| STÍNADLA |
Bohousek
Rubriky
20 let s vámi
Nejčtenější články vydané v posledních 30 dnech
Bohoušek doporučuje
Počet návštěvníků
Počet návštěv od 29. 8. 2000
počet návštěv

Zálesácký dort ze žaludů – jedno velké dobrodružství

[ Autor: Krizmen | zařazeno: 14. 1. 2007 | přečteno 17320 ]

Žaludový dort„Koncem září jsme byli na výpravě U tří dubů. Pod stromy byly celé závěje krásných lesklých žaludů a nám bylo až líto, že jich nelze upotřebit jinak než jako krmiva pro lesní zvěř nebo na výrobu různých panáčků a zvířátek. Ale Tomek nám řekl, že ví, co se by se dalo se žaludy dělat a zda prý chceme jíst žaludový dort.“

Přiznám se, že jsem měl několik dětských foglarovských snů. Mimo jiné najít Jeskyni trilobitů, najít šafránovou louku, prolézat Opičí stromy, objevit Stínadla a v neposlední řadě upéct Žaludový dort.

Knihu Kronika Ztracené stopy jsem objevil v místní knihovně hned po Sametové revoluci, když se vydání z roku 1970 vrátilo z uzamčených sejfů Městské knihovny. Uvnitř jsem našel mnoho inspirace nejen pro klubovní a oddílový život ale i pro svůj volný čas, a také proto se příběhy Ztracené stopy staly pro mě na více než dva roky oblíbenou četbou. Jedno se mi ale nikdy nepodařilo realizovat – zálesácký dort ze žaludů. V klubu a později i ve skautském oddíle k tomu nebyly vytvořeny podmínky a doma jsem na žaludy zapomněl, nebo mi rodiče pečlivě nasbírané žaludy vždycky vyhodili, s tím, abych s takovým nesmyslem domů nechodil.


„Dověděli jsme se z jeho knihy, že žaludy mají velkou výživnost, protože v sobě obsahují 57% škrobu, 10% cukru, 7% bílkovin a 5% tuku. Vyzval nás pak, abychom sbírali zralé žaludy, vypadlé již ze svých číšek. Přitom si liboval, jak je dobře, že už bylo několik ranních mrazíků. Žaludy prý budou mnohem lepší, než kdyby mrazíkem neprošly.“


Žaludový dort - nasbírané žaludy Příhodná situace nastala až po mnoha letech na podzim loňského roku, kdy jsem si při procházce v lesích kolem Orlické přehrady vzpomněl na svůj dětský sen a na kamaráda Slávka, který před časem při jedné příležitosti vyprávěl o tom, jak se svým synem se neúspěšně pokoušeli žaludový dort upéct. Urodilo se zde totiž nesmírné množství obrovských žaludů, a tak jsem se dal do sbírání, do kterého jsem zapojil svoji manželku a na její dotěrné otázky, proč žaludy vlastně sbíráme a zda půjdeme někam za zvířátky, jsem odpověděl: „Budeš koukat, upeču Žaludový dort podle Jaroslava Foglara“. Myslela si, že jsem se zbláznil a když se později setkala s mojí matkou, tak si spolu významně ťukali na čelo.

Žaludový dort - loupáníJá jsem zatím začal postupně okupovat kuchyni. Práci jsem si rozdělil asi na 3 týdny. Přesně podle Jestřábova návodu jsem rozlouskal asi 1,5 kila žaludů a vyndal z nich jádra. To byla přitom asi nejhorší práce, protože slupky žaludů jsou opravdu pevné a k jejich rozlousknutí je potřeba trochu fortelu a pečlivosti. Přitom je třeba dávat pozor na červavé žaludy. Ideální jsou žaludy, které mají čistě hnědé zabarvení, mají pevnou a neporušenou slupku. Pak bylo nutné odstranit z každého jádra tenkou hnědou slupku. Zde se osvědčila metoda, která se používá při loupání mandlí – ponořit jádra do teplé vody. Nicméně oběma činnostmi jsem strávil dohromady jedno nedělní odpoledne a večer čistého času. Měl jsem sto chutí několikrát svůj pokus ukončit, ale vždy mě dál táhla vůle dílo dokončit ke zdárnému konci a splnit si svůj dávný sen. Kdyby byl bobřík trpělivosti, pak by totiž jeho úkolem byla výroba Žaludového dortu. Jistě se nedivíte, že jsem doma po tu dobu svým zápalem pro věc patřil za velkého podivína.

