| STÍNADLA |
Bohousek Zde
Rubriky
Nejčtenější články vydané v posledních 30 dnech
Prahou Jaroslava Foglara

Bydliště
Pracoviště
Klubovny
Tábořiště
Místa inspirace

Foglarovský svět
Tipy a vzpomínky pište na info@bohousek.cz, předmět: Prahou Jaroslava Foglara
Foglarovky
Bohoušek doporučuje

Komentáře

ke článku: Bohoušek všechno vykecá i v roce 2021!
ze dne 01.01.2021, autor článku: Bohoušek

Komentář ze dne: 11.01.2021 00:14:12     Reagovat
Autor: - Kryštof
Titulek: Všecko nejlepší
Je pravda, že Bohoušek všechno vykecá, ale o nejnovějším sběratelském vydání Záhady hlavolamu v nakladatelství Albatros taktně pomlčel. To je mi ňáký podezřelý. Japato? :)

P. S. Redakci i všem čtenářům Bohouška všechno nej v novém roce 2021. :)

Komentář ze dne: 11.01.2021 16:16:26     Reagovat
Autor: - Train driver (@)
Titulek: Záhada
Tak to sběratelské vydání by bylo dobré, ale to by u toho musel být někdo,kdo tomu rozumí! Kterého inženýra napadla ta velmi nepovedená obálka??????
U sběratelského vydání Záhady bych si přál buď původní obálku, nebo, alespoň to známe vyobrazení RŠ,jak zhlížejí z věže Svatojakubského kostela.
Dát na obálku této,dá se říci kultovní knihy,výjev z komiksů je dle mého ,ať se nikdo nezlobí,diletantství prvního stupně.
Slovy klasika-Na každů robotu nám treba špecialistov!!!!

Komentář ze dne: 12.01.2021 09:50:33     Reagovat
Autor: - Libor DONALD Čája (LCAJA.SENOV@CMAIL.CZ)
Titulek: Záhada je ...
... to, proč jsi si ji ...
Milý 'strojvůdče', mám dnes (ostatně jako každý den) dobrou náladu. Za chvíli mi ČP doručí novou knihu - Červinka, J. - Poselství ze Stínadel. Těším se!
A teď k 'Záhadě - sběratelské vydání':
1. Těšil jsem se na ni.
2. Mám ji.
3. Líbí se mi. Konec konců je to Foglarovka!
A s paní Kristýnou Žantovskou, autorkou článku "Není už životní pozitivismus evolučně překonaný?" (čti na webu https://www.irozhlas.cz/komentare/komentar-jindra- hojer_2101010629_cen) říkám, že NENÍ a NEBUDE!
P. S. 1) Vždyť 'Záhada' není záhada a komiks k ní neodmyslitelně patří!
P. S. 2) Zrovna teď jsem od 'pošťáka' převzal 'Poselství ze Stínadel'. Pěkná knížka!
P. S. 3) No a 'kreslené' Rychlé šípy (dnes se tomu říká 'komiks') byly přece dříve než ty 'psané'.



Komentář ze dne: 12.01.2021 11:36:35     Reagovat
Autor: - Libor DONALD Čája (@)
Titulek: ... inženýr ...
Milý 'strojvůdče'!

Otázka, co bylo dříve - slepice, vejce, kuře, kohout - jest otázkou věčnou. V některých případech však s jistotou tuto otázku zodpovědět lze. Třeba jako v případě ŘŠ 'kreslených' či 'psaných.

Stejně tak třeba u písně Yellow Submarine skupiny The Beatles z r. 1968 (ještě předtím než LP gramodeska byl film, a již v r. 1966 vyšla píseň, myslím, na singlu). A my gymnazisti jsme ji pak, o pár let později a za pozdviženého obočí našich profesorů, zpívali v tehdy preferovaném jazyce:

Ja savjetskij čelavěk, inženěr i kanstruktor.
U meňa jest balšoj plan, kak preplavať akjean:
My pastrojim žoltyj parachod, žoltyj parachod, žoltyj parachod.
...

I když, kdo ví?
Nakonec se možná dobádáme, že i v tom měl prsty Jára da Cimrman. :-))
Ale ... Smůla pane (patentový úředník ukazuje Žlutou ponorku), teď tu byl! Nějaký Paul McCartney! Tak, snad příště.

Komentář ze dne: 12.01.2021 14:24:01     Reagovat
Autor: - vasek63 (@)
Titulek:
Au. Povídáního tuna a NIC z toho. Proč tedy nebyl na obálku sběratelského vydání Hochů od Bobří řeky použit komiks od pana Tesleviče? Prosil bych do případné odpovědi nemotat Marii Terezii, odpich oceli / hliníku, popřípadě recept na bábovku.

