|
Rubriky
Nejčtenější články vydané v posledních 30 dnech
• Rychlé šípy na obalech potravin
(12. 11. 2025, 2161x) • Magazín SPJF Bobří stopou 145-146 míří do schránek čtenářů. Je věnován Miloši Zapletalovi
(10. 11. 2025, 1675x) • 85 let Stínadel – velká oslava v Pražské křižovatce
(6. 11. 2025, 1310x) Prahou Jaroslava Foglara
Bydliště Pracoviště Klubovny Tábořiště Místa inspirace Foglarovský svět Tipy a vzpomínky pište na info@bohousek.cz, předmět: Prahou Jaroslava Foglara Bohoušek doporučuje
|
Ulovte si sedmadvacátého bobříka! Mňam.[ Autor: Milan Lebeda - Alpín | zařazeno: 23. 10. 2001 | přečteno 14575 ]
Bobříků bylo nejdříve 13, potom dlouho nic, a potom zase dalších 13.
Ulovit 26 bobříků, to je pěkná honička. Jistě se vám stalo, že některého bobříka jste ulovili jenom částečně. Štvete se za ním a nakonec vám v ruce zůstane třeba jenom... jenom jeho ocas. Nezoufejte, i v této situaci vám přinášíme řešení. A tak pokud zrovna nelovíte bobříka hladu či nejste vegetariáni (jste-li vegetariáni, je pro vás určena panádlová polévka, o které jsme psali již dříve), čtěte dále, neboť vám předkládáme hned dva recepty z roku 1535, kterak bobrový ocas dělati. Pojďme a vydejme se tedy spolu do časů, kdy na nejstarší stínadelská tajemství teprve lehce padal prach zapomění a v zemi Bobří řeky byl bílý muž ještě čerstvým cizincem.Před námi leží útlé staročeské umění kuchařské - Kuchařství Pavla Severina z Kapí hory. Vytištěno v Starém Městě Pražském. Tu sobotu před první nedělí postní. Léta Páně (15)35. Pavel Severyn. Kuchařství o rozličných krměch, kterak se výtečně s chutí strojiti mají, jakožto zvěřina, ptáci, ryby, i jiné mnohé krmě všelikému kuchaři a neb hospodáři. Knížka tato potřebná i užitečná. Bobrový ocas takto máš dělati. Opař jej čistě, s nožičkami, vař jej u vodě přizasole. A takto naň jichu dělaj: Vezmi topenku neb dvě z bílého chleba a řecké víno, stluč to spolu v moždíři a rozpusť dobrým vínem a protěhni a vlí do kotlíka a daj tam ocas a okořeň pepřem, zázvorem, hřebičky, květem a šafránem, a oslaď jichu trochu medem. Pokud by vaše příprava bobrového ocasu měla ztroskotat na nedostatku šafránu, protože do Jezerní kotliny, kde zrovna teď na podzim šafrán kvete, to máte z ruky, i potom pro vás máme pomoc - druhý recept, při kterém vzácného šafránu netřeba. Bobrový ocas takto stroj. Vundajž jej do popela, vomoče, i vař jej s rysvi, i nohy k tomu, připravě jíchu, kteráž k tomu záleží, ani sladká, ani kyselá, ať černá jícha jest, kaž sobě dáti koření: pepře, hřebičky, řecké víno, a když na misu dáš, pospi skořicí. Na závěr si připomeňme slova, kterými nás Jaroslav Foglar - Jestřáb v Hoších od Bobří řeky či Zápisníku 13 bobříků již dlouhá desetiletí vyzývá: "Pusť se i ty do lovu bobříků... Tak jen s chutí do toho!... Lovu zdar! Lovu zdar! Lovu zdar!" |
Foglarovské výroky
Vyhledávání
Bohoušek vzpomíná
Strach a smrt v díle Jaroslava Foglara Svíčka pro Vendu Jílka Výročí roku 2025
13 otázek - kvízy
*Foglarovský kvíz 4 NOVÝ
*Foglarovský kvíz 3 *Foglarovský kvíz 2 *Foglarovský kvíz 1 Přehled kvízů a výsledky Nejkomentovanější
KPZ90: Krabička poslední záchrany je devadesátiletá
12. 10. 2025 Počet komentářů: 2 Začala měsíční pátrací hra Hledáme Rychlé šípy. Letos se vydejte do uliček Brna, Bystřice pod Hostýnem, Prahy a Prostějova 17. 11. 2025 Počet komentářů: 2 To byl Václav Junek. Vychází monografie z dílny Jiřího Poláka o akademickém malíři, který namaloval nejenom Slabikář, ale také Rychlé šípy 04. 10. 2025 Počet komentářů: 1 Miloš Zapletal obdržel 28. října 2025 in memoriam medaili Za zásluhy 28. 10. 2025 Počet komentářů: 1 Televizní kreslený seriál Rychlé šípy můžete sledovat i na internetu! 01. 11. 2025 Počet komentářů: 1 iDnes.tv (8. 11. 2025): Stínadla znovu vzbouřila v Pražské křižovatce 08. 11. 2025 Počet komentářů: 1 |