Rubriky
Nejčtenější články vydané v posledních 30 dnech
• Kde najdete v Praze Batličkovu ulici?
(23. 5. 2025, 1763x) • Setkání ve Sluneční zátoce 2025: Zpět přímo v zátoce a s překvapením k 35. výročí SPJF
(26. 5. 2025, 1655x) • Křest druhého dílu deníků Jaroslava Foglara se bude konat na Korunní 16!
(5. 6. 2025, 1617x) • Proti proudu času s Akademií Jaroslava Foglara: Ze 165. kolegia Akademie Jaroslava Foglara 16. 4. 2025
(24. 5. 2025, 1233x) • Jaké bylo Setkání ve Sluneční zátoce 14.6.2025?
(15. 6. 2025, 923x) Prahou Jaroslava Foglara
Bydliště Pracoviště Klubovny Tábořiště Místa inspirace Foglarovský svět Tipy a vzpomínky pište na info@bohousek.cz, předmět: Prahou Jaroslava Foglara Bohoušek doporučuje
|
Je panádlová polívka něco velmi odporného? aneb Co Rychlé šípy nikdy nejedly[ Autor: Milan Lebeda - Alpín | zařazeno: 3. 10. 2001 | přečteno 17068 ]
Někdy na přelomu září a října začíná třetí stínadelský příběh Tajemství Velkého Vonta. Rychlé šípy při nedělní výpravě odcházejí z tábořiště U tří borovic a při Rychlonožkově přemlouvání klubovního psa Kuliferdy k odchodu a špičkování členů klubu o tom, u koho se Kuliferda má lépe, Červenáček s Jindrou Hojerem Rychlonožkovi vrážejí: „Ale panádlovou polívkou ho nekrmíme jako ty, když je u tebe!!“
"Zmíněná panádlová polévka bylo pomyslné jídlo, o kterém nikdo sice nevěděl, z čeho se vaří a jak chutná", uvádí v první kapitole Tajemství Velkého Vonta Jaroslav Foglar, "ale každý si pod tím názvem představoval něco velmi odporného, nechutného, co se prostě nedá jíst – a nejvíce jí škádlili Rychlonožku. Jindra tvrdil, že se polévka vaří z plesnivých chlebových kůrek, ale nevěděl to jistě…" - Máte našetřeny plesnivé chlebové kůrky? - Je panádlová polívka něco velmi odporného, nechutného, co se prostě nedá jíst?! - Měl pravdu Jindra Hojer?! Dozvíte se dále v článku!!! Nejdříve si ale řekněme, že zastaralý výraz panádl či také panáda, je žemlová kaše používaná k přípravě nádivek a v dalším významu žemlová či chlebová polévka. Pro nejskalnější z nejskalnějších foglarovců či kluby a oddíly na mizině uvádíme recept: P a n á d l o v á p o l é v k a Rozpis: 2-3 tvrdé housky či obdobný objem tvrdého chleba 2 lžíce sádla 1 žloutek špetka majoránky sůl Postup přípravy: Tvrdé housky nebo chleba rozvaříme v osolené a majoránkou okořeněné vodě, omastíme sádlem a nakonec zakvedláme žloutek. Důležité upozornění!!!: Zveřejněním tohoto receptu nevzniká žádný vztah mezi autorem potažmo vydavatelem na straně jedné a poživatelem dle výše uvedeného receptu připravené polévky na straně druhé. Příprava a požití polévky děje se na vlastní nebezpečí poživatele a tímto aktem nevznikají žádné závazky autora potažmo vydavatele vůči poživateli. Náhrada případných materiálních i nemateriálních škod způsobených následkem požití dle výše uvedeného receptu připravené polévky poživateli není žádným způsobem na autorovi potažmo vydavateli právně vymahatelná. Finanční náhrada ani veřejná omluva ve sdělovacích prostředcích za případnou ztrátu společenského postavení či za ztrátu společenské vážnosti způsobenou následkem požití dle výše uvedeného receptu připravené polévky poživatelem není žádným způsobem na autorovi potažmo vydavateli právně vymahatelná. S ohledem na příslušné ustanovení v přepravních řádech všech veřejných hromadných přepravců, kterým je z přepravy vyloučena osoba silně zapáchající a znečištěná, nevzniká poživateli dle výše uvedeného receptu připravené polévky žádný nárok na úhradu případné škody či ztráty způsobené jeho vyloučením z prostředků veřejné hromadné přepravy vůči autorovi potažmo vydavateli uvedeného receptu na panádlovou polévku. Dobrou chuť Vám přeje redakce Bohouška!
Související články: Apetitonline.cz (28. 2. 2023): Chlebová polévka: Chudé jídlo nebo opomíjená delikatesa? (28.02.2023) magazin.recepty.cz (6. 7. 2021): Znáte panádlovou polévku? Zavzpomínejme na Jaroslava Foglara pokrmem, jenž proslavily Rychlé šípy (06.07.2021) (Speciál: Pošli recept): Rychlá chlebová (13.03.2011) Panade [panád] (19.06.2003) Panádlová polívka vyvolává reakce (05.06.2003) Několik tipů na panádlovku (02.06.2003) Je panádlová polívka něco velmi odporného? III aneb Z dělnické kuchyně 19. stol. (20.05.2003) Je panádlová polívka něco velmi odporného? II aneb Co na to Ignát Herrmann (18.03.2003) |
Foglarovské výroky „Búú, škyt - byla to moje teta, už umřeláá, chudinka tetinkáá..!“ - Dlouhé Bidlo u rakve staré Jeremiášky 11. listopadu při krádeži knihy kouzel.
Vyhledávání
Bohouškovy trvalky
Výročí roku 2025
13 otázek - kvízy
*Foglarovský kvíz 4 NOVÝ
*Foglarovský kvíz 3 *Foglarovský kvíz 2 *Foglarovský kvíz 1 Přehled kvízů a výsledky Nejkomentovanější
Proti proudu času s Akademií Jaroslava Foglara: Zahájení akademického roku 2024/2025 aneb návrat k Rokosovu memoriálu
11. 05. 2025 Počet komentářů: 6 Jaké bylo Setkání ve Sluneční zátoce 14.6.2025? 15. 06. 2025 Počet komentářů: 4 Ve věku devadesáti pěti let odešel na svoji nejdelší výpravu za dobrodružstvím Miloš Zapletal 09. 05. 2025 Počet komentářů: 3 Jezcivkleci.cz (28. 5. 2025): Skutečný původ Ježka v kleci 03. 06. 2025 Počet komentářů: 1 Setkání ve Sluneční zátoce 2025: Zpět přímo v zátoce a s překvapením k 35. výročí SPJF 26. 05. 2025 Počet komentářů: 1 Tajemství spolupráce Z. Buriana a J. Foglara: Obdivovali se i hádali (Martin Lavay - medium.seznam.cz) 20. 05. 2025 Počet komentářů: 1 |