| STÍNADLA |
Bohousek Zde
Rubriky
Nejčtenější články vydané v posledních 30 dnech
Prahou Jaroslava Foglara

Bydliště
Pracoviště
Klubovny
Tábořiště
Místa inspirace

Foglarovský svět
Tipy a vzpomínky pište na info@bohousek.cz, předmět: Prahou Jaroslava Foglara
Foglarovky
Bohoušek doporučuje

Komentáře

ke článku: Svět knihy: Praha 2018
ze dne 10.05.2018, autor článku: Bohoušek

Komentář ze dne: 02.05.2018 12:10:35     Reagovat
Autor: - martin777 (@)
Titulek: Akropolis, nebo Albatros?
Už opakovaně se na Bohouškovi setkáváme s informací, že za novými edičními počiny díla JF stojí jakýsi´Akropolis´. Není to mýlka, nebo záměna s Albatrosem?

Komentář ze dne: 02.05.2018 14:10:58     Reagovat
Autor: - Krizmen (@)
Titulek: Re: Akropolis
Nové příběhy vydává Akropolis, s chystanými edičními počiny Albatrosu nesouvisí.
Bližší informace o nakladatelství Akropolis a knize najdete na: http://akropolis.info/kniha/rychle-sipy/

Komentář ze dne: 06.05.2018 00:28:04     Reagovat
Autor: - Men-hart (@)
Titulek: Foglar na Světu knihy 2018 - každý den něco
Podrobný popis foglarovských (a některých příbuzných) aktivit je dostupný na www.iklubovna.cz/clanky/-3421

Podívejte se, co by vám nemělo uniknout:

výstava Pocta Rychlým šípům,
její vernisáž s pozvánkou pro vás,
hra pro veřejnost s klasickými hláškami z Rychlých šípů v komiksových bublinách,
unikátní šípomat na placky s těmito hláškami,
fotokoutek s Rychlými šípy,
kniha nových příběhů RŠ,
mapa Stínadel,
pohledy s příběhy RŠ,
kalendář RŠ,
2x dopoledne s Foglarem
a jako bonus navíc ještě legendy českého komiksu z časopisu Abc a to nejlepší z Káji Saudka a setkání komiksových bardů (HLAVOLAM ZE STÍNADEL, POVSTÁNÍ VONTŮ, SYNOVÉ STÍNADELŠTÍ)...

Komentář ze dne: 12.05.2018 20:49:30     Reagovat
Autor: - mENhart (@)
Titulek: KNIHA: Rychlé šípy a jejich úžasná nová dobrodružství
byla ne veletrhu Svět knihy vyprodána již v sobotu!!!
Kde ji sehnat zde:
www.iklubovna.cz/clanky/pozvanky-na-akce/-3421#c omment-26888

Komentář ze dne: 14.05.2018 13:45:18     Reagovat
Autor: - Zdeněk P. (@)
Titulek: Kniha zajímavá i rozpačitá
Dovídám se, že kniha nových příběhů RŠ byla na veletrhu Svět knihy vyprodána už v sobotu. Nezoufejte, já ji bez problémů viděl ve všech větších pražských knihkupectvích, je jich dost všude. Jistě tomu tak bude i v krajských městech či větších prodejnách (možná i menších) po celé republice. Akropolis a nadace si takový "kšeft snů" nenechají ujít.
Knihu jsem zatím celou nepřečetl, jen některé příběhy a letmo statě o RŠ z pera expertů. Vše vypadá zajímavě, hlavně ty pitvající texty. Z některých comics mám ale smíšené pocity, spíše mně přivodily rozpaky - myslím, že tudy cesta k propagaci a dnešní tváři proslulého díla nevede.

