| STÍNADLA |
Bohousek Zde
Rubriky
Nejčtenější články vydané v posledních 30 dnech
Prahou Jaroslava Foglara

Bydliště
Pracoviště
Klubovny
Tábořiště
Místa inspirace

Foglarovský svět
Tipy a vzpomínky pište na info@bohousek.cz, předmět: Prahou Jaroslava Foglara
Foglarovky
Bohoušek doporučuje

Komentáře

ke článku: Memoriál Jana Tleskače 2018
ze dne 14.01.2018, autor článku: Tomáš Hromádka - Krizmen

Komentář ze dne: 17.01.2018 18:27:01     Reagovat
Autor: - Roman L. (@)
Titulek: Všední den? Výhoda či nehoda?
Vždy jsem bojoval za to, aby se akce co nejvíce konaly o víkendu a mohli se tak zúčastnit i mimopražští (jednotlivci, rodiny, kluby). Pro mě je tedy jako pracujícího člověka, který se zúčastňoval většiny předchozích Memoriálů Jana Tleskače neschůdné dorazit do Prahy (cca 130 km) hned po práci (cca po druhé hodině odpolední končí většina z nás). Cesta jen na kraj Prahy trvá přibližně 2 hodiny. Dorazím po zaparkování na místo něco kolem půl páté. To jen v případě, že vše půjde jak má a nenastanou žádné průtahy. Už půl hodiny předtím začalo finále... Pozdravím lidi, které znám a protože se již nemohu zúčastnit, tak jedu domů.
Praha na otočku, dá se říci skoro bez akce a doma nejdříve kolem osmé večer, spíš déle. Má to hlavu a patu? A to se bavím o tom, že je člověk nezávislý na veřejné dopravě a disponuje svým autem.
Čtenáři foglarovek a příznivci ježka v kleci jsou i lidé mimo hlavní město...
Ano, beru za to, že se zúčastní školní děti a fenomén hlavolamu hvězdice v jejím kovovém pouzdře se donese mezi další generace, ale nedorazilo by náhodou více lidí o víkendu? Máme volno, na akci si uděláme celý den čas. Už vidím, jak se uvolňují z práce vedoucí skautských středisek a omlouvají všechny své svěřence ve škole a jedou do Prahy. Víkendové akce mohou být v oddílech podobného ražení. Rodiče se svými dětmi také spíš dorazí.
Prosím pořadatele, aby popřemýšleli, jak to v budoucích letech řešit.
Nápad? Ano, předkola pro pražské mohou být v týdnu, mimopražští by zápolili třeba v sobotu ráno a společné finále by bylo v sobotu kolem cca 13.00 až 14.00 hodiny. CO VY NA TO???

Komentář ze dne: 19.01.2018 12:14:10     Reagovat
Autor: - Akademie Jaroslava Foglara (@)
Titulek: Poznámka k "memoriálu"
Je bezesporu dobrým a záslužným počinem, že se najdou organizátoři soutěží ve vyjímání ježka z klece - jakou bude i avizovaná akce v ZŠ na okraji Prahy, které tímto způsobem připomínají a rozvíjejí odkaz Jaroslava Foglara a jeho díla.
Problém je ale v přirovnávání této soutěže k dřívějším 13 ročníkům Memoriálu Jana Tleskače, který se jako "mistrovství světa" konal v letech 2001 - 2013.
Koncepčně je připravovaná soutěž (a podobně tak bylo i obdobné předloňské klání v rámci Foglarovských dnů v Brně) zcela odlišným typem akce, takže proklamovaná "návaznost" MJT je do značné míry diskutabilní.
Podstatné rozdíly jsou dva: "Samoobslužnost" průběhu soutěže a na to navazující nesrovnatelné podmínky pro jednotlivé výkony.
Aniž bych chtěl jakkoliv snižovat nadšení organizátorů, oproti poměrně vrstevnaté "logistice" MJT, je tato soutěž dělaná spíš "na koleně". Nic proti tomu, proč ne, vždyť i v době MJT probíhala řada paralelních klání, které jejich pořadatelé nazývali dost svévolně "předkoly" či "místními kvalifikacemi" MJT - ale ve skutečnosti s MJT naprosto nijak nesouvisely.
Spojovat oba typy soutěží, či deklarovat jakousi "návaznost" na sebe, jsou jen "velké oči".
Proto v případě takto lokální akce nevadí ani datum (všední den) či čas akce (relativně brzké odpoledne), protože v dané struktuře nemůže soutěž v žádném případě překročit rámec provinčnosti.
Přesto má bezesporu své místo v rámci nejrůznějších aktivit. S názvem Memoriál Jana Tleskače by však měl tento typ soutěžení (ať už se koná kdekoliv) zacházet s větší pokorou i respektem k historii.

Komentář ze dne: 25.01.2018 12:27:47     Reagovat
Autor: - mENhart (@)
Titulek: Jak vypadal Memoriál Jana Tleskače a kdo ho vyhrál...
Podívejte se na zpravodajskou reportáž TV Barrandov o Memoriálu Jana Tleskače ve vyjímání ježka z klece.
Kompletní výsledková listina, video a několik fotografií alespoň trochu představí tuto tradiční akci Sdružení přátel Jaroslava Foglara.

http://www.iklubovna.cz/clanky/memorial-jana-t leskace-2017-ohlednuti-3372

Foglarovské výroky
"Rozsviťte si čaj!" - spiritista pan Pilgram mladému J. Foglarovi.
Vyhledávání
 
KNIHA NÁVŠTĚV
Bohouškovy trvalky
Výročí roku 2024
13 otázek - kvízy
Nejkomentovanější
Vyšlo od roku 2018...
19. 03. 2024
Počet komentářů: 24

Ocenění a vyznamenání pro Jaroslava Foglara
16. 04. 2024
Počet komentářů: 9

Jan Trojan - Roy: "Foglarovo dítě"
19. 03. 2024
Počet komentářů: 5

Saturnin a Stínadla - aneb Setkání Lídy Baarové a Adiny Mandlové v Havlově vaně
04. 04. 2024
Počet komentářů: 1

Foglarovskou ročenku 2023 bude distribuovat skautská nadace
16. 04. 2024
Počet komentářů: 1

reklama

* Bohouška připravuje redakce ve složení: Milan Lebeda - Alpín (vedoucí), Petr Molka - Best (webmaster), Tomáš Hromádka - Krizmen (redaktor). Bohoušek je připravován ve spolupráci s Pražskou pobočkou SPJF.
* Články vyjadřují názory autorů a jsou majetkem redakce a vlastníků autorských práv. Bez souhlasu redakce nesmí být žádná část Bohouška publikována a to jak v tištěné, tak elektronické podobě.
* Tento web site byl vytvořen prostřednictvím phpRS - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.
* Na této stránce použité názvy programových produktů, firem apod. mohou být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.
* Zprávy, příspěvky a žádosti můžete poslat na .