Rubriky
Bohoušek doporučuje
Nejčtenější články vydané v posledních 30 dnech
• Vyšlo od roku 2018...
(8. 6. 2022, 5870x) • Rychlé šípy v knihovně aneb stručná bibliografie
(8. 6. 2022, 3066x) • Stínadelská trilogie v limitované edici podlouhlého proužkového vydání s knižním boxem právě vyšla
(16. 6. 2022, 1164x) • Stínadelská trilogie Jaroslava Foglara a Marko Čermáka v komiksové podobě poprvé vychází v souborném vydání
(9. 6. 2022, 1039x) • Jaroslav Foglar a zvukové nahrávky na vinylu (CD a magnetofonových kazetách)
(7. 6. 2022, 880x) Prahou Jaroslava Foglara
Bydliště Pracoviště Klubovny Tábořiště Místa inspirace Foglarovský svět Tipy a vzpomínky pište na info@bohousek.cz, předmět: Prahou Jaroslava Foglara Foglarovky
![]() Objednávka na Albatrosmedia Lze koupit i na Booktook.cz nebo na ALZA.cz objednat dotisk Dobré knihy.cz ![]() Objednávka na Albatrosmedia Bohoušek doporučuje
|
Sen se stal skutečností - Žaludová mouka, aneb vyzkoušejte Žaludový dort bez lámání zubů![ Autor: Tomáš Hromádka - Krizmen | zařazeno: 5. 6. 2013 | přečteno 5979 ]![]() Žaludy byly pro mnohé národy a generace před námi důležitou součástí potravy, sloužily jako vydatný zdroj síly a energie. Žaludová mouka byla ceněnou především v dobách nedostatku, kdy byl omezen přísun jiných potravin a kdy se používala jako výživná potravina, která našim předkům udržela zdraví i v mnohdy velmi tvrdých podmínkách. Moderní výzkumy potvrzují její vysokou nutriční hodnotu, obsahuje totiž vysoká množství látek důležitých pro lidské zdraví. V porovnání s moukou pšeničnou je žaludová mouka několikanásobně bohatší na draslík, vápník a hořčík - tedy minerální látky klíčové pro lidské zdraví. Je významným zdrojem vitamínů skupiny B a obsahuje také vyšší podíl vlákniny, která je nezbytná pro správnou funkci trávící soustavy. Kromě toho obsahuje také více než 5% nenasycených mastných kyselin, které mají pozitivní vliv na lidský organismus. Použití: Žaludovou mouku je nejlepší přidávat v poměru 1:3 k pšeničné mouce nebo všude tam, kde těstu na chléb, housky , koláče a další pečivo přidá zajímavou chuť a nutriční hodnotu. Žaludovou moukou je mnohdy možné pšeničnou moukou zcela nahradit, například do zeleninových karbanátků, bramboráků, omelet apod. Do bramboráků stačí k 2/3 podílu nastrouhaných brambor přidat 1/3 žaludové mouky. Její chuť vynikne v perníčcích, sladkém pečivu, ale můžete s ní experimentovat i jinde, třeba s Jestřábovým Žaludovým dortem :-))) |
Foglarovské výroky „Vytvořil jsem si Modrý život a snažím se jím žít, abych se stal pravým šlechticem. Ne titulem, ale svými činy, celým svým životem“ - Láďa Vilemín Jirkovi Dražanovi na vysvětlenou svého příkladného jednání.
Vyhledávání
KNIHA NÁVŠTĚV
Bohouškovy trvalky
Bohoušek před 20 lety
13 otázek - kvízy
*Foglarovský kvíz 4 NOVÝ
*Foglarovský kvíz 3 *Foglarovský kvíz 2 *Foglarovský kvíz 1 Přehled kvízů a výsledky Nejkomentovanější
Vyšlo od roku 2018...
08. 06. 2022 Počet komentářů: 23 Vyšel desátý Sborník Kruhu nezávislých foglarovců 17. 05. 2022 Počet komentářů: 9 13 důležitých a osudových dnů života Jaroslava Foglara 20. 05. 2022 Počet komentářů: 6 Ze 137. kolegia Akademie Jaroslava Foglara 15. 6. 2022 02. 07. 2022 Počet komentářů: 5 Rychlé šípy v knihovně aneb stručná bibliografie 08. 06. 2022 Počet komentářů: 5 Vzpomínkové setkání u rodného domu Jaroslava Foglara doplní orientační hra i poznávací vycházka 02. 07. 2022 Počet komentářů: 4 |