| STÍNADLA |
Bohousek
Rubriky
Nejčtenější články vydané v posledních 30 dnech
Prahou Jaroslava Foglara

Bydliště
Pracoviště
Klubovny
Tábořiště
Místa inspirace

Foglarovský svět
Tipy a vzpomínky pište na info@bohousek.cz, předmět: Prahou Jaroslava Foglara
Bohoušek doporučuje

Ulovte si sedmadvacátého bobříka! Mňam.

[ Autor: Milan Lebeda - Alpín | zařazeno: 23. 10. 2001 | přečteno 9769 ]

Bobříků bylo nejdříve 13, potom dlouho nic, a potom zase dalších 13.
Ulovit 26 bobříků, to je pěkná honička.
Jistě se vám stalo, že některého bobříka jste ulovili jenom částečně. Štvete se za ním a nakonec vám v ruce zůstane třeba jenom... jenom jeho ocas.
Nezoufejte, i v této situaci vám přinášíme řešení. A tak pokud zrovna nelovíte bobříka hladu či nejste vegetariáni (jste-li vegetariáni, je pro vás určena panádlová polévka, o které jsme psali již dříve), čtěte dále, neboť vám předkládáme hned dva recepty z roku 1535, kterak bobrový ocas dělati.
Pojďme a vydejme se tedy spolu do časů, kdy na nejstarší stínadelská tajemství teprve lehce padal prach zapomění a v zemi Bobří řeky byl bílý muž ještě čerstvým cizincem.Před námi leží útlé staročeské umění kuchařské - Kuchařství Pavla Severina z Kapí hory. Vytištěno v Starém Městě Pražském. Tu sobotu před první nedělí postní. Léta Páně (15)35. Pavel Severyn.
Kuchařství o rozličných krměch, kterak se výtečně s chutí strojiti mají, jakožto zvěřina, ptáci, ryby, i jiné mnohé krmě všelikému kuchaři a neb hospodáři. Knížka tato potřebná i užitečná.

Bobrový ocas takto máš dělati. Opař jej čistě, s nožičkami, vař jej u vodě přizasole. A takto naň jichu dělaj: Vezmi topenku neb dvě z bílého chleba a řecké víno, stluč to spolu v moždíři a rozpusť dobrým vínem a protěhni a vlí do kotlíka a daj tam ocas a okořeň pepřem, zázvorem, hřebičky, květem a šafránem, a oslaď jichu trochu medem.

Pokud by vaše příprava bobrového ocasu měla ztroskotat na nedostatku šafránu, protože do Jezerní kotliny, kde zrovna teď na podzim šafrán kvete, to máte z ruky, i potom pro vás máme pomoc - druhý recept, při kterém vzácného šafránu netřeba.

Bobrový ocas takto stroj. Vundajž jej do popela, vomoče, i vař jej s rysvi, i nohy k tomu, připravě jíchu, kteráž k tomu záleží, ani sladká, ani kyselá, ať černá jícha jest, kaž sobě dáti koření: pepře, hřebičky, řecké víno, a když na misu dáš, pospi skořicí.

Na závěr si připomeňme slova, kterými nás Jaroslav Foglar - Jestřáb v Hoších od Bobří řeky či Zápisníku 13 bobříků již dlouhá desetiletí vyzývá: "Pusť se i ty do lovu bobříků... Tak jen s chutí do toho!... Lovu zdar! Lovu zdar! Lovu zdar!"


Foglarovské výroky
„S vaší pomocí chci udělat Stínadla takovými, jakými byla za dob Vojtěcha Vonta. Při památce mrtvého Roberta Komoura slibuji, že pokud budu na místě, které jste mi svěřili, nedopustím, aby bylo ve Stínadlech pošlapáváno právo a čest a porušována svornost. Už nikdy nesmí mezi námi vzniknout nesvár, už nikdy nesmí být porušena vontská tradice. Žlutá je barva naše!“ - prohlášení čerstvě zvoleného nového Velkého Vonta Vládi Dratuše po volbě 8. dubna.
Vyhledávání
 
Bohouškovy trvalky
Výročí roku 2025
  • Září 2025 - 60 let Tajemné Řásnovky
  • 30. 8. 2025 - 85 let Záhady hlavolamu
  • 29. 8. 2025 - 25 let Bohouška
  • 23. 1. 2025 - 26 let od úmrtí Jaroslava Foglara - Jestřába
  • 13 otázek - kvízy
    Nejkomentovanější
    Za osudy nevydávaných foglarovek
    18. 03. 2025
    Počet komentářů: 4

    Proti proudu času s Akademií Jaroslava Foglara: Když Duben přichází…
    06. 02. 2025
    Počet komentářů: 2

    Proti proudu času s Akademií Jaroslava Foglara: Je nás asi devět…
    17. 02. 2025
    Počet komentářů: 2

    Ábíčko vychází nově jako měsíčník!
    04. 03. 2025
    Počet komentářů: 2

    Přešípováno?
    16. 02. 2025
    Počet komentářů: 1

    Sbohem, kamaráde Zlaťáku!
    17. 02. 2025
    Počet komentářů: 1

    reklama

    * Bohouška připravuje redakce ve složení: Milan Lebeda - Alpín (vedoucí), Petr Molka - Best (webmaster), Tomáš Hromádka - Krizmen (redaktor). Bohoušek je připravován ve spolupráci s Pražskou pobočkou SPJF.
    * Články vyjadřují názory autorů a jsou majetkem redakce a vlastníků autorských práv. Bez souhlasu redakce nesmí být žádná část Bohouška publikována a to jak v tištěné, tak elektronické podobě.
    * Tento web site byl vytvořen prostřednictvím phpRS - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.
    * Na této stránce použité názvy programových produktů, firem apod. mohou být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.
    * Zprávy, příspěvky a žádosti můžete poslat na .