Komentář ze dne: 19.05.2018 17:38:19     Reagovat
Autor: - Eddy (e.samek@seznam.cz)
Titulek: "Rychlé šípy slaví"
Zdravím a informuji, že v pátečních novinách "Právo" je v příloze "Víkend", delší článek s titulem" Rychlé šípy slaví 80". Jsou zde i hezké snímky!
Přeji hezký víkend!
E.Samek

Komentář ze dne: 22.05.2018 16:34:32     Reagovat
Autor: - Eddy (e.samek@seznam.cz)
Titulek: " K nové knize k "80. výročí Rychlých šípů".
Chci se krátce vyjádřit k této knize, kterou vydalo nakladatelství "Akropolis". Je vázaná a vypadá dobře. Ale jinak jsou comicsové příběhy na tak slabé úrovni, jako když je píše žák 5 - 7. třídy. Velký úpadek a také ostuda k tak významnému výročí. Slavný spisovatel Jaroslav Foglar se určitě obrací v hrobě! A skoro všechny kresby, také hrůza, až se to zprotiví! Tato kniha ukazuje další kulturní úpadek u nás! Jedním slovem: HNUS! Lituji, že jsem tuto knihu zakoupil, časem jí odnesu do antikvariátu. Nechápu, že k tomuto významnému výročí nenakreslil skvělý malíř M.Teslevič, například, tři příběhy z dopisů, které dostával J.Foglar a nebo upravit jeho nějaký zážitek, který zažil. Mohl se také oslovit výborný malíř a legenda M.Čermák! Touto nechutnou knihou, odradíte nové menší čtenáře, kteří si řeknou, je to horší než "Čtyřlístek" aj. Hold peníze na úkor umění a tradice! Tuto knihu porovnávám k televiznímu pořadu "Štiky"! Na závěr mám prosbu: autoři v této knize ať už nikdy nekreslí a hlavně nepíší! Jedině možná malíř p.J.Filípek, ale jen tak jeden příběh za dva roky... Knihu jsem už ukázal pěti kamarádům a každý kroutil hlavou co to je za nesmysl a ... S pozdravem E.Samek

Komentář ze dne: 23.05.2018 00:16:00     Reagovat
Autor: - Menhart (@)
Titulek: Kresby RŠ jsou otázkou vkusu
Kniha Rychlé šípy a jejich úžasná nová dobrodružství ukazuje:

a) genialitu Foglara, že dokázal svými příběhy i vychovávat a děti i dnešní dospěláci to akceptovali a zkoušeli tak žít. To jsem hledal v nových příbězích a ukazuje se, že to těžko z velkého počtu autorů je schopen někdo napodobit.

b) pestrou škálu kreslířských stylů a pojetí. Jsou tu moderní zpracování dle současných trendů, nové i netradiční techniky, ale i naivní kresby a nic z toho nezatracuji. Každému se může líbit něco jiného - dítě spíše osloví kresby v dětském stylu, dospěláky zase propracované postavy.
Výtvarně je to pestré a to oceňuji. Je to takový katalog současných kreslířů a snad i neformální "výběrové řízení" toho pravého kreslíře na další příběhy.

c) V knize to zapadá, ale na výstavě Pocta RŠ to krásně vylézá - vztah každého autora k Rychlým šípům. Jejich osobní vyznání, co pro ně RŠ znamenají.
Před lety jsme takto na Bohouškovi rozjížděli rubriku Foglar a já. V knize popsalo 50 současných autorů téma "RŠ a já". To považuji za nejcennější přínos knihy (a výstavy, kde je to patrnější).

d) Ono dát dohromady 50 autorů na jedno téma není snadné. Nakreslit je to asi snadnější než napsat scénář. Něco bych nazval "kresba dobrá, scénář chabý". Něco může být obráceně, ale různou úroveň jistě lze najít i u Foglara.
Cítím z příběhů určitou úctu k dílu RŠ a nikdo to nějak nezesměšňoval či nehanobil. Každý to pojal jinak - dostal šanci oslavit svým příspěvkem ikony českého komiksu a nějak to udělal.

e) Zatím nemám časový odstup, abych mohl napsat, jestli si knihu znovu a znovu otevřu a udělám si čtením radost, jako to je u "starých" příběhů. Ani hlášky si z toho zatím žádné nepamatuji, ale v knize jsou zajímavé nápady, podobenství a autoři si s tím práci jistě dali. Zatím vede příběh Pavla Čecha, který jakoby připomínal slova JF, jak děvčata rozrušovala chlapce a odváděla od oddílové činnosti. Zde kvůli zakecání se s Vlastou Mirek propásl vz

Komentář ze dne: 23.05.2018 00:19:17     Reagovat
Autor: - Menhart (@)
Titulek: pokračování e)
Zde kvůli zakecání se s Vlastou Mirek propásl vznik Rychlých šípů...
Jsou ale také příběhy, které jsem nepochopil a ještě jim (sobě) chci někdy dát šanci.

