkách www.skautskanadace.cz)
132. AJF Prohlédnout jsme si mohli i dvě novinky pro sběratele foglarovských odznaků: první – dřevěná vyřezávaná vlaječka Rychlých šípů určená jako ozdoba na vánoční stromek je rovněž z nabídky SNJF, a druhá – reklamní medaile s ježkem v kleci na aversu a stylizovaným erbem Stínadel na reversu ve dvojím provedení kovu – zlatý a stříbrný, vzešla z dílny výrobce hlavolamů Radka Micopulose. (Více na www.jezcivkleci.cz)
132. AJF Slávek Janov sdělil, že navštívil divadelní představení Hostina pro Jestřába a v mnoha ohledech se ve svém hodnocení této hry divadla Orfeus rozchází s Michalem Beránkem. (Viz článek Jestřáb v kolečkové židli. Satirická hra „Hostina pro Jestřába“ v pražském divadle Orfeus.) AJF se tedy rozhodla toto představení hromadně navštívit v rámci svého 133. kolegia v únoru tohoto roku. V jednání je možnost besedy s autorem hry po skončení představení. Přidejte se a pojďte s námi! Zájemci se mohou hlásit do 31. 1. 2022 u Slávka Janova, který přislíbil obstarat hromadně vstupenky.
Na shledanou příště, na 133. kolegiu Akademie Jaroslava Foglara ve čtvrtek 17. 2. 2022 v 19 hodin v divadle Orfeus na Plzeňské ul. č. 76, Praha 5 – Smíchov!

BOHOUSEK.CZ (www.bohousek.cz.cz) - zpravodajský a informační servis - Foglar a Rychlé šípy
Adresa článku: http://www.bohousek.cz/clanek-2022010010-ze-132-kolegia-akademie-jaroslava-foglara-12-1-2022.html