Žaludový dort - loupáníOčištěná jádra jsem rozřezal na čtvrtiny vložil do velkého hrnce s vodou. Za hodinu se voda zakalila, a tak jsem ji pro jistotu hned vyměnil, a pak jsem zakalenou a na chuť hořkou vodu třikrát denně vyměňoval. Tříslovin bylo v žaludech opravdu hodně, a tak když se voda i po dvou dnech zakalovala, rozhodl jsem se, že je budu máčet pro jistotu o trochu déle. Čtvrtý den se už voda nezakalovala, a tak jsem do velkého hrnce namíchal přesně na jeden díl žaludů dva díly vody. Hrnec jsem postavil na plotnu a nechal zvolna ohřívat. Žaludy ve vodě se začaly vařit asi po 20 minutách. Již byly pěkně teplé, ohřáté a trochu změklé. Odstavil jsem hrnec z kamen, vodu zcedil a žaludy pak rozemlel na strojku na maso. Vzniklou žlutou hmotu jsem rozprostřel na plech a nechal sušit, což trvalo několik dní. Žaludový polotovar jsem potom dosušoval na plotně. Hmota ztvrdla, zhnědla a skutečně chutnala jako pražené mandle. Chutnala i manželce. :-)

Žaludový dortPřišla neděle a nastal čas pro další fázi přípravy – mletí mouky a samotné pečení dortu. Jak píše Jestřáb, ideální je mlýnek na kávu, dobře ovšem postačí i mlýnek na strouhanku či oříšky. Jeho použitím vznikne hnědá žaludová mouka.





Žaludový dort - vymáčené žaludy„Z té jsme pekli placičky na malých pánvích. Samozřejmě, že jsme moučku zadělali mlékem, aby bylo pěkné těsto. Placky byly velmi křehké a lámaly se, když jsme je chtěli obracet na druhou stranu.“




Žaludový dort - mletí jaderPřiznávám, že zde nastalo největší úskalí celého receptu, protože žaludová mouka prostě s mlékem na pánvi s olejem nedržela, ať jsem zkoušel používat dle Kroniky Ztracené stopy dvě pánvičky sebelépe. Připadal jsem si skoro jako nováček Bubáček v Jiříkově vidění, když přišla moje druhá polovička do kuchyně, beze slova vzala kouřící pánev se spálenou moukou-těstem a odešla na zahradu. Týž den dopoledne jsme totiž prováděli předvánoční úklid domu, všude dopoledne voněly Vánoce a odpoledne? Bída povídat.

Žaludový dort - mletí jader Žaludový dort - umletá jádra Žaludový dort - sušení polotovaru Žaludový dort - umletá mouka Žaludový dort - neúspěšný pokusŽaludový dort - úprava






Mouky mi však zbylo ještě na další pokusy. Vzal jsem si proto jinou (a lepší pánev) a do žaludové mouky jsem přidal několik lžic polohrubé mouky. A bylo vyhráno! Po zadělání bylo možné vytvořit přesně podle zadání malé placičky, které potom šlo bez problémů na pánvi opéct po obou stranách.

„Několik upečených placek jsme pomazali malinovou zavařeninou, položili je na sebe – a dort byl hotov.“


Doma jsem našel zbytky malinové, rybízové i jahodové zavařeniny, dvě placky jsem zavařeninou spojil a ochutnal. Nechutnal špatně, a tak jsem se rozhodl, že druhý den přinesu ukázat svůj splněný foglarovský sen na pražský Večer světel ke svatému Haštalu. Přes noc jsem uložil dorty v uzavřené krabičce do ledničky. Druhý den v rámci příprav Večera světel mohli ochutnat dort nejprve členové redakce Bohouška. Ukázalo se, že uložení do ledničky byla osudová věc, protože upečené pečivo se uleželo a chutnalo výborně. To pak prokázaly i mlsné jazýčky při samotném Večeru světel, jejichž majitelé projevili o ochutnávku zájem. Po dortu se jenom zaprášilo.