f) Kniha není drahá, když zvážím formát, provedení, plnobarevnost atd., tak je to velmi pro čtenáře příznivá cena.
Na veletrhu jsem si koupil také knihu jiných komiksů, které již byly několikrát vydány a stejně nové vydání je dražší než kniha nových příběhů RŠ. Z toho vidím, že pro peníze to vydavatel nedělal.

g) Jsem rád, že kniha vznikla a jsem také rád, že ji mám.
Chápu konzervativní přístup, že se nové pojetí někomu nelíbí. Ostatně také nástupci dr. Fischera čelili kritice, že to už není ono, a dnes je oslavujeme. Určitě se budou rozebírat také ilustrace dalších vydání foglarovek v Albatrosu, když třeba ilustrace Hochů od Bobří řeky nebudou od Zdeňka Buriana.
Tak si tu knihu nekoupím, hlavně jestli ji rodiče koupí dětem a ty ji dočtou...

Tuto knihu vnímám jako poctu 50 autorů Rychlým šípům a to se podařilo. Milana Tesleviče a Jeepa Filípka, jak kreslí RŠ, znám. Teď znám ještě dalších 40 kreslířů. SUPER.

Komentář ze dne: 23.05.2018 10:07:49     Reagovat
Autor: - Pepik (@)
Titulek:
Co se týká knihy Nových dobrodružství Rychlých šípů, potvrdila se mi hypotéza, že kreslíře, bohužel nemáme, natož pak scénáristy. (Nikdy bych proto nevěřil, že vyzvednu jiné vzniklé 4 příběhy RŠ, které asi před půl rokem nakreslil K. Zemana na scénář J. Dubského.)
Vybíral

Komentář ze dne: 26.05.2018 15:13:08     Reagovat
Autor: - Eddy (e.samek@seznam.cz)
Titulek: "O nové knize v časopise "Reflex"..."
Zdravím a informuji, že v časopise "Reflex-21" je delší článek, který se převážně věnuje nové a obsahově špatné knize o Rychlých šípech. V příštím čísle bude dokončení... I další kolega, viděl nové obrázky a řekl, že jsou skoro všechny ubohé, o textu nemluvě... E.Samek

Komentář ze dne: 29.05.2018 16:25:12     Reagovat
Autor: - "Další článek o nové knize RŠ." (e.samek@seznam.cz)
Titulek:
V deníku "Lidové noviny", je dnes otištěn článek pojednávající o nové knize k 80. výročí Rychlých šípů.
Zdraví E.Samek

Foglarovské výroky
"Rozsviťte si čaj!" - spiritista pan Pilgram mladému J. Foglarovi.
Vyhledávání
 
KNIHA NÁVŠTĚV
Bohouškovy trvalky
Výročí roku 2024
13 otázek - kvízy
Nejkomentovanější
Vyšlo od roku 2018...
19. 03. 2024
Počet komentářů: 24

Ocenění a vyznamenání pro Jaroslava Foglara
16. 04. 2024
Počet komentářů: 9

Jan Trojan - Roy: "Foglarovo dítě"
19. 03. 2024
Počet komentářů: 5

Saturnin a Stínadla - aneb Setkání Lídy Baarové a Adiny Mandlové v Havlově vaně
04. 04. 2024
Počet komentářů: 1

Foglarovskou ročenku 2023 bude distribuovat skautská nadace
16. 04. 2024
Počet komentářů: 1

reklama

* Bohouška připravuje redakce ve složení: Milan Lebeda - Alpín (vedoucí), Petr Molka - Best (webmaster), Tomáš Hromádka - Krizmen (redaktor). Bohoušek je připravován ve spolupráci s Pražskou pobočkou SPJF.
* Články vyjadřují názory autorů a jsou majetkem redakce a vlastníků autorských práv. Bez souhlasu redakce nesmí být žádná část Bohouška publikována a to jak v tištěné, tak elektronické podobě.
* Tento web site byl vytvořen prostřednictvím phpRS - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.
* Na této stránce použité názvy programových produktů, firem apod. mohou být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.
* Zprávy, příspěvky a žádosti můžete poslat na .