Komentář ze dne: 12.01.2021 16:56:14     Reagovat
Autor: - Pepik (@)
Titulek:
Až uvidíte obálku na nové vydání RŠ J. Fischera, tak to se teprve nasmějete!
Je totálně žlutá s nějakými bez ladu a skladu poházenými perokresbami členů RŠ na obálce – asi mutace pro Čínu.

Komentář ze dne: 12.01.2021 18:48:30     Reagovat
Autor: - Train driver (@)
Titulek:
Čája:Sice nerozumím jazyku vašeho kmene,ale zřejmě se vám obal líbí.
Nikdo nerozporuje,že "obrázkový seriál" začal vycházet dříve než JF sepsal Záhadu.Já jen říkám,že se na obal té knihy absolutně nehodí!
To se prosím chystá nové vydání RŠ jenom od p.Fischera?

Komentář ze dne: 12.01.2021 21:14:51     Reagovat
Autor: - Frederick (@)
Titulek:
Ano, chystá. Podívejte se na stránky Albatrosu, kniha má vyjít 22.3. a cena bez slevy 799 Kč.

Komentář ze dne: 14.01.2021 18:29:41     Reagovat
Autor: - Lízner (@)
Titulek: Podivný komentář
Co jsou to za bláboly?! Vůbec těm uváděným souvislostem od Foglara k parodii na Žlutou ponorku Beatles a mezi tím spousty dalších blbostí nerozumím!

Komentář ze dne: 14.01.2021 22:06:14     Reagovat
Autor: - PetrV (@)
Titulek: Slezte z toho lustru, Donalde, vidím vás!
Lidi, než se rozhodnete sem něco psát, změřte si nejprve hladinku krve v alkoholu. Dík :)

Komentář ze dne: 22.01.2021 23:14:04     Reagovat
Autor: - Akademie Jaroslava Foglara (@)
Titulek: Virtuální "Brdy 2021"
Vzhledem k nepříznivé epidemické situaci šíření nemoci Covid-19 se tradiční akce pražského skautingu -Zimní přechod Brd - plánována letos na sobotu 23. ledna, 2021, neuskuteční.
Přechod, který se poprvé konal v roce 1969, a byl mj. tichou formou protestu pražských skautů vůči vojenské okupaci Československa, byl zejména v posledních dvou desetiletích i vyhledávaným dostaveníčkem příznivců díla Jaroslava Foglara. Součástí akce se tak po několik let stala i neformální vycházka "Za Rychlými šípy", vedoucí z brdských Hřebenů přes trampskou osadu Westend (v tamním srubu El Toro nakreslil Marko Čermák řadu příběhů RŠ) do obce Hatě.
Protože pro organizátora Zimního přechodu Brd - Pražskou radu Junáka - je akce a uchování její tradice velice důležité, proběhnou "Brdy 2021" alespoň virtuálně prostřednictvím sociálních sítí: V sobotu 23. 1. 2021 ve 13 h proběhne živě na facebooku @skautipraha "slavnostní nástup" z Kytínské louky, kde se tradičně setkávají a protínají trasy přechodu.
Spuštěn bude také informační web http://zimniprechodbrd.skauting.cz/, na kterém budou informace nejen o přechodu Brd samotném, ale také možnost vkládat vlastní Brděnky a také oddílové, ale i osobní příběhy z přechodu Brd a další zajímavosti. Nebude chybět ani každoroční a již tradiční soutěž o „nejhezčí Brděnku 2021“.

Komentář ze dne: 23.01.2021 02:08:02     Reagovat
Autor: - PetrV (@)
Titulek: zase jsem měl pravdu
Událost na FB jsem zaznamenal a snad se taky připojím ke sledování. Ale mám z toho smíšené pocity.

Událost se bude sdílet online prostřednictvím FB. Takže pro sledování si musí uživatel zřídit na FB účet (teoreticky asi ne, i když...). Takže jsou automaticky vyloučeny osoby mladší 13 let.

Totiž něco, jako má Akademie JF, je pro Junák sci-fi. Léta jsem se vnucoval vedení Junáku s nějakou osvětou v oblasti IT se zaměřením na využívání svobodných technologií. Dvakrát jsem o tom měl pokec ve Skautském institutu. ANI JEDNOU! si neudělal čas žádný z představených Junáka, byť o tom věděli, prostřednictvím tiskové mluvčí. Když jsem se o tom bavil s některými zastupiteli Junáka, byl jsem sice velice slušně, ale fakticky poslán někam s tím, že o tohle není zájem.

Tak jo. My pořádáme konference pro mnoho stovek lidí, v celosvětovém formátu. Bez technických zádrhelů a nutnosti registrace na nějaké cizí platformě. A nezůstává zdaleka jen u toho. Přístup Junáka ke svobodnému softwaru a jeho využívání odpovídá jeho dlouhodobé úrovni. A ta se rozhodně neměří počtem členů. KSČ jich měla miliony.