„Všichni jsme byli hrdi na svůj zálesácko-cukrářský výrobek. Tomek nám prozradil, že návod na dort našel ve Verzilinově knížce „Ve stopách Robinsonových“.



Ukázky (kurzívou) z knihy Jaroslava Foglara: Kronika Ztracené stopy, II. vydání, Naše vojsko, nakladatelství a distribuce knih, n.p., Praha 1970, s. 42 – 43.

Žaludový dort

Žaludový dort



  Reklama
Foglarovské výroky
Svátek má Viola
Vyhledávání
 
KNIHA NÁVŠTĚV
13 otázek - kvízy
Poslední komentáře
už je po všem...
"https://www.facebook.com/exospacecz/photos/a.51153 0235581058/3032912700109453/?type=3&__xts__%5B 0%5D=68.ARAEa0AiZMPm7rw61j04Z0nEyZNR5B ... "
Malíř Karel Zeman bude 28. 5. hostem výstavy Marko Čermák/80 let. Představí se připravovaný nový komiks Rychlé šípy J. Dubského a K. Zemana
Posledních 60 minut výstavy Marko Čermáka
"Před malou chvíli, co se na Bohouškovi zobrazují tyto řádky, začalo posledních 60 minut výstavy Marko Čermák/80 let. Spěchejte, zavíráme v 1 ... "
Malíř Karel Zeman bude 28. 5. hostem výstavy Marko Čermák/80 let. Představí se připravovaný nový komiks Rychlé šípy J. Dubského a K. Zemana
skvělá práce
"Knihu jsem neviděl, ale dle přiložených ukázek hádám, že jde o mistrovské dílo, dosud nejlepší nově vydanou foglarovku (i když pan Čech je t ... "
Stínadla se bouří s ilustracemi Jiřího Gruse. Vychází pátý svazek souborného díla J. Foglara v novém vydání. S tématickými omalovánkami
Je to ,,BOMBA,,
"Také já smekám své staré sombrero a jsem nadšen ilustracemi Jiřího Gruse v knize Stínadla se bouří, je to ,,bomba,, ! Něco tak povedeného js ... "
Stínadla se bouří s ilustracemi Jiřího Gruse. Vychází pátý svazek souborného díla J. Foglara v novém vydání. S tématickými omalovánkami
Fíhá..
"...tak to snad ještě jednou půjdu!! Díky moc organizátorům za krásný zážitek z autogramiády s Markem Čermákem. Na poslední komentovanou proh ... "
Z autogramiády Marko Čermáka
Sobota 30. května - poslední příležitost k zhlédnutí výstavy Marko Čermák/80 let
"Kamarádi, přátelé, foglarovci, skautské sestry a bratři! Sobota 20. května 2020 je posledním dnem výstavy Marko Čermák/80 let, která je ins ... "
Z autogramiády Marko Čermáka
Krása je subjektivní věc
"Mě se třeba ilustrace k této knize moc líbí. Připomínají mi styl a grafiku šedesátých let minulého století. "
Česká sekce IBBY - Společnost přátel knihy pro mládež ocenila Dobrodružství v Zemi nikoho
Smekám nad novými ilustracemi Stínadel
"Ted jsem prolistoval nové vydání Stínadel a jsem upřimně nadšen z ilustrací Jiřího Gruse. Jsou nádherné a smekám svou čepici,jen tak dál!!! ... "
Stínadla se bouří s ilustracemi Jiřího Gruse. Vychází pátý svazek souborného díla J. Foglara v novém vydání. S tématickými omalovánkami
Stoletý hoch
"Díky za zprávu. Mám dotaz, proč vlastně tu knihu odmítl vydat Albatros, jak bylo údajně původně záměrem?"
11. března 2020 zemřel Z. K. Slabý
Kniha STOLETÝ HOCH aktuálně
"Uvádím aktuální informaci do této rubriky, která doplňuje informaci z 18. 5. 2020 na Bohouškovi. Kniha Stoletý hoch od Bobří řeky je ke koup ... "
11. března 2020 zemřel Z. K. Slabý
bez titulku
"Milý anonyme, bylo by fajn přestat učit orla lítat 😂 Vy se stydíte za své jméno? 😏"
11. března 2020 zemřel Z. K. Slabý
bez titulku
