Ze 133. kolegia Akademie Jaroslava Foglara 17. 2. 2022

| Autor: Martin Rosol | Rubrika: Zpravodaj | Vydáno dne: 22. 3. 2022 |

Hostina pro Jestřába
Úvodem k informacím o dění na 133. kolegiu AJF si dovolíme převzít několik odstavců z tištěného programu k divadelnímu představení Hostina pro Jestřába:
Milí hoši, milá děvčata, drama, o němž tento list vypovídá, bylo napsáno Miloslavem Vojtíškem (uměleckým jménem Sigismund de Chals, častěji však S. d. Ch.), autorem, jenž ve své tvorbě s oblibou nakopává chundelaté zadnice českým mýtům a ikonám. Autor v něm na jednu stranu citlivě rozebírá život a význam Jaroslava Foglara, přičemž se brilantně vyhýbá přílišné bulvarizaci jeho osoby (do které je, vzhledem k až přehnané naivitě a mimoběžnosti Jestřábovy osobnosti a tvorby neobtížné sklouznout), na druhou stranu velmi precizně, ostře kriticky a s hloubkou vystihuje klíčové momenty Foglarových postojů. Je však zároveň dalek prvoplánového zesměšňování, nebo dokonce zatracování jeho díla.
Vojtíškův Jestřáb není karikaturou dětinského latentního pedofila (tento názor velmi dobře ve hře vyvrací), ale podivínskou, nepochopenou figurou, věčným chlapcem, mamánkem uvězněným v těle stárnoucího muže.
Věčným chlapcem, který s chlapeckou naivitou, idealismem, ale i činorodostí a upřímností čelí dobám a situacím, jež vyžadují pragmatický, ale zároveň vyzrálý mužský rozum, s nímž je nadto v průběhu celé hry konfrontován a jenž upozorňuje na veškerá jeho možná objektivní selhání, na která však nejstarší chlapec českého skautingu dokáže vtipně nereagovat, a vytváří tak řadu komických situací, jež v spirále absurdní hostiny (která by mohla být předobrazem pravého skautského pekla) postupně gradují.
V druhé fázi hry autor podniká ostrý výpad proti konformitě skautingu, který se přes veškeré své ušlechtilé myšlenky nedokáže vymanit v posledních letech z tenat kariérismu a konzumu (ačkoliv v minulosti byl symbolem revolty vůči establishmentu), aniž by si svou situaci, personifikován Jestřábem, uvědomil, takže na ostré výtky není schopen funkčně reagovat.
Autor ve své hře dokazuje, že je velkým znalcem Foglarova díla a Foglarova života. Jeho hra je sice velmi kritickým, ale díky tomuto faktu velmi relevantním a vůči Jestřábovi i vcelku smířlivým uchopením jeho osobnosti.


Hostina pro JestřábaTolik tedy úvodem ke 133. setkání kolegia AJF, které se konalo v podzemních prostorách bývalého krytu CO v pražských Košířích, které využívá ke svému působení divadlo ORFEUS. Uvítání členů Akademie Jaroslava Foglara i ostatních návštěvníků se obřadně ujala sama režisérka Hostiny pro Jestřába Veronika Chruščová. Do zcela zaplněného hlediště divadla se potom vměstnalo více než 30 natěšených diváků a jedno zvíře. Hru samotnou již výstižně zhodnotil Slavomil Janov ve svém článku Pozvánka na únorové kolegium AJF: Do divadla na Hostinu s Jestřábem, ze dne 30. 1. 2022, na který odkazujeme. Doplňme snad jen to, že jsme s povděkem zaregistrovali, kterak v samotném závěru hry autor „nakopal zadnice“ celé řadě Jestřábových odpůrců a nepřátel, včetně chundelaté zadnice jistého známého sexuologa. Po představení následovala více než dvouhodinová beseda s autorem, režisérkou a herci v typicky undergroundovém prostředí divadelního klubu, při které účinkující a zejména sám autor S. d. Ch. trpělivě odpovídali na množství zvídavých dotazů diváctva. Během diskuze autor i herci přesvědčivě projevili své velké foglarologické znalosti. Všem přítomným foglarovcům z řad Akademie Jaroslava Foglara i ostatním divákům se představení líbilo. Svědčí o tom i poklona, kterou autorovi „vysekl“ na slovo vzatý člen Foglarova oddílu Josef Bláha – Řešetlák. Je přirozené, že u některých diváků z širšího spektra foglarovců by se hra mohla setkat i s nepochopením. Z toho však nelze v žádném případě vinit autora. Ze setkání si diváci i herci mohli odnést také příležitostnou pamětní placku, na přání i s podpisem autora.
Hostina pro Jestřába je dalším důkazem, že osobnost a dílo Jaroslava Foglara je dodnes inspirativní a za tento bezesporu pozoruhodný divadelní počin bylo hlasy všech přítomných akademiků uděleno panu Miloslavu Vojtíškovi členství v Akademii Jaroslava Foglara.
Všem účinkujícím i personálu divadla ORFEUS děkujeme za příjemně strávený večer a – doporučujeme!

BOHOUSEK.CZ (www.bohousek.cz.cz) - zpravodajský a informační servis - Foglar a Rychlé šípy
Adresa článku: http://www.bohousek.cz/clanek-2022030016-ze-133-kolegia-akademie-jaroslava-foglara-17-2-2022.html