Každopádně je to ostuda.

Komentář ze dne: 25.01.2021 14:02:19     Reagovat
Autor: - Menhart (@)
Titulek: Přechod Brd
Skautské oddíly mých dětí taky pořádají v lednu noční přechod Brd - několik desítek let probíhající akce členů, bývalých členů, rodičů a přátel. Odhaduji tak 200 lidí každý rok.

Letos to také "pořádali", ale ne virtuálně. Všichni zájemci dostali informaci o mrtvé schránce s úkoly na cestu pro účastníky a období, do kdy by úkoly měly být splněny.
Dokonce v obálce byly i 3 sirky a škrtátko na tradiční oheň.

My šli jen ve dvojici, kameny ohniště byly ještě teplé, ale ohniště uhašené. Opekli jsme si vuřty. Pak přišla rodinka s nováčky z chlapeckého oddílu. Vlče bylo zatím jen 1x na výpravě a pak hned přešla skautská činnost na "distanční". Tak jejich rodina vyrazila aspoň na tuto skutečnou akci. Předali jsme jim pruty na opékání a pokračovali v přechodu.

Žádný potkávání se na internetu, ale opravdické putování zasněženou krajinou, rozdělávání ohně s mokrým dřevem a tradiční trasa. Ano, nebylo společné focení a my to šli přes den, abychom konečně viděli trasu nočních pochodů ve dne.

Nechápu, proč skauti takové akce přesouvají jen na internet. Myslím, že je to počátek konce...

Komentář ze dne: 25.01.2021 17:11:34     Reagovat
Autor: - hm@ (@)
Titulek: ptejte se prazské rady Junáka
pane menhade, odpoved na otazku v zaveru vasehp prispevku smerujte na prazskou radu junaka

Komentář ze dne: 25.01.2021 17:20:19     Reagovat
Autor: - vasek63 (@)
Titulek: Záhada
Ještě se vrátím ke sběratelskému vydání Záhady. Právě ta obálka mě původně odradila i když mi bylo jasné proč vybrali právě první Kuliferďácký příběh - ty vybrané panely beze slov jen s otazníky a vykřičníky jasně odkazují na Stínadla ( tady to vypadá jako ve Stínadlech ) řekl bych budiž, kdybych si mohl třeba zvlášť objednat přebal s páně Fišerovou ilustrací.
Nakonec jsem si sběratelské vydání objednal s tím že jej v nejhorším nadělím synovci. Konalo se ale milé překvapení. Jak mi nesedla obálka tak to mnohanásobně vynahradil ilustrační doprovod. Jen jsem zíral kolik obrázků Olympia nezařadila do svého vydání. Jen škoda že nemohli zařadit i některé ilustrace z Mladohlasatelského vydání ( rozhovor s kostelníkem ) aspoň že za ediční poznámkou vysvětlili že to nebylo možné z důvodu nedostatečné kvality dochovaných ilustrací. Samozřejmě lituji, že je neotiskli aspoň jako informativní přílohu, ale to už bych chtěl opravdu moc. Samotného mě překvapilo, s jakou chutí jsem z knihovny vyřadil vydání od Olympie a nahradil je sběratelským vydáním.

Foglarovské výroky
"Rozsviťte si čaj!" - spiritista pan Pilgram mladému J. Foglarovi.
Vyhledávání
 
KNIHA NÁVŠTĚV
Bohouškovy trvalky
Výročí roku 2024
13 otázek - kvízy
Nejkomentovanější
Vyšlo od roku 2018...
19. 03. 2024
Počet komentářů: 24

Ocenění a vyznamenání pro Jaroslava Foglara
16. 04. 2024
Počet komentářů: 9

Jan Trojan - Roy: "Foglarovo dítě"
19. 03. 2024
Počet komentářů: 5

Saturnin a Stínadla - aneb Setkání Lídy Baarové a Adiny Mandlové v Havlově vaně
04. 04. 2024
Počet komentářů: 1

Foglarovskou ročenku 2023 bude distribuovat skautská nadace
16. 04. 2024
Počet komentářů: 1

reklama

* Bohouška připravuje redakce ve složení: Milan Lebeda - Alpín (vedoucí), Petr Molka - Best (webmaster), Tomáš Hromádka - Krizmen (redaktor). Bohoušek je připravován ve spolupráci s Pražskou pobočkou SPJF.
* Články vyjadřují názory autorů a jsou majetkem redakce a vlastníků autorských práv. Bez souhlasu redakce nesmí být žádná část Bohouška publikována a to jak v tištěné, tak elektronické podobě.
* Tento web site byl vytvořen prostřednictvím phpRS - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.
* Na této stránce použité názvy programových produktů, firem apod. mohou být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.
* Zprávy, příspěvky a žádosti můžete poslat na .