"Když jste jako první naturismus nadhodil, tak nějak nevadilo, že se to článku netýká. Trvat můžete na čem chcete, nic to nezmění na tom, že ... "
11. března 2020 zemřel Z. K. Slabý
bez titulku
"Mám pocit, že se tohle opravdu nevztahuje k tématu článku. Nicméně trvám na tom, že naturismus hlásá "návrat k přírodě", a je cel ... "
11. března 2020 zemřel Z. K. Slabý
Get the facts straight
"Naturismus zahrnuje více než jen nudismus, to je pravda. Ovšem nudismus je nedílnou součástí naturismu, bez něj není naturismus naturismem. ... "
11. března 2020 zemřel Z. K. Slabý
Poděkování
"Syn mi přivezl včera jednu sazenici, dostal jsem ji k narozeninám a dnes přesadil do většího květináče. Děkuji Vám pane Rosole. Už jsem jedn ... "
113 sazeniček Ginga ke 113. výročí narození Jaroslava Foglara
odpověď
"Díky za mail, již jsem odpověděl. Skutečně se nejedná o totéž, i když je to tak občas chápáno. Je to ale velká chyba. Jedno je podmnožinou d ... "
11. března 2020 zemřel Z. K. Slabý
Naturismu je nudismus
"Pane Valach, údaje v archivu bezpečnostních složek a v Cibulkově seznamu StBáků jsou veřejné a každý má možnost si vytvořit jakýkoliv sezna ... "
11. března 2020 zemřel Z. K. Slabý
Anonym
"OK, já vás určitě obtěžovat mailově nechci, a pokud ten seznam není veřejná informace, pak pro mě nemá smyslu. Prosil bych důsledně oddělov ... "
11. března 2020 zemřel Z. K. Slabý
PetrV je pro mne nadále anonym
" Správně – ať už někdo zná více jmen nebo ne, velkým přínosem pro společnost Foglaristů a příznivců Jestřába to nebude. Ti co kdysi „spolu ... "
11. března 2020 zemřel Z. K. Slabý
bez titulku
"Souhlasím. Ty lidi jsem neznal předtím, nebudu je znát ani potom. Co se odhalování týče, s tím bych byl opatrný, zvláště poté, co se mě v n ... "
11. března 2020 zemřel Z. K. Slabý
Moc príma knížečka!
"Luštění rukopisu z deníku malého Jaroslava Foglara je velice zábavné! Provedení knížky potvrzuje skvělý vkus Martina Peciny. Jen si tak troc ... "
Jestřábova švýcarská dobrodružství. Vyšla tématická knížka s autentickou podobou Foglarova deníku z roku 1920
A proč?
"A proč bych měl nějakému anonymovi předložit tento seznam, který jsem dal kdysi dohromady.? K čemu ho potřebuje? Vše je černé a bílé – kdy ... "
11. března 2020 zemřel Z. K. Slabý
malost
"Typická česká malost a zoufalství se zase projevily. A je zábavné to sledovat. Být tebou, nechám to být a vůbec nedělám těmhle individuím re ... "
Z autogramiády Marko Čermáka
agenti
"Zdravím, bylo by možné onen seznam zveřejnit? Kdo se omluvil, kdo mlčí? Díky."
11. března 2020 zemřel Z. K. Slabý

reklama

* Bohouška připravuje redakce ve složení: Milan Lebeda - Alpín (vedoucí), Petr Molka - Best (webmaster), Tomáš Hromádka - Krizmen (redaktor). Bohoušek je připravován ve spolupráci s Pražskou pobočkou SPJF.
* Články vyjadřují názory autorů a jsou majetkem redakce a vlastníků autorských práv. Bez souhlasu redakce nesmí být žádná část Bohouška publikována a to jak v tištěné, tak elektronické podobě.
* Tento web site byl vytvořen prostřednictvím phpRS - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.
* Na této stránce použité názvy programových produktů, firem apod. mohou být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.
* Zprávy, příspěvky a žádosti můžete poslat na .