Rubriky
Nejčtenější články vydané v posledních 30 dnech
• Knihy o Jaroslavu Foglarovi
(16. 11. 2023, 5303x) • Sedmička Miloše Zapletala poprvé jako komiks. Nakreslená Jiřím Petráčkem dopluje do Vánoc
(12. 11. 2023, 575x) • Foglarovský Žlutý kvítek znovu ožívá
(10. 11. 2023, 318x) • Hledání Rychlých šípů v Praze začne 17. prosince. Ve čtyřech městech lze pátrat ode dneška
(17. 11. 2023, 309x) • Putování Prahou 2 po stopách Jaroslava Foglara bylo prodlouženo do konce roku
(16. 11. 2023, 309x) Prahou Jaroslava Foglara
Bydliště Pracoviště Klubovny Tábořiště Místa inspirace Foglarovský svět Tipy a vzpomínky pište na info@bohousek.cz, předmět: Prahou Jaroslava Foglara Foglarovky
![]() Objednávka na Albatrosmedia ![]() Objednávka na Albatrosmedia ![]() Objednávka na Albatrosmedia ![]() Objednávka na Albatrosmedia Bohoušek doporučuje
|
Sen se stal skutečností - Žaludová mouka, aneb vyzkoušejte Žaludový dort bez lámání zubů![ Autor: Tomáš Hromádka - Krizmen | zařazeno: 5. 6. 2013 | přečteno 6716 ]![]() Žaludy byly pro mnohé národy a generace před námi důležitou součástí potravy, sloužily jako vydatný zdroj síly a energie. Žaludová mouka byla ceněnou především v dobách nedostatku, kdy byl omezen přísun jiných potravin a kdy se používala jako výživná potravina, která našim předkům udržela zdraví i v mnohdy velmi tvrdých podmínkách. Moderní výzkumy potvrzují její vysokou nutriční hodnotu, obsahuje totiž vysoká množství látek důležitých pro lidské zdraví. V porovnání s moukou pšeničnou je žaludová mouka několikanásobně bohatší na draslík, vápník a hořčík - tedy minerální látky klíčové pro lidské zdraví. Je významným zdrojem vitamínů skupiny B a obsahuje také vyšší podíl vlákniny, která je nezbytná pro správnou funkci trávící soustavy. Kromě toho obsahuje také více než 5% nenasycených mastných kyselin, které mají pozitivní vliv na lidský organismus. Použití: Žaludovou mouku je nejlepší přidávat v poměru 1:3 k pšeničné mouce nebo všude tam, kde těstu na chléb, housky , koláče a další pečivo přidá zajímavou chuť a nutriční hodnotu. Žaludovou moukou je mnohdy možné pšeničnou moukou zcela nahradit, například do zeleninových karbanátků, bramboráků, omelet apod. Do bramboráků stačí k 2/3 podílu nastrouhaných brambor přidat 1/3 žaludové mouky. Její chuť vynikne v perníčcích, sladkém pečivu, ale můžete s ní experimentovat i jinde, třeba s Jestřábovým Žaludovým dortem :-))) |
Foglarovské výroky
Vyhledávání
KNIHA NÁVŠTĚV
Bohouškovy trvalky
Výročí roku 2023
13 otázek - kvízy
*Foglarovský kvíz 4 NOVÝ
*Foglarovský kvíz 3 *Foglarovský kvíz 2 *Foglarovský kvíz 1 Přehled kvízů a výsledky Nejkomentovanější
Vyšlo od roku 2018...
05. 11. 2023 Počet komentářů: 24 Knihy o Jaroslavu Foglarovi 16. 11. 2023 Počet komentářů: 7 Dvacet tři let krmíme články Bohouška 27. 10. 2023 Počet komentářů: 3 Výroční turistická známka Memoriál Jana Tleskače 2023 02. 11. 2023 Počet komentářů: 2 Sedmička Miloše Zapletala poprvé jako komiks. Nakreslená Jiřím Petráčkem dopluje do Vánoc 12. 11. 2023 Počet komentářů: 2 Přehled turistických známek s foglarovskou tematikou 06. 11. 2023 Počet komentářů: 2 |