| STÍNADLA |
Bohousek Zde
Rubriky
Nejčtenější články vydané v posledních 30 dnech
Prahou Jaroslava Foglara

Bydliště
Pracoviště
Klubovny
Tábořiště
Místa inspirace

Foglarovský svět
Tipy a vzpomínky pište na info@bohousek.cz, předmět: Prahou Jaroslava Foglara
Foglarovky
Bohoušek doporučuje

Stínadelské šestnáctero. Nová městská hra v Brně od 19. února do 18. března 2018

[ Autor: Jiří Kalina - Čáp | zařazeno: 18. 2. 2018 | přečteno 3796 ]

Již v pondělí o půlnoci se rozběhne celoměstská měsíční pátračská hra v Brně na téma sjednocení rozpolcených Stínadel - Stínadelské šestnáctero. Kdo dokáže nalézt všech 16 členů poslední Vontské rady a získat jejich svolení ke sjednocení Stínadel a vybojování ježka v kleci?
Když byl ježek v kleci podruhé ztracen, snažila se to Vontská rada pod vedením Velkého Vonta Lerka co nejdéle držet v tajnosti. Dříve než bude muset dojít k volbě nového Velkého Vonta, chtěli ježka získat zpět nebo za něj aspoň najít nějakou náhradu. Cosi, co by dokázalo spojit stínadelské, aby drželi dále při sobě, tak jako odnepaměti. Avšak zdálo se, že moc ježka je magická, hluboce zakořeněná v myslích i srdcích Vontů. Jakmile se rozkřiklo - nejprve jen tak mezi řečí - ale později už doopravdy - že ježek je pryč, dokonce že snad prý opustil město, znamenalo to rozkol mezi Vonty. Zanedlouho vypověděly Dolní uličky jako první poslušnost Vontské radě a kluci z celé té vlhké a bažinaté čtvrti dole u náhonu, odjakživa odbojní a uzavření, si zvolili vlastního Velkého Vonta - kluka z Jirchářů zvaného Barát.

Lerk se pokusil s kluky z dolních uliček svést bitvu a porazit Baráta, aby se Vontové znovu sjednotili. Nedokázal ale bez hlavolamu na svou stranu získat náčelníky všech ostatních ulic a tak nečekaně skončila velká zimní bitva nad Spáleným mlýnem porážkou Vontské rady. Kluci z Jirchářů zvítězili, ale neujali se vlády nad Stínadly a vontská organizace se skoro rozpadla. Každá ulice začala žít podle vlastních pravidel, surové bitvy bez pravidel mezi skupinami několika plácků nebo ulic se odehrávaly ve Stínadlech skoro každý den a stínadelští se už ani nedokázali ubrátnit vpádům kluků z Bekova a Druhé Strany. Sláva Vontů se zdála být ztracena na věky, vontská píseň vyhasla. Šestnáct členů poslední Vontské rady zakopalo kroniky, listiny, dušman a pečeť pod lázně na Červenokohoutím plácku a odstěhovali se do různých koutů Stínadel.

Jenže kdesi hluboko v myslích stínadelských kluků pořád doutnalo povědomí o ježku v kleci, o slavné historii Stínadel a Vontské organizaci. A tak, když se po několika rocích objevila zpráva, že ježek existuje a že ho přísně střeží rváči z osady Dorn na předměstí, daly se věci do pohybu. Jedině pokud získají ježka v kleci, mohou stínadelští zase dojít své ztracené slávy. Ulice se začaly spojovat, vznikaly bojovné party, které se cvičily za městem a připravovaly útok na dornské. Jenže hoši z Dornu byli vyhlášení rváči, rabiáti, kterým Prumperáci sahali sotva po kotníky. Všem bylo jasné, že žádná ze stínadelských ulic nemůže získat ježka sama - a přece jen kluci ze Stínadel na něj mají skutečně právo! Bylo potřeba připravit velikou armádu, která získá ježka zpátky i za cenu nebezpečného boje. Půjde o nebezpečný podnik, možná budou mít noví Vontové co dělat i s dospělými, snad dokonce s četnictvem - jenže pro získání ježka je třeba vykonat mnohé.

