Rubriky
Nejčtenější články vydané v posledních 30 dnech
• Jak vznikaly Rychlé šípy?
(2. 12. 2024, 2056x) • Zemřel Jiří Mládek z Roudnice
(10. 11. 2024, 948x) • Výprava nejen do Stínadel (beseda ve Vyškově)
(8. 11. 2024, 921x) • Hledáme Rychlé šípy v Praze. Tradiční hra potrvá od 17. listopadu do 17. prosince 2024
(17. 11. 2024, 894x) • V Muzeu literatury budou vystaveny originály Rychlých šípů
(27. 11. 2024, 874x) Prahou Jaroslava Foglara
Bydliště Pracoviště Klubovny Tábořiště Místa inspirace Foglarovský svět Tipy a vzpomínky pište na info@bohousek.cz, předmět: Prahou Jaroslava Foglara Bohoušek doporučuje
|
Sen se stal skutečností - Žaludová mouka, aneb vyzkoušejte Žaludový dort bez lámání zubů![ Autor: Tomáš Hromádka - Krizmen | zařazeno: 5. 6. 2013 | přečteno 7891 ]
Dlouholetí čtenáři Bohouška si možná vzpomenou, jak jsme v redakci zkoušeli péct Žaludový dort podle knihy Jaroslava Foglara - Kronika Ztracené stopy. Pro ty, kteří to ještě nezkoušeli, a chtěli by to bezbolestně zkusit, máme dobrou zprávu. Na trhu (v prodejnách biopotravin) se objevila novinka - ŽALUDOVÁ MOUKA.
Žaludy byly pro mnohé národy a generace před námi důležitou součástí potravy, sloužily jako vydatný zdroj síly a energie. Žaludová mouka byla ceněnou především v dobách nedostatku, kdy byl omezen přísun jiných potravin a kdy se používala jako výživná potravina, která našim předkům udržela zdraví i v mnohdy velmi tvrdých podmínkách. Moderní výzkumy potvrzují její vysokou nutriční hodnotu, obsahuje totiž vysoká množství látek důležitých pro lidské zdraví. V porovnání s moukou pšeničnou je žaludová mouka několikanásobně bohatší na draslík, vápník a hořčík - tedy minerální látky klíčové pro lidské zdraví. Je významným zdrojem vitamínů skupiny B a obsahuje také vyšší podíl vlákniny, která je nezbytná pro správnou funkci trávící soustavy. Kromě toho obsahuje také více než 5% nenasycených mastných kyselin, které mají pozitivní vliv na lidský organismus. Použití: Žaludovou mouku je nejlepší přidávat v poměru 1:3 k pšeničné mouce nebo všude tam, kde těstu na chléb, housky , koláče a další pečivo přidá zajímavou chuť a nutriční hodnotu. Žaludovou moukou je mnohdy možné pšeničnou moukou zcela nahradit, například do zeleninových karbanátků, bramboráků, omelet apod. Do bramboráků stačí k 2/3 podílu nastrouhaných brambor přidat 1/3 žaludové mouky. Její chuť vynikne v perníčcích, sladkém pečivu, ale můžete s ní experimentovat i jinde, třeba s Jestřábovým Žaludovým dortem :-))) |
Foglarovské výroky
Vyhledávání
Bohoušek vzpomíná
Strach a smrt v díle Jaroslava Foglara Svíčka pro Vendu Jílka Výročí roku 2024
13 otázek - kvízy
*Foglarovský kvíz 4 NOVÝ
*Foglarovský kvíz 3 *Foglarovský kvíz 2 *Foglarovský kvíz 1 Přehled kvízů a výsledky Nejkomentovanější
Návrat žlutého kvítku a jeho poselství
29. 10. 2024 Počet komentářů: 2 Večer světel 2024 27. 11. 2024 Počet komentářů: 2 Přístav volá... už 90 let 05. 10. 2024 Počet komentářů: 1 Jak vznikaly Rychlé šípy? 02. 12. 2024 Počet komentářů: 1 Aktuálně jsou pro zájemce k dispozici čtyři edice Rychlých šípů 13. 10. 2024 Počet komentářů: 1 A budeme se jmenovat Strážci černých lesů! Před osmdesáti pěti lety vznikl v Lidicích klub Mladého hlasatele 20. 10. 2024 Počet komentářů: 1 |