Jedině silná organizace, kterou podpoří členové poslední Vontské rady a která bude mít náčelníka, jenž spojí rozbouřené ulice, může dokázat takovou věc. Ten, kdo získá podporu poslední Vontské rady, komu stiskne ruku sám poslední Velký Vont Lerk, bude mít šanci spojit Stínadla a svést vítěznou bitvu. Jenže kde hledat šestnáct kluků, poslední členy Vontské rady, kteří mezitím dospěli a odstěhovali se na různá místa ve městě? Bude potřeba vypátrat, kam se poděli, získat od nich radu a posvěcení celé věci. Vykopat dušman a kroniky, stanout v čele desítek a možná stovek kluků, kteří se chopí osudu Vontů, osudu Stínadel a vybojují své nové velké vítězství!

Záhy začaly vznikat nejrůznější skupiny, některé neznámé a malé, jiné čítající desítky kluků, všechny se pachtící po bývalých členech vontské rady. Některé našli Vontové snadno, protože bydlí tam, kde před léty a dopátrat se jich netrvalo dlouho, jiné hledají po městě a ptají se ulici od ulice, čtvrť od čtvrti. Nad některými ale jako by se slehla zem, zmínky o nich jsou neurčité a na místech, kam se kluci vydávají, o nich nikdo neví. Nejzáhadnější ze všech je sám poslední Velký Vont Lerk. Trvalo několik týdnů, než se podařilo najít alespoň polovinu Vontské rady a strhlo se soutěžení o to, která parta získá jako první souhlas všech. Ve Stínadlech je zase neobvykle živo, jejich ulice bzučí jako úl, jednotlivé party obchodují s informacemi, rokují, prohledávají zákoutí a ulice a vydávají se nezřídka i za hranice svojí čtvrti. Zdá se, jako by samotná naděje na získání ježka začala zase spojovat znepřátelné skupiny v hledání nového silného vůdce, který pozdvihne Stínadla.

Kdo bude první? Kdo z nás najde všech šestnáct členů Vontské rady a získá právo postavit se do čela Stínadel? Celá čtvrť je v jednom kvasu a bojovná píseň beze slov zní každý večer z jejích ulic, od říčních náhonů až po Kocouří hrádek. Ten, kdo najde všechny a získá zpět ježka v kleci, se nejspíš také stane Velkým Vontem. A pak, pak teprve budou zase Stínadla slavnou a obávanou čtvrtí jako kdysi!


Stínadelské šestnáctero

Soutěž pro týmy od 1 do 4 hráčů bez omezení věku probíhá v Brně od 19. února do 18. března 2018.
Nalezněte podle fotografií 16 skrýší na místech, kde žijí členové poslední Vontské rady a získajete od nich pověření ke sjednocení Stínadel ve formě důkazních lístků a odznaků.
Účast ve hře je zdarma.

Podrobná pravidla, registrace týmů a fotky najdete na webu soutěže: www.sestnactero.cz



Foglarovské výroky
"Rozsviťte si čaj!" - spiritista pan Pilgram mladému J. Foglarovi.
Vyhledávání
 
KNIHA NÁVŠTĚV
Bohouškovy trvalky
Výročí roku 2024
13 otázek - kvízy
Nejkomentovanější
Vyšlo od roku 2018...
19. 03. 2024
Počet komentářů: 24

Ocenění a vyznamenání pro Jaroslava Foglara
16. 04. 2024
Počet komentářů: 9

Jan Trojan - Roy: "Foglarovo dítě"
19. 03. 2024
Počet komentářů: 5

Saturnin a Stínadla - aneb Setkání Lídy Baarové a Adiny Mandlové v Havlově vaně
04. 04. 2024
Počet komentářů: 1

Foglarovskou ročenku 2023 bude distribuovat skautská nadace
16. 04. 2024
Počet komentářů: 1

reklama

* Bohouška připravuje redakce ve složení: Milan Lebeda - Alpín (vedoucí), Petr Molka - Best (webmaster), Tomáš Hromádka - Krizmen (redaktor). Bohoušek je připravován ve spolupráci s Pražskou pobočkou SPJF.
* Články vyjadřují názory autorů a jsou majetkem redakce a vlastníků autorských práv. Bez souhlasu redakce nesmí být žádná část Bohouška publikována a to jak v tištěné, tak elektronické podobě.
* Tento web site byl vytvořen prostřednictvím phpRS - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.
* Na této stránce použité názvy programových produktů, firem apod. mohou být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.
* Zprávy, příspěvky a žádosti můžete poslat na .